Cirkusz- és Bohócmúzeum Bécsben

Nagy múltú, közel 100 éves cirkuszmúzeumi partnerintézményt, a bécsi Cirkusz- és Bohócmúzeumot látogatták meg szerdán a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai. Michael Swatosch múzeumigazgató és Christoph Enzinger nemzetközi cirkuszi szakértő és kutató muzeológus a szíves fogadtatáson és a múzeum bemutatásán túl értékes magyar vonatkozású műtárgyakkal is megajándékozták magyar kollégáikat.

A szakmai látogatásra 2023. augusztus 16-án került sor, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ részéről Eötvös Susy nemzetközi cirkuszi szakértő és tanácsadó, Joó Emese múzeumvezető és Hidvégi Petra múzeumi asszisztens személyében.

A bécsi partnermúzeum utcai portálja irigylésre méltóan szép festett képekkel és látványos felirattal hirdeti magát az Ilgplatz 7. barátságos körforgalmában, ahol minden vasárnap délelőtt 10-13 óra között fogadják a látogatókat – így minket is nagy szeretettel, annak ellenére, hogy szerdán kicsit megkésve, késő délután érkezünk.

A múzeumi fogadótérben a falakat borító cirkuszi, komédiás és mutatványos műtárgyak természetes összhangban találkoznak a vendégfogadás szolgáltatásaival: a cirkuszi büfével és a múzeumi szuveníreket kínáló boltocskával.

A korszerű szolgáltatói szemlélet és elrendezés a kiállítási térben is érezhető. A műtárgyak sokasága letisztult rendben, jól áttekinthetően, tematikus csoportosításban tárul elénk. A világ minden tájáról bemutatott artistaművészek autentikus kosztümökben tárt karokkal fogadják a vendégeket.

Az installációk, bábuk, vitrinek és tablók a bécsi és a nemzetközi cirkuszművészet fénykorairól mesélnek. A halk cirkuszi zene és az archív filmvetítés szinte elröpít a hajdani cirkuszokba röpít. Mindeközben az interaktivitásra vágyók kipróbálhatják zsonglőr képességeiket, illetve, hogy vajon átférnek-e az oroszlánok és tigrisek által használt fémalagúton?

A múzeum szakemberei vasárnap délelőtt nemcsak kiállítással, hanem színes színpadi programokkal, cirkuszi produkciókkal és bűvész előadásokkal várják a nagyérdeműt. Ugyanitt a rendes nyitva tartási időn túl is tartanak születésnapi partikat – a gyerekekéi mellett nagy sikerrel zajlanak a felnőtt születésnapi rendezvények.

Múzeumi szakmai partnerekként a tudományos kulisszák is feltárulnak előttünk. A Cirkusz- és Bohócmúzeum gyűjteménye lenyűgözően gazdag, a változatos anyag szakszerűen mappázva, dobozokban és fiókokban áll a kutatás és a feldolgozás rendelkezésére.

Christoph Enzinger, a gyűjtemény fejlesztésével és feldolgozásával foglalkozó szakember a magyar vonatkozású kincsekből is elővesz párat – láthatunk például archív fényképeket a világhírű 4 Dunai lovaszsonglőr csoportról – akikről egyébként a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum is őriz fotókat. A kutatási együttműködés rendkívül fontos, nemcsak a partnerintézmények, hanem az érintett artisták irányában is, amely folyamatos feladatunk.

Egy másik magyar vonatkozású relikvia az a plakát, amely a Fővárosi Nagycirkusz előadását hirdeti 16 világszámmal és 10 külföldi attrakcióval – ebben a világháborút követő időszakban Árvai Rezső és a Göndör fivérek igazgatták a cirkuszt – Göndör Ferenc ugródeszka csoportot is vezetett, míg Göndör Miklós Corodini művésznéven volt közismert bűvész.

A bécsi cirkuszmúzeumban a kulisszáknak mélye is van – itt, a múzeum alatti pincékben láthatjuk a kiállításrendezés elengedhetetlen szerszámait és kellékeit, vagy azt a kosztümtárat, amelyet a mini cirkuszi színpad fellépői használnak a cirkuszmúzeumi rendezvényeken.

A bécsi kollégák kreativitása a múzeumi szuvenírek területén is kiemelkedő – a múzeumi boltocskában az otthoni próbálkozásra és házi előadásokra szánt bűvészkellékeket rendhagyó pizzadobozban vásárolhatják meg az érdeklődők.

A kiállításban elhelyezett fotóhelyszínt mi sem hagyhatjuk ki – a kis forgószínpadon minden múzeumlátogató elfoglalhatja helyét az arany trónszékben, hiszen a cirkusz királyság!

 

Joó Emese

múzeumvezető

A fényképeket készítette: Eötvös Susy, Hidvégi Petra, Joó Emese