ORIASPLAKAT_csillag1

A Fővárosi Nagycirkusz bemutatja: Csillagtánc

Október 29-től december 31-ig

Ismét a külföldi világsztároké a porond! A Fővárosi Nagycirkusz október 29-től december 31-ig egy elegáns, klasszikus cirkuszi műsorral várja a kicsiket és nagyokat. Igazi karácsonyi hangulat! Tartsanak velünk!

Annyiféle csillag van, ahány ember. Vagy annyiféle, ahány érzelem. Mindennek és mindenkinek megvan a maga választott csillaga, amely mutatja neki az utat, reménnyel tölti el, bevilágítja az éjszaka vagy a rosszkedv sötétségét.

Így ír a csillagokról Antoine de Saint-Exupéry, A kis herceg írója: „Az embereknek nem ugyanazt jelentik a csillagaik. Akik úton járnak, azoknak vezetőül szolgálnak a csillagok. Másoknak nem egyebek csöppnyi kis fényeknél. Ismét mások, a tudósok számára problémák. Az üzletemberek szemében aranyból voltak. A csillagok viszont mind-mind hallgatnak. De neked olyan csillagaid lesznek, amilyenek senki másnak. … Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak!”

Ilyen nevető csillagok felé vezetünk titeket. Konferansziénk, a tél vakítóan fényes színeibe öltözött Asztrológus sorra megidézi a csillagképeket, a fényes pontok pedig körülötte táncolnak: szétrebbennek és összeállnak. Mintha csak egy planetáriumban ülnénk, a világűr hatalmas és csodálatos világában, elbűvölve és minden titkára kíváncsian.

A cirkusznak is megvannak a maga csillagai: hős artisták és bájos táncosnők, az állatok nyelvén beszélő idomárok és boszorkányos ügyességű zsonglőrök, vicces bohócok és a lendületes akrobaták. Mind-mind egyedi és megismételhetetlen. Mind-mind messze világít, amikor kiáll a porondra, és valami olyat mutat, amit gyermekkora óta nap mint nap gyakorol, és amit egyedül ő tud a világon. És mindegyikük csillaggá változik, amikor csillogó szeméből messze fénylik az elhivatottság és a szenvedély, a koncentráció, vagy a sikerült mutatvány után a felszabadultan áradó öröm.

Nézz az artisták csillagszemébe, és válassz magadnak cirkuszi csillagot! Olyan csillagod lesz, amilyen senki másnak nincsen!

Harangjátékkal adventre hangolódni

Kárászy Szilvia egy különleges hangszert bocsátott a Fővárosi Nagycirkusz rendelkezésére: egy valódi, Európában egyedülálló harangjátékot, amit hangszerkészítő mesterekkel alkottatott meg a zongoraművész, zeneszerző, összművészeti alkotó. A tizenhat fém harangocskát fém kalapácsok szólaltatják meg, amiket egy elektromos zongora szabályoz és vezényel. Formabontó kísérlet egy ilyen különleges hangszert betenni a Fővárosi Nagycirkusz kilenc tagú funkcionális zenekarába. A harangok különleges hangulata megidézi a karácsony szellemét.

 

VALERIYA SHESHUKOVA – LENGŐTRAPÉZ / TRAPEZE  – OROSZORSZÁG / RUSSIA

Valeriya Sheshukova az oroszországi Permi Gyermek Cirkusz Iskolában, majd a Permi Állami Nemzeti Egyetemen végezte tanulmányait. Kiváló képzésének, elhivatottságának és a cirkuszművészet iránti szeretetének köszönhetően számos szakmai elismerésben részesült. Többek között diadalmaskodott Sochiban, a Szentpétervári Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a Bulgáriai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és az Orosz Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Szaltókkal, átfordulásokkal fűszerezett, művészi lengőtrapéz száma elvarázsol és megborzongtat.

DUO DEVLIKAMOVS (OLGA ÉS MARAT DEVLIKAMOV) “MEMORIES” – KÍNAI RÚD / CHINESE POLE  – OROSZORSZÁG / RUSSIA

Olga és Marat Devlikamov tornászokból lettek artistaművészek. Miután több cirkuszművészeti zsánert elsajátítottak, fő számuknak a kínai rudat választották, majd Timur Kaibzhanov rendezővel közös munkába kezdtek Moszkvában. A Duo Devilkamovs letisztult, megható romantikus számával Németországban, Törökországban, Izraelben, Ausztráliában és Andorrában is megörvendeztette a közönséget. Évekig Las Vegasban egy színházi-cirkuszi showban léptek fel, valamint tagjai voltak a Cirque du Soleil társulatának is.

MIHAIL NYIKOLAJEVICS ERMAKOV  – KUTYASZÁM / DOG ACT – OROSZORSZÁG / RUSSIA

Mihail Nyikolajevics Ermakov egy százéves orosz cirkuszi dinasztia tagja, amelyet nagyapja, Nyikolaj Andrejevics Ermakov alapított, aki állatidomárként és Kutyaiskola című produkciójával vált világhírűvé. Nagypapája és édesapja után Mihail is fellép okos kutyusaival a Fővárosi Nagycirkuszban. A mókás és kedves produkcióban a játékosságon van a hangsúly, amely nemcsak számukra, hanem a közönség számára is sok vidámságot tartogat.

ÁLLATVÉDELEM!

HISZÜNK AZ EMBER-ÁLLAT HARMONIKUS VISZONYÁBAN. A FŐVÁROSI NAGYCIRKUSZ ÉLHARCOSA A SZÍNPADON FELLÉPŐ ÁLLATOK VÉDELMÉNEK. A CIRKUSZBAN FELLÉPŐ ÁLLATOK ÉS GAZDÁIK BOLDOG HARMÓNIÁBAN ÉLNEK ÉS DOLGOZNAK EGYMÁSSAL

MIHAIL NYIKOLAJEVICS ERMAKOV – LABDAZSONGLŐRSZÁM / BALL JUGGLER ACT – OROSZORSZÁG / RUSSIA

Mihail Nyikolajevics Ermakov a 80-as éveket idéző, retro stílusú excentrikus koreográfiai elemekkel tarkított száma egyszerre nevettet meg és kápráztat el. A focilabdákkal végrehajtott trükkök a futball freestyle és a zsonglőr elemek különleges keveredéséből épülnek fel. Mihail ügyességét mi sem bizonyítja jobban, hogy Guinness világrekorder pontszerzésben:2320-szor pattogtatta a labdát a lábával a vállára, majd vissza.

OLEKSII GRIGOROV és MARINA GLAVATSKIKH – „SECRET OF MY SOUL” – LEVEGŐKARIKA / AERIAL HOOP – OROSZORSZÁG – UKRAJNA / RUSSIA – UKRAINE

Oleksii Grigorov karrierje 1996-ban kezdődött duó trapéz számmal, majd szóló röhnrad produkcióval örvendeztette meg a közönséget. Miután találkozott jövendőbeli feleségével, az addig zsonglőr-és lovas produkciókkal fellépő Marina Glavatskikh-el, megvalósították régi álmukat és létrehozták romantikus, lírai levegőkarika-számukat, amellyel a világ leghíresebb cirkuszaiban, show műsoraiban és varietéiben léptek fel. A biztonsági kötél nélkül végrehajtott, nehéz trükkökkel tűzdelt szám a lélek titkait kutatja, a férfi és nő között lévő összetörhetetlen, bizalmon, egyensúlyon, egyenlőségen és szerelmen alapuló kapcsolatot.

A Secret of my Soul produkciót számos cirkuszfesztiválon díjazták: Kijevben, Moszkvában, Massy-ban arany-díjjal, Zhuhai-ban és Minszkben ezüst-díjjal, Latinában pedig bronz-díjjal.  

TROUPE ETHIOPIA (ANDAMLAK DELIL, BINIYAM ZENEBE, ENDALKACHEW ADENEW, ERMIAS HABTAMU, KIRUBAL ALEMU, NEBYU HAWASE, NUREADIS ABAS, WASIHUN FIKREMARIAM, YARED TIGSTU) – HAND VOLTIGE / HAND VOLTIGE – ETIÓPIA / ETHIOPIA

A Troupe Ethiopia hand voltige akrobata csoportot 8 éve alapították Addis Abebában, Etiópiában, Winget Cirkusz néven. A csapat 2017-ben csatlakozott a Yeneneh Tesfaye által vezetett African Dream Circushoz. A magasan képzett társulat tagjai izgalmas, szaltókkal fűszerezett produkciójukkal számos cirkuszfesztiválon képviselték hazájukat. A Troupe Ethiopia az ügyességen kívül más üzenetet is közvetít: bizalom és csapatmunka nélkül nincs eredmény!

SERGEI EFTODE, ANASTASIA SARYCHEVA, VALERY KRUGLOV – „ON THE PEAK” – PERZS / PERCHE – MOLDOVA – OROSZORSZÁG / MOLDOV­A – RUSSIA

Sergei Eftode 2016-ban alkotta meg izgalmas perzs számukat az Európai Cirkusz Szövetség megrendelésére a Moszkvai Állami Cirkusz “7 ZHELANIY” című show műsorába. Sergei feleségével, a ritmikus gimnasztikában jártas Anastasia Sarychevaval és az akrobatikában kiemelkedő Valery Kruglovval számos országban lépett fel. Most a Fővárosi Nagycirkuszban ejtik ámulatba a közönséget: Sergei egy hét méter magas fém rudat tart a levegőben, amelynek tetején Anastasia és Valery lélegzetállító trükköket mutatnak be a magasban.

NIRIO RODRIGUEZ TEJEDA – HANDSTAND / HANDSTAND – KUBA / CUBA

A 33 éves Nirio Rodriguez Tejeda a Kubai Nemzeti Cirkusziskolában végzett kézegyensúlyozó szakon. Tizenhárom éves cirkuszi pályafutása alatt bejárta a világot, számos varietében és cirkuszban lépett fel, például a franciaországi Medrano Cirkuszban. Az I. Online Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-díjasának és az olaszországi Salieri Circus Award Bronz-díjasának produkciójában ötvöződik az erő, a precizitás, a hajlékonyság és az egyensúly.

PAVEL VALLA BERTINI – EGYKEREKŰ / UNICYCLE – SPANYOLORSZÁG / SPAIN

Pavel Valla Bertini Csehországból származó cirkuszi dinasztiájának ötödik generációs tagja. Karrierjét családi fellépésekkel kezdte, majd megalkotta különleges egykerekű számát. A produkció különlegességét a különböző magasságú egykerekűk használata és az akrobatikus elemek adják.

RCC ARUBA (JUAN CAMILO AGUILLON USAQUEN, DIEGO FERNANDO JARAMILLO OSPINA, DIEGO EMILIO GARZON SIERRA, JUAN FELIPE MARIN RIOS, JHON FREDYS BADILLO MARTINEZ) – DESZKA / TEETERBOARD – KOLUMBIA / COLUMBIA

Elképesztően látványos szaltókat mutat be az Rcc Aruba ugródeszka csoport. Produkciójuk alatt egy pillanatra sem pihennek, két deszkán mutatják be elképesztő trükkjeiket. Ügyesség, csapatmunka, kitartás és izgalom jellemzi a világszerte sikert aratott számot.

DUO KYRIOZ (RAFAEL TLAMATEUTLI LEGARIA GARCIA, CARMEN CHAVEZ ESQUIVEL) – GOLYÓ / BALANCE ON BALLS – MEXIKÓ  / MEXICO 

A Duo Kyrioz tagjai emelő elemekkel tarkított golyószámukban fittyet hánynak az egyensúly törvényeire. Érdekes produkciójuk cseppet sem szokványos a cirkusz világában.

MICHAEL ZORZAN – DIABOLO / DIABOLO – OLASZORSZÁG / ITALY

A 22 éves Michael Zorzan fiatalos, energikus diabolo számmal lép a Fővárosi Nagycirkusz manézsába. Lendületes produkcióját a 2020-as Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz-díjjal jutalmazta a szakmai zsűri.