Az augusztus 29-én véget érő Dinasztiák előadás után a Fővárosi Nagycirkusz a korábbi évekkel ellentétben a szeptemberi hónapban sem csendesedik el. A cirkuszművészetet a társművészetekkel ötvöző Szinergiák programsorozat mellett a Cirkománia előadás a klasszikus cirkusz kedvelőit várja a Fővárosi Nagycirkuszba.

Szeptember 11. és október 10. között a társművészetek és a cirkuszművészet összefonódásának lehetnek tanúi azok, akik ellátogatnak arra az öt sztárprodukcióra, amelyeket Szinergiák összefoglaló címmel mutat be a Fővárosi Nagycirkusz. A hétvégi összművészeti előadásokkal párhuzamosan, szeptember 20-tól hétfőnként és keddenként elsősorban a Lázár Ervin Programban részt vevő hatodik osztályos tanulókat várjuk a Cirkománia című klasszikus cirkuszi előadásokra.

Fekete Péter, a darab rendezője főszerepet szán a Baross Imre Artistaképző Intézet másodéves bohóc hallgatóinak, akik  Greifenstein János és Méhes Csaba osztályfőnök irányításával főszerepet kapnak az előadásban. A bohóc diákokkal együtt, a klasszikus zsánerszámok által – lengőtrapéz-, görkorcsolya-, zsonglőr-, levegő-, cyr wheel-, deszka-, drót- és bohóc – a hatodikos diákok játékosan és szórakozva tanulhatnak, ismerhetnek meg alapvető erkölcsi-etikai fogalmakat.

A Cirkománia olyan klasszikus cirkuszművészeti előadás, amely a cirkusz iránti rajongás különleges, semmi mással össze nem téveszthető légkörét teremti meg a manézsban, mindezt a tizenéves korosztály nézőpontján keresztül.

Amikor a fények kigyúlnak, és a szereplők a porondra lépnek, egyszerre különös érzés keríti hatalmába a nézőt. A cirkusz iránti szenvedély kel életre a lelkekben, pompáznak a kosztümök, villódznak a fények, ámulatba ejtenek a produkciók. A lengő trapézon az artisták kezet nyújtanak egymásnak, miközben dupla szaltókkal szelik át a kupola egét. A zsonglőr megszámlálhatatlanul dobálja a buzogányokat, a görkorcsolya bámulatos sebességgel kering, forog, miután könnyeden a levegőbe emelkedik az éjszaka vándora, a Hold. A kötéltáncos halált megvető bátorsággal közlekedik, egyensúlyozik a magasban, a deszka pedig tágul, hajlik, miközben az égbe emeli az artistákat. A szépség, a szabadság, az erő és a pontosság képzettársításai elevenednek meg a cirkuszban, és ez adja a szenvedély, a rajongás alapját is.

Ebben a mesebeli világban a darab középpontjában játszó bohóciskola növendékei teremtenek egységet, kötnek össze műsorszámokat, miközben maguk is vicces kalandokba keverednek. Hihetetlen járművel érkeznek, miközben a manézs körbe-körbe forog. A többség botladozik, ügyetlenkedik, de azért mosolyt csal az arcokra mókás jelmezük, viselkedésük: ők az auguszt bohócok. Ekkor lép porondra a magát megkülönböztető, másokkal összehasonlíthatatlan clown figurája, aki rendet tesz a fejekben, vezeti, irányítja a többieket. Hű fegyverhordozója, a kontra segíti őt, habár maga is hibázik néha-néha. A szófogadó bohócok pedig adnak fehér társuk szavára. Az önálló egységgé olvad össze, a rossz jóvá, a rút széppé változik, mert együtt minden könnyebb, nagyszerűbb. Így válnak az egyének egy csapattá, kovácsolódnak egy közösséggé, hiszen a nagy célokat csak közös erővel, hittel és akarattal lehet elérni.

Az előadás a lélegzetelállító cirkuszi műsorszámok látványán túl így ad erkölcsi iránytűt, példamutatást is a Lázár Ervin programban részt vevő hatodik évfolyam tanulóinak.

Az előadás hossza: 80 perc.

Fellépők:

A BAROSS IMRE ARTISTAKÉPZŐ INTÉZET ELŐADÓ-MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM II. ÉVES BOHÓCOSZTÁLYA

Kroó Balázs – Fehér bohóc

Balázs tapasztalt, nagyszerű színész. Az általa megformált bohóckarakter az úgynevezett Fehér bohóc. Ez a figura képviseli az eleganciát és a nagyságot a bohócok között. Választékos, ugyanakkor bohócos beszédére jellemző, ahogy Balázs megfogalmazza saját hitvallását: „13 éves voltam, amikor először megéreztem a fűrészpor illatát. A gyomromig a tüdőmbe szívtam, és egyszeriben a véremmé vált.”

Virga Tímea – Kontra Auguszt

Az ő karaktere közel áll a Fehér bohóc figurájához. Szinte példaképének tekinti őt, és lesi minden mozdulatát. Ő is szép és okos szeretne lenni. Tímea szavai sokat elárulnak arról, hogy a színházi munkája mellett miért is jár az Artistaképző bohóc szakára: Mindig is vonzott a mozgásszínház, artista technikákat tanultam és végül azon kaptam magam, hogy menthetetlenül a cirkusz szerelmese lettem.”

Egyed Brigitta – Auguszt

Brigitta civilben és színpadon is izgalmas karakter. Tapasztalt színész, és rutinos bohóc. Az általa játszott clownfigura már tananyagként szerepelt a bohócosztályok anyagában, mielőtt a BIAK tanulója lett. Itt most egy olyan Auguszt karaktert láthatunk tőle, aki egyszerre tud vicces és romantikus is lenni. Így ír magáról: „Életem meghatározó feladatai a clown figurák megformálása, melyekre a színház és a cirkusz is lehetőséget adott.”

Kőrösi Áron – Auguszt

Szülei oldalán már gyerekkorában megismerte a színpadot. A mozgás és a színészmesterség mellett folyamatosan képzi magát a zenében is. Hangszere a szaxofon. Ez a sokoldalúság – a benne rejlő könnyed nyitottsággal párosulva – kiváló alap egy Auguszt típusú bohóc megformálásához. Úgy érzi: „A bohóc lét és gondolkodás tanulása kihatással lesz egész életemre.”

Lipcsei Nándor – Auguszt

Kreatívan keresi az útját. Kipróbál dolgokat, kíváncsian érdeklődik minden iránt, amit a környezetében talál, ahogy ezt egy Auguszt bohóc is teszi. Eredeti terve az, hogy egyszer általános iskolai tanító lesz. Reméljük, a tanítványai is örülnek majd annak, hogy egy képzett bohóc lesz a tanítójuk. Ő mindenesetre azt érzi: „A célom megvalósításához fontos számomra ez a képzés.”

Lukács Sándor – Auguszt

Sándor jól képzett, rutinos színész, aki fontosnak érzi, hogy a bohócmesterséggel is megismerkedjen. Minden jelenet minden mozzanata fontos a számára. Tele van ötlettel, és ez nagyon hasznos az Auguszt figura megformálásakor. Amikor magáról beszél, Füst Milán szavait idézi: „Engem úgy kell szeretni, amilyen vagyok, és engem úgy kell elfogadni, amilyen vagyok.”

A bohóc osztály felkészítő tanárai: Greifenstein János és Méhes Csaba

FLYING WEISS JUNIOR (BLAHA ATTILA, PARAIZO-BLAHA ZSUZANNA, FABIO PEREIRA PARAIZO, SZEKERES MIREYA) – LENGŐTRAPÉZ SZÁM

A Weiss Junior fliegende csoport 2005-ben alakult. Csoportnévként nagypapájuk vezetéknevét választották, hálájuk jeléül a sok támogatásért, amit tőle és a szüleiktől kaptak. A csoport eleinte deszka- és hintaszám-kombinációval lépett fel. A testvérek közös álma volt egy fliegendeszám létrehozása, amire egy olaszországi turnéjuk során nyílt lehetőségük. Ott ismerték meg Zsuzsanna későbbi férjét, Fabio Pereira Paraizót, akivel 2008-ban kezdték el a közös próbákat. Egy évvel később már ezzel a zsánerrel léptek fel, fliegende tanítójuk, Fabio pedig 2010-ben csatlakozott hozzájuk. A csoport bejárta Európát, és a Közel-Keleten is sikereket aratott. A családtagokból álló, egyetlen magyar fliegende csoport lélegzetelállító számában az egymás iránti bizalom és biztos tudás tükröződik. A produkció egyik specialitása a tripla szaltó bekötött szemmel.

RICHTER KEVIN CSOPORT  (RICHTER KEVIN, RICHTER ANGELINA, CSIBRÁK BRIGITTA, BERKES ISTVÁN, FEHÉR MÁRK, EVGENY NEKH, VASILY HAVADZIN, SAVA MOSIN, MARTON MARIUS ÉS OLEKSANDR ABAKUMOV) – UGRÓDESZKA

 A világhírű Richter cirkuszi dinasztia ifjú tagját, a Porond Ifjú Csillaga-díjas Richter Kevint már egyévesen bevitte édesapja lóháton a manézsba. Első fellépésére ötévesen került sor: pónifogatot hajtott, melyből királykisasszonynak öltözött húga, Angelina integetett a közönségnek. Később, folytatva a családi hagyományt, csatlakozott a lovasakrobata csoporthoz. Édesanyja térdsérülése után egyik napról a másikra átvette a “Magyar Lovas Posta” számot, amit 2018-ban a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megcsodálhatott. A húsz lóval bemutatott egyedülálló produkcióval Guinness-rekord született, majd egy évvel később a Richter Flórián Cirkuszban megdöntötte a saját rekordját. A lovas számok mellett csoportjával létrehozott egy ugródeszka számot is, amellyel ismét elkápráztatja a Fővárosi Nagycirkusz közönségét

A csoport rock’n roll stílusú számának különlegessége, hogy keveredik benne az orosz deszkaszám a magyar ugródeszka számmal. Az utóbbinál az artisták vállba forognak, az orosz deszkaszámnál pedig magasabb, több forgásos ugrásokat mutatnak be szivacsba érkezve.

DUO RICHTER (RICHTER ALENA ÉS RICHTER MISKA) – KUTYASZÁM

Richter Miska a világhírű Eötvös és Richter dinasztia tagjaként beleszületett a cirkusz csillogó világába. Feleségével, Richter Alenával 42 éve élnek boldog házasságban, és társai egymásnak a porondon is, miközben bejárták Európa főbb cirkuszait. Miska és Alena nyolc bájos uszkár kutyusukkal a feltétlen bizalmon és szereteten alapuló játékosságot mutatják be a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Richter Miska a világhírű Eötvös és Richter dinasztia tagjaként beleszületett a cirkusz csillogó világába. Szüleivel és bátyjával, Richter Jánossal bohóc-, egykerekű-, zsonglőr- és akrobata számokkal lépett fel.

Feleségével, a lengyel artista dinasztiából származó, régebben lábzsonglőr számmal fellépő Richter Alenával 42 éve élnek boldog házasságban, és társai egymásnak a porondon is. Bejárták Európa főbb cirkuszait, többek között a francia Cirque Medranónál 12 szezonon át láthatta őket a közönség.

Gyermekeik, Richter Szebasztián és Richter Krisztián is az artistaművész hivatást választották. Miska és Alena nyolc bájos uszkár kutyusukkal a feltétlen bizalmon és szereteten alapuló játékosságot mutatják be a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

VÁRADI NÁNDOR – ZSONGLŐR

A Porond Ifjú Csillaga- és többszörös cirkuszfesztivál-díjas Váradi Petruska Nándor a híres Váradi-Weisz artistacsalád negyedik generációs tagja. A cirkuszi szakmát nagypapájától, a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett világhírű artistaművésztől, Váradi Weisz Nándortól és a szüleitől tanulta. Tanulmányait a Baross Imre Artistaképző Intézettel párhuzamosan a Magyar Táncművészeti Főiskola gimnáziumában végezte el.

Lendületes zsonglőrszámában buzogányokat, karikákat és labdákat használ.

HEIZER DOMINIKA ÉS GYÖRGY TIBOR – CYR-KERÉK

A 22 éves György Tibor családjában elsőként és egyedüliként 2009-ben kezdte meg tanulmányait a Baross Imre Artistaképző Intézetben, ahol 2019-ben végzett. Két zsánert tanult az iskolában, a szabad létra elsajátításában Tóth Edit tanárnő nyújtott számára hatalmas segítséget. A másik zsánere a cyr kerék, amihez Alexis Molina Altunaga nyújtott támogatást. Karrierje során több színpadon megfordult, többször fellépett a Fővárosi Nagycirkusz porondján különböző előadásokban, rendszeres fellépője volt a Sziget Fesztiválnak, valamint a pápa előtt is megmutatta tudását a Vatikánban.A 22 éves György Tibor családjában elsőként és egyedüliként 2009-ben kezdte meg tanulmányait a Baross Imre Artistaképző Intézetben, ahol 2019-ben végzett. Két zsánert tanult az iskolában, a szabad létra elsajátításában Tóth Edit tanárnő nyújtott számára hatalmas segítséget. A másik zsánere a cyr kerék, amihez Alexis Molina Altunaga nyújtott támogatást. Karrierje során több színpadon megfordult, többször fellépett a Fővárosi Nagycirkusz porondján különböző előadásokban, rendszeres fellépője volt a Sziget Fesztiválnak, valamint a pápa előtt is megmutatta tudását a Vatikánban.

Heizer Dominika 15 éven át ritmikus gimnasztikázott és versenyzett látványtáncban, amellyel Európa bajnoki 1. helyezést ért el. Másfél éve kezdte az artista szakmát, azóta dolgozott adagio hand to hand számmal, handstandot kezdett tanulni, illetve György Tibor segítségével sikerült elsajátítania a cyr-kerékszám zsánert. Duó számunkban a sármos „Casanova” férfi vágyakozik a nő után, aki makacssága miatt elérhetetlen, ám ez fokozatosan eltűnik a nőből és a produkció végére a férfi meghódítja a nő szívét.

DUO ZAHALKA – IRYNA MELNYK ÉS ZAHALKA LÁSZLÓ – LEVEGŐ

Zahalka László 2003-ban végzett az Állami Artistaképző Intézetben, majd az ezt követő években számos csoport-és páros szám tagjaként bejárta Európát és többször fellépett Magyarországon is.

Iryna Melnyk tanulmányait a Harkiv State Academy of Culture koreográfus szakán végezte. Ezután kezdett dolgozni a Giant Fountain Show műsorában. Lászlóval a Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei című műsorának köszönhetően ismerték meg egymást, ahol Iryna táncos-koreográfusként, László pedig a Teibler csoport untermannjaként (tartóembereként) lépett fel.

2018-ban kezdték el próbálni a „karika-perzs” számukat, amelyet a Vizicirkusz programjában mutattak be. A produkció különlegessége az „eső”, ami a párásítóval együtt tette veszélyesebbé. Produkciójukkal Ukrajnában és Fehéroroszországban is elvarázsolták a közönséget.

A számuk története két különböző világban élő emberről szól, akik találkoznak, ismerkednek az újdonsággal, de nem tudnak egymással lenni, mert különböző helyről, világról származnak. Ez alapvetően egy „love-story”, ami arról mesél, hogy a különböző státuszú emberek nem minden helyzetben képesek együtt lenni.

TWIRLINGIRLS (JERABEK CSENGE ÉS FALUDI SZILVIA) – GÖRKORCSOLYA 

Jerabek Csenge és Faludi Szilvia a Baross Imre Artistaképző Intézetben végezték tanulmányaikat. 2016 óta lépnek fel közösen lendületes görkorcsolya számukkal. Produkciójuk egyik különlegessége, hogy a levegőbe is felemelkednek. A Fővárosi Nagycirkusz nézőit legutóbb a Rippel Brothers által rendezett Főnix – Tűzcirkusz című műsorban varázsolták el.

TAKAMURA RAMOS JILBER JOSE – MAGASDRÓT

A 29 éves venezuelai származású artistaművész halálkerék és magasdrót számával bejárta a világot. A Fővárosi Nagycirkuszban nyolc méter magasban, lélegzetelállító magadsrót számával lép fel.

Stáblista

ZENEI VEZETŐ: SZAKÁL LÁSZLÓ

ZENEKAR: BÁLINT KÁROLY (zongora), DUKA TIBOR (basszusgitár), FEHÉR GÉZA (gitár) LAKNER GÁBOR (altszaxofon), MÁTYUS ATTILA (dob), VAJDA GERGELY (hegedű), OLÁH ANTAL (tenorszaxofon), PIPÍS ZOLTÁN (trombita)

PORONDMESTER: VARGA LÁSZLÓ

PORONDOSOK: BABICZ MIHÁLY TAMÁS, CSÜRKE ÁDÁM, DÓCZY DÁNIEL, KOVÁCS ÁKOS, NAGY MÁTÉ, KOVÁCS ATTILA, SZABÓ LAJOS, SZABÓ LAJOS ATTILA, VÉGH SÁNDOR

DRAMATURG: PÁL DÁNIEL LEVENTE

JELMEZTERVEZŐ: POLYÁK ESZTER

HANGTECHNIKA: SZAKÁCS KRISZTIÁN

FÉNYTERVEZŐ: SZIMEISZTER BALÁZS

VIZUÁL: KARDOS ZSOLT, NAGY ATTILA, VIZY ÁRON

MŰSZAKI VEZETŐ: PÁNCZÉL LAJOS

CIRKUSZSZAKMAI VEZETŐ: GRAESER JÓZSEF

RENDEZŐ: FEKETE PÉTER

Skip to content