Dinasztiák

A Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A június 4. és augusztus 22. között megtekinthető műsorban háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 100 kiváló hazai artista lép majd a porondra. Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga-díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot. A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz, levegő-, zsonglőr-,akrobata-, gyorsöltöző-, görkorcsolya-, handstand és illúziószámok mellett pedig az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj- és kutya számok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócaink gondoskodnak. A műsor rendezői, a Silver Power, antik héroszokat idéző emelőszámukkal kápráztatják majd el a közönséget.

A cirkuszművészet azon művészeti ágak közé tartozik, amelyben kiemelten fontos a nemzedékről nemzedékre áthagyományozott tapasztalat és tudás. Ez a fajta szemlélet tudta életben tartani évszázadokon keresztül a cirkuszművészetet.

Erről szól ez a műsorunk, ezért a címválasztás is: DINASZTIÁK. Az apáról fiúra, az anyáról lányra áthagyományozott tudás minden családban különösen fontos: leginkább azok vagyunk, akiknek szüleink nevelnek minket, azok az első ismereteink, amelyeket tőlük tanulunk vagy lesünk el.

Ez a művészet abban különbözik a többitől, hogy itt nem „ciki” ugyanazt csinálni, mint az elődeid, a szüleid, a nagyszüleid. Itt akkor sincs kitaposott út, ha beleszülettél: hiszen a cirkuszművészetben nincs csalás és ámítás – még az illúziószámokban sincs, vagy a bűvésztrükkökben, azok is hosszú évek alatt tökéletesre csiszolt mutatványok –, itt az számít, ami ott és akkor, a közönség előtt történik a porondon.

Ezt pedig csak akkor és úgy lehet elérni, ha az ember végigdolgozza egész életét, minden nap hajnalban kel, edz, gyakorol; se sérülések nem vetik vissza, se fáradtságot nem ismer.

A cirkuszművészet egy különleges nyelv, a maga viszonyaival és nyelvtanával, hangsúlyaival és intonációival. Aki pedig cirkuszművészként ebbe született bele, ezt a nyelvet meg tudja ugyan tagadni, ott tudja hagyni, de soha nem tudja kitörölni magából.

Erről szól csupa magyar fellépőt felvonultató DINASZTIÁK című műsorunk is: az átadásról, áthagyományozásról, a tanításról és tanulásról, a nemzedékek összekapcsolódásáról. Ennek szimbólumait és példáit mutatjuk be és adjuk át Önöknek!

Dinasztiák műsorfüzet

A Dinasztiák című előadásunk műsorfüzete, díjmentesen megtekinthető és letölthető. 

Kedves Nézőink!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Elérhetőségek: jegyiroda@circus.hufoglalas@circus.hu; +36 (1) 577 1544; +36 (1) 343 9637

Megértésüket köszönjük!

Fellépők

(Kattintson rá a nevekre és tudjon meg többet a fellépőinkről.)

Ismerd meg a fellépőket

Richter Szebasztián és Eötvös Krisztina (“quick change” gyorsöltöző szám)

Richter Szebasztián, a világhírű Richter cirkuszi dinasztia hetedik generációs leszármazottja párjával, a szintén világhírű Eötvös dinasztia sarjával, Eötvös Krisztinával együtt eddig több mint ötven országban adták elő izgalmas gyorsöltöző számukat.

Richter Szebasztián zsonglőrként kezdte pályafutását, később Richter Flóriánnal közösen lovasakrobata számban lépett fel. Eötvös Krisztina 19 éves korától kezdve trapézon kápráztatta el a nagyérdeműt. Közösen tizennyolc éve járják a világ neves színpadait és manézsait. Gyorsöltöző számukkal, amellyel több nemzetközi cirkuszfesztiválon is sikert arattak.

2019-ben teljesült egy nagy álmuk, közösen újjáélesztették a varieté és revük műfaját Magyarországon Budapest Varieté néven.

Vissza a fellépőkhöz.

Duo Richter (kutyaszám)

Richter Miska a világhírű Eötvös és Richter dinasztia tagjaként beleszületett a cirkusz csillogó világába. Szüleivel és bátyjával, Richter Jánossal bohóc-, egykerekű-, zsonglőr- és akrobata számokkal lépett fel.

Feleségével, a lengyel artista dinasztiából származó, régebben lábzsonglőr számmal fellépő Richter Alenával 42 éve élnek boldog házasságban, és társai egymásnak a porondon is. Bejárták Európa főbb cirkuszait, többek között a francia Cirque Medranónál 12 szezonon át láthatta őket a közönség. Gyermekeik, Richter Szebasztián és Richter Krisztián is az artistaművész hivatást választották.

Miska és Alena nyolc bájos uszkár kutyusukkal a feltétlen bizalmon és szereteten alapuló játékosságot mutatják be a Fővárosi Nagycirkusz porondján. 

Vissza a fellépőkhöz.

Rolling Wheel (“röhnrád”, duplakarika-szám)

Németh Zsófia és Nagy Ferenc a Baross Imre Artistaképző Intézetben találkozott, ahol 2008-ben végeztek röhnrád szakon. Ezután vette kezdetét varázslatos utazásuk, Európa, majd később a világ különböző színpadain, cirkuszaiban léptek fel.. Részt vettek a 2012-es Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, az ukrajnai Golden Trick of Kobzovon, és megmérettettek a Spanyolországban megrendezett 7th International Circusfestival of Abacetén. Utóbbiról egy Ezüst-díjjal tértek haza. A duó a Németországban népszerű zsánert a cirkusz világán keresztül megismerve, a sportág hagyományaitól elrugaszkodva sajátította el, így a megszokottól eltérő funkciókkal és dinamikával ruházták fel ezt a különleges rekvizitet.

Vissza a fellépőkhöz.

Zsilák Olivér (zsonglőrszám)

A Porond Ifjú Csillaga-díjjal kitüntetett Zsilák Olivér egy híres zsonglőr család harmadik generációs tagjaként látta meg a napvilágot 14 évvel idősebb nővérét követően. Nagyszülei, majd szülei, a Fudi és Suzy duó is nagy sikerrel járták a világot, így gyermekként sokat utazott. Kilenc évet élt az USA-ban. Hétéves kora körül kezdett zsonglőrözni édesapjával, az élő legenda Zsilák Györggyel, aki akkor már trióban dolgozott feleségével és lányával, Viktóriával.

Mivel a családban mindenki zsonglőrözött, Olivér is folyamatosan szerepelt és gyakorolt – nem volt kérdés, hogy ő is a zsonglőr zsánert választja. Ezzel párhuzamosan, magántanulóként elvégezte a Baross Imre Artistaképző Intézetet. Tízévesen debütálta cirkuszban, majd az érettségit követően éveken át szólózsonglőrként dolgozott szerte a világban. Produkciója igen változatos, titka a gyorsaság mellett a különleges kéz- és lábtechnika.

2008-ban ismerte meg feleségét, Kodák Annát, akivel 2014 óta közös számokkal, illetve különleges, egész estés show-műsorukkal szórakoztatják az óceánjáró hajók közönségét. Jelenleg első gyermeküket várják.

Vissza a fellépőkhöz.

Bakk Diána (rúdszám)

Bakk Diána 2007-ig járt a Baross Imre Artistaképző Intézetbe, majd folytatva tanulmányait a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat alkalmazásában duo perzs számmal debütált. 

Később obermannként dolgozott a Trio Powerline erőemelő formációban, ami által lehetősége adódott Monacóban, Olaszországban és az Emirátusokban szórakoztatni a nagyérdeműt. 

2012-ben került Simet László egyedülálló, világszenzációs halálkerék produkciójába; öt éven keresztül tizenegy méter magasból élvezhette a tapsot. Lehetősége volt a legjobbtól tanulni, első közös fellépésükre a Cirque du Soleil színpadán került sor, és Amerika legnagyobb cirkuszában, a Ringling Bros. and Barnum&Baileynél fejezték be a közös munkát.

Ez idő alatt szeretett bele a rúdtánc varázslatos világába, és elhatározta, hogy szólókarrierbe kezd. Műsorszámában az akrobatikus elemek a finom nőies mozgással keverednek. A szám különlegessége, hogy nemcsak a rúdon, hanem a rúd tetején három méter magasban kéz- és fejegyensúlyozó trükköket is bemutat mindeztbiztosítókötél nélkül, ami egyedülálló a világon. 

Szólókarrierje elindítására a legkiválóbb hely és alkalom adódott: a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál műsora. Innen egyenes út vezetett a Spanyolországi Nemzetközi Cirkuszfesztiválra, ahol média-, illetve közönségkülöndíjjal jutalmazták. 

Ugyanezzel a produkcióval vendégművészként lépett fel egy luxus tengerjáró hajón Dubajban, majd később a németországi Wintergarten Varietében, itthon pedig a méltán színvonalas Budapest Varieté fellépője volt. 

“Megtiszteltetés számomra, hogy a nehéz 2020-as év után ismét porondra léphetek a Fővárosi Nagycirkuszban.”

Vissza a fellépőkhöz.

Könyöt David és Schneller Ancsa (bohócszám)

Könyöt Dávid nagyapja, Könyöt Sándor a Fővárosi Nagycirkusz eredeti épületének neves igazgatója volt, dédnagyapját, Könyöt Lipótot a magyar cirkusz atyjának hívták. A családnak származása miatt az 1930-as években külföldre kellett menekülnie. Dávid Angliában született, családja angol cirkuszokban lépett fel, majd bejárta a világot, több családtagja is az amerikai Ringling Cirkusznál kötött ki.

Dávid 27 évvel ezelőtt házasodott össze feleségével, a tehetséges zsonglőr Annával, a Schneller, Picard és Eötvös cirkuszi dinasztiák tagjával, akivel azóta közösen lépnek fel clown- és comedy-számaikkal. Bejárták Európa cirkuszait és színpadait, valamint Ázsiában is több alkalommal felléptek. Rendszeresen szerepelnek színházakban is, ugyanis ők nemcsak bohócok, hanem komikus színészek, karakterek is. Angliában négyszer nyerték meg a rangos Comedy Award-díjat, ami a legjobb komédiásoknak jár. Cirkuszművészeti munkásságukat a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is elismerte a szakmai zsűri.

A zene fontos helyet foglal el gazdag repertoárjukban, David sok hangszeren játszik, ráadásul két trombitát is meg tud egyszerre szólaltatni, amire manapság már kevesen képesek.

Lányuk, a 22 éves Könyöt Lili nemcsak artistaművész, hanem zeneiskolába is járt, ahol énekelni és zenélni tanult. Dinasztiák című műsorunkban énektudásával kápráztatja el a nagyérdeműt.

Vissza a fellépőkhöz.

Pom Pom (bohócszám)

Szabó László a Schlingloff artista család tagja. A família a háború előtt a Hergott családdal együtt üzemeltette a Hergott Cirkuszt, amit elvettek tőlük az államosítás során. László édesanyjának mind a kilenc testvére az artistapályát választotta. László Budán nőtt fel a nagyszüleivel, mert a szülei Európa cirkuszainál turnéztak. Nem szánták artistaművésznek, ezért vendéglátóipari iskolát végzett, majd Németországban dolgozott. 28 éves volt, amikor kiment Angliába a nagynénjéhez, akinek saját cirkusza volt. Azonnal visszarántotta magához a cirkusz világa.

Először a hangpultban dolgozott, majd poháregyensúlyozó komikusszámmal és tányérszámmal lépett fel, 1995-től ő lett a társulat bohóca. Nagybátyja édesapja, Spider Austin volt a példaképe, akit személyesen ismert, és sok időt töltöttek együtt. Bejárta Európát: a Passaui Közönségdíjas nevettető 22 év után tér vissza a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. A nagy repertoárral rendelkező, pantomim elemeket is felvonultató művészt sokan interaktív bohócnak nevezik, ugyanis rengeteget kommunikál a közönséggel. Hitvallása szerint: „Tisztelni kell és nem szabad hülyét csinálni a közönségből”.

Vissza a fellépőkhöz.

Silver Power (erőemelő szám)

A Dinasztiák című műsor rendezői artistaként is a porondra lépnek. Füzy Anita és Kranitz Krisztián mindketten szertornászként kezdték pályájukat, majd a Baross Imre Artistaképző Intézetben tanultak tovább. Anita hét évig volt a Donnert zsonglőr-lovasakrobata csoport tagja, majd levegőkarika-, kötél- és tissue számokkal lépett fel. Krisztián az artistaképzőből a Silver Troupe csoport oroszrúddobó-számával került ki. 2006-ban egymásba szerettek, és közös erőemelő produkciót hoztak létre Silver Power néven. 2009-ben a saint-paul-lès-dax-i Cirkuszi Művészek Nemzetközi Fesztiválján első helyezést értek el. 2010-ben ismét Franciaországban, a Cap Dumont-i Fesztiválon harmadik helyezettek lettek. 2016-ban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a bronzérem mellett két különdíjjal jutalmazták őket. 2019-ben a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztiválon szintén különdíjat kaptak, Magyarországon pedig Hortobágyi Károly-díjjal ismerték el munkásságukat.

Magas színvonalú erőemelő produkciójuknak külön mondanivalót ad a nemek közötti különbség: a nyers erő és a mozdulatok finomságának keveredése formálja egyedivé előadásmódjukat. Szobrokat testesítenek meg, amik életre kelnek, miközben megjelenítik a férfi és nő közötti kapcsolatot.

Vissza a fellépőkhöz.

Richter Kevin (deszkaszám)

A világhírű Richter cirkuszi dinasztia tizenkilenc éves tagját, a Porond Ifjú Csillaga-díjas Richter Kevint már egyévesen bevitte édesapja lóháton a manézsba. Első fellépésére ötévesen került sor: pónifogatot hajtott, melyből királykisasszonynak öltözött húga, Angelina integetett a közönségnek. Később, folytatva a családi hagyományt, csatlakozott a lovasakrobata csoporthoz. Édesanyja térdsérülése után egyik napról a másikra átvette a “Magyar Lovas Posta” számot, amit 2018-ban a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megcsodálhatott. A húsz lóval bemutatott egyedülálló produkcióval Guinness-rekord született, majd egy évvel később a Richter Flórián Cirkuszban megdöntötte a saját rekordját. A lovas számok mellett csoportjával létrehozott egy ugródeszka számot is, amellyel ismét elkápráztatja a Fővárosi Nagycirkusz közönségét.

Vissza a fellépőkhöz.

Weiss Junior (fliegende csoport, lengőtrapéz szám)

A Weiss Junior fliegende csoport 2005-ben alakult. Csoportnévként nagypapájuk vezetéknevét választották, hálájuk jeléül a sok támogatásért, amit tőle és a szüleiktől kaptak. A hattagú csoport – akik közül öten testvérek – eleinte deszka- és hintaszám-kombinációval lépett fel. A legidősebb testvér, Blaha László 14 évesen került be az egykori Lukács deszkacsoportba. Főbb trükkjei a szaltó hármas kolonira és a tandem, amit két emberre is próbáltak. Elismert artistaművészekkel dolgozott együtt, majd a Sallai Mihály által tanított Jumping Boys keresztdeszkaszám obermannja volt. Blaha Attila és testvére, Dániel délutánonként Ócsai Gáborhoz járt akrobatikát tanulni. Lánytestvérük, Paraizo-Blaha Zsuzsanna az Állami Artistaképző Intézet sitz osztályában végzett a Mol-to csoportban, tanárai Molnár László és Tóth László voltak. Legkisebb lánytestvérüket, Anettet a csoport megalakulásakor ragadta magával a cirkusz világa.

Közös álmuk volt egy fliegendeszám létrehozása, amire egy olaszországi turnéjuk során nyílt lehetőségük. Ott ismerték meg Zsuzsanna későbbi férjét, Fabio Pereira Paraizót, akivel 2008-ban kezdték el a közös próbákat. Egy évvel később már ezzel a zsánerrel léptek fel, fliegende tanítójuk, Fabio pedig 2010-ben csatlakozott hozzájuk. A csoport bejárta Európát, és a Közel-Keleten is sikereket aratott.

A családtagokból álló és a Baross Imre Artistaképző Intézet diákjával, Molnár Grétával kiegészült egyetlen magyar fliegendecsoport lélegzetelállító számában az egymás iránti bizalom és a generációkon átívelő, biztos tudás tükröződik.

Vissza a fellépőkhöz.

Cersosimo Adele és Franco Damian Olivera (papagájszám)

Cersosimo Adele az állatszelídítéssel és a lovas számokkal világhírűvé vált magyar Donnert cirkuszi dinasztia büszke tagja. Nagypapája, a 95 éves Donnert Leopold a ma napig velük él. Adele édesanyja, Donnert Erzsébet Leopold és Czirjak Julianna lánya, aki szintén artistaművész volt. Édesapja olasz származása révén Adele két kultúra gyermeke. 

Bátyja, Philippe és öccse, Stefano folytatva a családi hagyományt, szintén állatszelídítők, oroszlánfóka-partnereikkel járják a világot, Adele pedig mar 16 éve lép fel Európa neves cirkuszaiban és varietéiben csodálatos arapapagájaival.

Saját műsorszámmal először 17 évesen lépett fel Stefanóval együtt a Fővárosi Nagycirkusz 1995-ös vízicirkuszi műsorában.Tíz évvel később ugyanezen a porondon ismerte meg egy argentin folklór tánccsoporttal fellépő férjét, aki azóta a manézsban is a partnere.

„Azért kezdtem el papagájokkal foglalkozni, mert gyönyörű állatoknak tartom őket, valamint eszméletlen okosak, nagyon szeretetre méltók. Egy arapapagáj akár 90 évig is élhet. Azért tanulnak könnyen, mert az értelmi szintjük egy ötéves gyermekével vetekszik. Ragaszkodó és hűséges állatok, akik kiváló kollégák. Nem a gazdájuknak tartom magam, hanem társuknak, mert ahhoz, hogy egy show-műsort hozzunk létre, egymás kedvében kell járjunk. Nagyon sok odaadás és türelem kell ahhoz, hogy kialakuljon ember és állat között egy mély, bizalmon alapuló kapcsolat, de minden erre áldozott perc megéri. Lima és Claude, Clifford, Maya, Pepito, Honey és Myrtle háromszorosan adják vissza az irántuk érzett szeretetemet.”

Vissza a fellépőkhöz.

Ádám család (lovas-zsonglőr szám)

Az Ádám cirkuszi dinasztia összes tagja 200 évre visszamenőleg artistaművész volt. A család nyolcadik generációs tagja, a Porond Ifjú Csillaga-díjjal kitüntetett Ádám Krisztián, a Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusz igazgatója halálkerék és magasdrót számával már tíz országban vendégszerepelt. Bátorságát dédnagyapjától, Martinitól örökölte, aki a mai napig az egyetlen ember, akit Magyarországon ágyúból lőttek ki. 

Ádám Krisztián ezúttal egy családi lovas-zsonglőr produkcióval lép fel a Fővárosi Nagycirkuszban édesapjával és testvéreivel. Ádám Rudolf Junior már 12 évesen hat buzogánnyal zsonglőrözik testvérével az ügető lovak hátán. Ádám Angelina a hulahopp produkciójából mutat be egy részletet lóháton. A család legifjabb tagja, a 11 éves Ádám Szkárlett szintén részt vesz a lovas produkcióban. 

Vissza a fellépőkhöz.

Donnert család (lovasakrobata szám)

Donnert Richárd egy régi cirkuszi dinasztia nyolcadik generációs tagja: a Donnert-család elsősorban állatszelidítő és lovasakrobata produkcióival vált világhírűvé. Richárd először 13 évesen lépett fel a manézsban édesanyjával egy zsonglőrszámban. Hét éven át kápráztatta el a cirkuszrajongókat ezzel a zsánerrel, majd lovasakrobata vált belőle, és öccseivel átvette édesapja, a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett id. Donnert Antal lovasakrobata produkcióját. A számmal Richárd, Arnold, az ifj. Antal és Sandulescu Emilia bejárta Európa legnagyobb cirkuszait (Circus Krone, Circus Benneweis, a párizsi Cirque d’Hiver). Művészeti teljesítményüket a cirkuszművészeti szakma 2012-ben a Massyi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjjal, 2013-ban a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz-díjjal, a Prágai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjjal ismerte el. Díjnyertes produkciójukkal most a Fővárosi Nagycirkusz közönségét ejtik ámulatba.

Vissza a fellépőkhöz.

Takács Eddie (handstandszám)

A 31 éves Takács Edvárd először hatévesen lépett fel a manézsban handstandszámmal. Gyermekként is imádott játékból kézenállni, ezért kezdték el tanítani a szülei, akik szintén artistaművészek. Édesapja is kézenálló számmal lépett fel, édesanyja pedig kaucsukszámmal varázsolta el a nagyérdeműt. Karrierjét Magyarországon kezdte, utána Romániába ment a családjával, ahol saját cirkuszuk lett, amivel később Ukrajnában, majd Oroszországban turnéztak. Azóta feleségével jártak már Angliában, Németországban, Bulgáriában, Hollandiában, Belgiumban, Szlovákiában és Izraelben. Takács Eddie handstandszámának különlegessége, hogy nem jön le minden trükk után, hanem percekig fent marad a pálcán.

Vissza a fellépőkhöz.

Váradi Éva (lábzsonglőrszám)

Váradi Éva nagyapja, id. Weisz Nándor a sportból jött a cirkusz világába, majd megalapította saját családi cirkuszát. Az államosítás után gyermekeivellétrehozta a Váradi ugródeszka csoportot, amellyel győzelmet arattak a Moszkvai Cirkuszfesztiválon. Később a testvérek házasságai, gyermekeik által bővült tovább a világhírűVáradi csoport, amely a Fővárosi Nagycirkusz 1971-es nyitó gálaműsorában is fellépett. Az ünnepi alkalomra hároméves amerikai turnéjukról érkeztek haza , amit a világ legnagyobb cirkuszánál, a Ringling Cirkusznál töltöttek el.

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Váradi Évát édesapja, ifj. Weisz Nándor ötévesen kezdte tanítani. Akrobatának készült és egy levegőszámot kezdett próbálni, ám tizenegy éves korában kiderült, hogy gerince nem alkalmas ezekre a zsánerekre. Édesapja egy gerincgyógyásszal kitalálta, hogy mi lenne számára a legmegfelelőbb, így vált belőle lábzsonglőr. Először tizennégy évesen lépett fel, és immár30 éve varázsolja el Európa neves cirkuszainak közönségét.

Produkcióját a Daxi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és a Liége Európai Cirkuszfesztiválon is különdíjjal jutalmazta a cirkuszi szakma. Sokáig magyar kosztümben, magyar zenére lépett fel, de a Fővárosi Nagycirkuszban egy teljesen új, Audrey Hepburn színésznő ihlette koreográfiával lép a manézsba, amit direkt rá szabott a Dinasztiák című műsor egyik rendezője, Füzy Anita. Éva férjével, Donnert Richárddal közös quick change (gyorsöltöző) számával is fellép jubileumi műsorunkban.

Vissza a fellépőkhöz.

Trió Bokafi (deszkaszám)

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Boros Gábor 1993-ban végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben a Hunor Jr. csoport tagjaként. Levegő (sitz) és ugródeszka számukkal a Párizsi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjat és Közönségdíjat kaptak.

1995-ben saját ugródeszka csoportot alapított Savaria néven, majd 1999-ben létrehozta az azóta folyamatosan aktív és sikeres Trio BOKAFI ugródeszka csoportot. A csoport több évre előre lekötött szerződésekkel rendelkezik. Boros Gábor új partnerekkel lép fel – Mohácsi Leonával (18) és Tóth Jánossal (32) – akik a harmadik generáció a trió pályafutásában.

A szám specialitása a hármas szaltó, amelyet különböző akrobatikus és látványelemekkel kötnek össze. A csoport 2009-ben a Holland Nemzeti Cirkuszban Ezüst-díjat, majd pár év múlva első helyezést ért el. 2010-ben elnyerték Franciaországban az 5. Festival Mondial Du Music-Hall 2. helyezését.

Boros Gábor büszke rá, hogy ők voltak az elsők, akik ugródeszkaszámmal léptek fel a Palazzo Varietében. Ezen kívül felléptek a Circus Roncallinál, a Circus Krone-nél, a Circus Barumnál, a Circus Benneweisnél, a Circus Nocknál, az Arlette Grüssnél, a Circus Dreamsnél, a Blackpool Tower Circusnál, valamint a leghíresebb varietékben, gálákon és televíziós műsorokban.

Vissza a fellépőkhöz.

Biritz Ákos (gurtniszám)

Biritz Ákos a Baross Imre Artistaképző Intézetben végezte tanulmányait 2005 és 2013 között. Utolsó tanulmányi évébenmár a Fővárosi Nagycirkusz műsorában is fellépett, majd ezt követően a Recirquel társulat tagja lett. Gurtni szakon, Deltai Károly tanításainak köszönhetően sikeres szakvizsgát tett a Recirquel társulatCirkusz az éjszakában című műsorában előadott gurtniszámával. Két éven át a Recirquel társulat állandó tagja volt, majd vendégművészként folytatta munkásságát a társulattal.

A Baross Imre Artistaképző Intézetben 2013 és 2014 között óraadó tanári pozíciót is betöltött gurtni szakon.

Első cirkuszfesztiválja a XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál volt, amelyen a “L’Académie Fratellini’s”, “Fabio Montico, the president of International Circus Festival city of Latina” különdíját érdemelte ki. Tehetségét 2016-ban Porond Ifjú Csillaga-díjjal ismerték el.  2016-ban részt vett a “The Golden Trick of Kobzov” V. Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ahol Bronz-díjas lett. Szintén 2016-ban a 18. Latinai Cirkuszfesztiválon vett részt. 2017-ben a X. Albacetei Nemzetközi Cirkuszfesztiválon képviselte hazáját. 2017-ben mutatták be a Mi ez a cirkusz című, artistákról készített dokumentumfilmet, amelynek egyik szereplője lett, valamint részt vett a FINA világbajnokság záróünnepségén. Ebben az évben, szeretett szülővárosától, Jászfényszarutól szakmai teljesítményét elismerő oklevelet kapott. Az utóbbi években óceánjáró hajón lépett fel gurtniszámával.

Vissza a fellépőkhöz.

Eötvös Dobritch Christopher (illúziószám)

Eötvös Dobritch Christopher anyai ágról a világhírű Eötvös cirkuszi dinasztia nyolcadik generációs tagja, apai ágról pedig Bulgária leghíresebb cirkuszi családjából, a Dobritch családból származik. Először tizenkét évesen, egy lovas zsonglőr produkcióval lépett a közönség elé. Eredetileg lovas produkciókra készült, majd golyóegyensúlyozó-számmal örvendeztette meg a nagyérdeműt. Három éve illúziószámmal varázsolja el a közönséget, miközben édesanyjával közösen vezeti az Eötvös Susy Cirkuszt.

Családjának már szinte minden tagja fellépett a Fővárosi Nagycirkuszban, ezért Christopher izgatottan és örömmel várja, hogy táncosokkal kísért izgalmas illúziószámával felléphessen Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában.

Vissza a fellépőkhöz.

Szulita és Dennis (kötélszám)

Szekrényes Szulita és Kiss Dennis artistaművészek az első magyar LED-fényes légtornászok Európában. 2014-ben robbantak be különleges és egyedileg megtervezett LED-es, fénylő kosztümjeikben. Az volt a céljuk, hogy kitűnjenek a tömegből, amit hosszas tervezés után sikerült is megvalósítaniuk. Már több mint tíz éve társai egymásnak a porondon, és tizenöt éve alkotnak boldog szerelmespárt.

A Baross Imre Artistaképző Intézetben 2009-ben fejezték be nyolcéves tanulmányaikat, és azóta világszerte kápráztatják el a nagyérdeműt különleges LED-fényes produkcióikkal.
A Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütáltak először LED-légtornász produkciójukkal a Wonderland Show Company rendezésében. Több hónapon át vendégszerepeltek Németország egyik legszínvonalasabb Fantissima Dinner Show-jában, ezt követően Stuttgartban a Friedrichsbau Varietében, ahol a világ leghíresebb illuzionistái között ők voltak az extra LED-légtornász produkció. 

Sok helyen felléptek már, például Indiában, különböző rendezvényeken, esküvőkön, varietékben, parkokban, Európa legnagyobb karácsonyi eseményén a Londoni Winter Wonderlandben, fesztiválokon, a magyar Petőfi Zenei Díj gála műsorában, és nem utolsó sorban cirkuszokban például Moscow, Baldoni, ahol elnyerték a közönség tetszését. Ebből adódóan is nagyon büszkék az olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elnyert Közönségdíjukra, illetve a zsűri különdíjára is. Részt vettek az első brazíliai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is, ami szintén nagy elismerés számukra.

Legnagyobb örömük, hogy végre a Fővárosi Nagycirkuszban is elkápráztathatják a magyar közönséget egyedi és modern LED-es produkciójukkal.

Vissza a fellépőkhöz.

Nagy Lajos „Nereus” (lámpaszám)

Tornászból lett légtornász és kézegyensúlyozó művész. Mindössze két szezont töltött Magyarországon, élete nagy részében külföldön lépett fel. Első feleségétől, Gál Évától két gyermeke született, akik szintén az artista pályát választották, a Párizsi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mindketten Ezüst-díjat nyertek. Második feleségétől szintén két gyermeke van. A jelenleg is aktív, 71 éves artistaművész két humoros egyensúlyozó számmal járja a világot. Hobbija a faszobrászat. Munkáját többek között Szocialista Kultúráért kitüntetéssel és a szirakúzai Comedia Festival II. helyezésével ismerték el.

 

Vissza a fellépőkhöz.

Földvári Balázs (“röhnrád” duplakarika-szám)

Földváry Balázs pályafutása a Baross Imre Artistaképző Intézetben kezdődött, ahol kitanulta többek között az akrobatika, a tánc, a pantomim és a zsonglőrözés művészetét. Négy barátjával tökéletesre fejlesztette BMX-tudását, majd a diploma megszerzése után közös BMX-, valamint ugrókötél-produkciókkal járták a világot. Balázs 24 éves korában kezdett szólókarrierbe. A BMX-száma mellett létrehozott egy Cyr-kerékés egy rönhrád produkciót. 2004-óta a világot járva e három műfajban kápráztatja el a közönséget. Munkásságáért Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntették ki. Legutóbb a Puskás című musicalben láthatta a közönség egyetlen artistaművész-szereplőként.

Vissza a fellépőkhöz.

Fodor Felícia (gurtniszám)

A 26 éves Fodor Felícia hároméves korában kezdettritmikus gimnasztikázni, majd 14 évesen felvételt nyert a Baross Imre Artistaképző Intézetbe. Elvégezte az iskola művészképzőjét is.

Az artistaképzőben négyes trapézt és gúlát gyakorolt, tanárai Molnár László és Ócsai Gábor voltak. Végül mégis a gurtni zsánernél kötött ki. Az alaptechnikát a francia Gabriel Tramullas-tól tanulta, majd több tanár is foglalkozott vele, valamint saját magát is fejlesztette. Az iskola befejezése után először Magyarországon lépett fel, majd az utóbbi négy évben Angliában.

Azért választotta a gurtnit fő számának, mert ez inkább a férfiak zsánere, így különlegesebb, hogy nőként csinálja. Kihívást jelent számára, hogy olyan szintre tudja fejleszteni a tudását, ami vetekszik a férfiakéval. 

„Szeretem a számomban, hogy könnyed, nőies és légies, nincsenek kötöttségek, relatíve szabadon lehet szárnyalni.”

Vissza a fellépőkhöz.

Bogdán Bettina és Vellai Krisztina (body trapeze)

A Body Trapeze a világon egyedülálló duett, amely 2006-ban debütált a híres Flic Flac cirkusz porondjánStock Bernadett és Tokár Edina előadásában. Különlegessége, hogy a trapéz nem egy élettelen tárgy, hanem egy emberi test, maga az egyik artista, amely együtt mozog partnerével..

Bogdán Bettina a Baross Imre Artistaképző Intézet egykori növendéke, aki 2013 óta légtornászként járja a világot.

Részt vett többek között a montreáli La Tohu 2016-os szezonnyitó műsorában, illetve a 2017-es FINA világbajnokság záróceremóniáján. 

Vellai Krisztina pályafutását táncosként kezdte klasszikus balett és show- moderntánc vonalon, majd 2017-ben kilenc hónapot töltött légtornászként levegő-karika számmal a Fővárosi Nagycirkuszban. 

2018-ban debütált tissue szólószáma, amelyben bemutatja egyedi, 8 méteres leforgását, amellyel alig páran lépnek fel az egész világon. A budapesti és az astanai cirkuszfesztiválon Ezüst- és különdíjakat nyert. Azóta gálák, színházak, televíziós show-műsorok aktív fellépője New Yorktól Izraelig. 

Bár az utóbbi években szólókarrierjét építette, mindig szeretett duóban dolgozni. Bettinával tökéletesen kiegészítik egymást nemcsak levegőben, hanem a kreáció alatt az életben is.

Fogadják szeretettel a Body Trapéz-Next Generationt!

Vissza a fellépőkhöz.

Ifj. Nagy Lajos és Varga Angelika (tányérszám)

Ifj. Nagy Lajos, a Porond Ifjú Csillaga- és Hortobágyi Károly-díjas artistaművész, Nereus Lajos néven vált ismertté. Mivel szülei és nagypapája is artistaként tevékenykedett, beleszületett a cirkusz varázslatos világába. A cirkuszi akrobatikában a görgőn át egészen a kézenállásig mindent kipróbált, de végül választása a zsonglőr zsánerre esett.

Körülbelül tízéves lehetett, amikor szülei a híres Fudi és Susan zsonglőrduóval dolgoztak.  Lajos ámulattal nézte produkciójukat, ennek hatására kezdett el intenzíven gyakorolni. Tizenhárom évesen Dél-Afrikában már egy teljes szezonban fellépett.

Tizennégy évesen már Ezüst-díjat nyert a rangos párizsi cirkuszfesztiválon, a Festival Mondial du Cirque de Demain-en. Később a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz-díjjal jutalmazta őt a zsűri.

Számos neves helyen megfordult, többek között: Wintergarten Variete Berlin, Friedrichsbau Variete (Stuttgart), Royal Palace (Kirrwiller), Apollo Variete (Düsseldorf), Cirque d’Hiver (Párizs), valamint Royal Caribbean Cruises, Costa Cruises, Queen Mary 2 óceánjárók.

2014-ben majdhogynem kettétört a karrierje. A kezével egészségügyi probléma adódott, abba kellett hagynia a szeretett zsonglőrködést, ami nagyon fájt a szívének és nagyon nehéz volt a lelkének. Sok orvosi vizsgálat és két műtét után minden reménye elszállt. Három év csend következett. Mivel nagyon hiányzott neki a porond, a buzogányok, labdák és karikák helyett tányérokat vett elő: tíz karika helyett tíz tányért. Egy év alatt összeállította tányérforgató számát, amellyel Norvégia, Hollandia, Svájc és a magyar Richter Flórián Cirkusz után most a Varga Angelikával a Fővárosi Nagycirkusz közönségét örvendezteti meg.

Angelika a Baross Imre Artistaképző Iskolában végzett akrobatika és légtorna szakon, az elmúlt években tökéletesre gyakorolt ostor számával nyűgözte le a közönséget és a tévénézőket. A cirkuszi szakmában különlegesnek számít, hiszen ezt a számot férfiak szokták művelni.

Vissza a fellépőkhöz.

Varga Riko Manuel és Varga Vanessza (zsonglőrszám)

Varga Riko Manuel és Varga Vanessza többgenerációs artista családba születtek, a Varga és az Ádám cirkuszi dinasztiák leszármazottai. A Magyar Vargas Nagycirkusz társulatának tagjai. Hatéves kora óta több cirkusz porondján szerepel nagy sikerrel. Kisgyermekkorában vált óta szenvedélyévé a zsonglőr zsáner. Mesék helyett is a leghíresebb zsonglőrök produkcióit nézte, a trükköket pedig szülei segítségével és rengeteg gyakorlással sajátította el. Bár még csak tizenkét éves, 2018-ban a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál fiatal tehetségeket felvonultató Newcomer Show-jában Különdíjat nyert. A 2020-as budapesti seregszemlén ismét Különdíjjal ismerte el a zsűri, valamint ő nyerte a Newcomer Show Arany-díját is. A II. Oroszországi Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Cirkuszfesztivál egyetlen magyar résztvevőjeként Bronz- és Különdíjat kapott a 26 tagú nemzetközi, szakmai zsűri döntése alapján.

Vissza a fellépőkhöz.

Duo Juderto – Bistei Judit és Kökény Róbert (gurtniszám)

Bistei Judit és Kökény Róbert nyolcadik éve alkotnak egy párt az életben és a porondon is. Magánéletünk és a művészet teljes összefonódása, illetve a levegőszámok iránti szeretetük inspirálta  aerial straps duójuk megalkotását.

Első koreográfiájuk porondra állításában, felkészítő tanárként, valamint koreográfusként rendkívül fontos szerepet töltöttek be a Dinasztiák című műsorunkat is rendező artistaművészek, Füzy Anita és Kranitz Krisztián. Először a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkusz Fesztiválon, a Fekete Péter által rendezett Lyrical Circus Late Night Show-ban mutatták be sorsuk által ihletett produkciójukat. 

Természetesen, ahogy történetünk fejlődik évről évre, úgy produkciójuk is időről időre változáson megy keresztül.

A Baross Imre Artistaképző Intézet légtornász szakán megszerzett hivatalos képesítésünk után folyamatosan óceánjáró hajók produkcióiban vesznek részt. A hazai közönség legutóbb a 2020-ban megrendezett Budapest Varieté színpadán láthatta őket.

Vissza a fellépőkhöz.

Duo Fossett, Marton Lenke, Szabó Lilla – karusszel szám

Először a Fővárosi Nagycirkusz újranyitásának 50. évfordulóját ünneplő gálaműsorra alakult meg a Duo Fossett – Krich Noémi és John Laci Fossett – valamint Marton Lenke és Szabó Lilla artistaművészekből egy bámulatos csapat, akiket Pósvai Zoltán készített fel.

A Duo Fossettet a magyar közönség először a Tündértánc – Nővarázs című műsorban láthatta hengeperzs számukkal. Krich Noémi Magyarországon született és nőtt fel, majd a Baross Imre Artistaképző Intézet befejezése után Angliában kezdte el artista pályáját. Ott ismerkedett meg partnerével, akivel nemcsak a levegőben, de a való életben is egy párt alkotnak. John Laci Fossett apai ágról egy több generációs angol artista család sarja, gyerekkora óta tudja, hogy családja nyomdokaiba fog lépni.

Marton Lenke tizenkét évvel ezelőtt végzett Szabó Lillával a Baross Imre Artistaképző Intézetben karusszel számmal. Lenke 2012-ig ezzel a zsánerrel lépett fel, utána a Magyar Nemzeti Cirkusznál légtornász- és lovas zsoké számmal varázsolta el a nagyérdeműt. 2012-ben a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany-díjat nyert a Richter csoporttal

Vissza a fellépőkhöz.

Tóth Gabriella (kötélszám)

Tóth Gabriella artista családból származik. Édesanyja Ócsai Böbe, Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett artistaművész, édesapja Tóth László artistaművész, aki jelenleg is a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium tanára.

Gabriella ikertestvérével, ifj. Tóth Lászlóval 1999-ben végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben görgő-emelő számmal. Gabriella akkor már gyakorolta a kötélszámát, amit Pósvai Zoltántól és Molnár Lászlótól tanult. Az artistaképző elvégzése után először testvérével görgő-emelő számmal léptek fel európai cirkuszokban, és közösen képviselték hazánkat a wiesbadeni Nemzetközi Ifjúsági Cirkuszfesztiválon.

Gabriella 2002-ben fogott szólókarrierbe lengő kötél számmal, majd óceánjáró hajókon egy duó tagjaként páros tissue-, trapéz-és levegőkarika számokkal varázsolta el a nagyérdeműt. Partnerével Dél-Amerika több pontján is nagy sikert arattak páros levegő aquatic show-számukkal. A Fővárosi Nagycirkuszban szóló kötélszámával lép fel a Dinasztiák című műsorban. 

Vissza a fellépőkhöz.

Donnert Ryan és Szécsényi Anna (görkorcsolya szám)

Donnert Ryan a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnázium végzős növendéke, ahol az akrobatika mellett a görkorcsolya a másik zsánereszáma – , utóbbival kápráztatja el a Fővárosi Nagycirkusz közönségét partnerével, Szécsényi Annával, aki szintén az artistaképző növendéke. Lendületes, gyors számuk cseppet sem veszélytelen, ugyanis egy kicsi asztalon pörögnek egyhelyben, miközben különböző akrobatikus elemeket mutatnak be.

Ryan kétévesen lépett fel először közönség előtt szülei – Donnert Károly és Donnert Ildikó – görkorcsolyaszámában. Az artistaképzős műsorokon kívül ez lesz az első önálló fellépése a Fővárosi Nagycirkuszban. Dédszülei, a 2 Donnert – Donnert János „Szandi” és Donnert Jánosné Czirják Katalin – szabadidomítással, míg nagyszülei – Kellner Mária és Donnert Károly – a 4 Dunai lovas zsonglőr csoport tagjaiként léptek fel ötven évvel ezelőtt a Fővárosi Nagycirkusz új épületének ünnepi műsorában. A Donnert család több mint 125 éve foglalkozik cirkuszművészettel. 

Vissza a fellépőkhöz.

Váradi Nándor és Boiachin Diana – zsonglőrszám

A Porond Ifjú Csillaga- és többszörös cirkuszfesztivál-díjas Váradi Petruska Nándornak és feleségének Boiachin Dianának több közös artistaprodukciójuk van: levegő-, emelő-, és zsonglőrszámok.

Dinasztiák című élő, online műsorunkban zsonglőrszámunkkal fogják elvarázsolni a közönséget.

Nándor a híres Váradi-Weisz artistacsalád negyedik generációs tagja. „A jelenlegi, Füzy Anita ötlete alapján, Hernitz Albert által koreografált magyaros, temperamentumos zsonglőrszámunk méltó módon képviseli elődeim, a Váradi ugródeszkacsoport szintén magyaros és temperamentumos számát” – vallja Váradi Nándor. A cirkuszi szakmát nagypapájától, a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett világhírű artistaművésztől, Váradi Weisz Nándortól és a szüleitől tanulta. Tanulmányait a Baross Imre Artistaképző Intézettel párhuzamosan a Magyar Táncművészeti Főiskola gimnáziumában végezte el.

Boiachin Diana a sport világából érkezett a cirkusz világába, tanulmányait a Moldáv Testnevelési Főiskolán végezte.

2015-ben a család ötödik generációja is megszületett, kislányunk, Luna is játékosan részt vesz a próbákon.

Főbb elismeréseik és kiemelkedőbb fellépéseik:

2011 Saint Paul les Dax Festival – Club du Cirque különdíj

2011 Hippodrome Circus – Anglia

2012 European Circus Festival Liege – Ezüst-díj, Belgium

2012 Cirkus Arnardo – Norvégia Nemzeti Cirkusza

2012 17th International Circus Festival Enschede – Ezüst-díj, Hollandia

2014 Porond Ifjú Csillaga-díj

Cirque Alexandre Bouglione – Belga Nemzeti Cirkusz

2015–2017 Cirque Imagine – a franciaországi Lyon városának legjobb varietéje

2018 Cirkus Arnardo és Cirkus Arena (Észak-Európa legnagyobb cirkusza) – Dánia és Grönland

2019 Cirque Alexandre Bouglione, Buglione Cirkusz Fesztivál – Arany-díj

2020 Susy Eötvös Cirkusz – Magyarország

Vissza a fellépőkhöz.

Fábián Attila (handstand szám)

Fábián Attila négyéves korában kezdett szertornázni, amit 18 éven át válogatott szinten űzött. 2008-ban kezdett el artistának tanulni, első fellépésére két évvel ezután került sor. Kezdetben duo hand to hand számmal lépett fel, miközben felépítette a szóló handstand számát. 2019-ben elvégezte a Baross Imre Artistaképző Intézet felnőtt képzését.

„Azért dolgozom ezzel a zsánerrel, mert a tornában is rengeteg kézenállásos pozíció volt, vagy az indított elem is a kézenálláson keresztül vezetett a kivitelezéshez, így magától értetődő volt a választás. A számom jellegzetessége a tornászos mozdulatok és a tökéletes kézenállás.
Az elmúlt öt évben Angliában, Ausztriában, Németországban, Korzikán, Olaszországban, Belgiumban, Lengyelországban és Magyarországon is felléptem.”

Vissza a fellépőkhöz.

Váradi Diana és Petruska Mihály – tányérszám

Az Állami Artistaképző Intézetben kötéltáncosként végzett, majd a nagyapja, Weisz Nándor által alapított Váradi ugródeszka csoporttal utazott drót és levegő számával. 1986-ban ismerte meg férjét, Petruska Mihályt egy bolgár szezonban. 1988-ban született fiuk, Petruska „Váradi” Nándor, akit zsonglőr számáért 2014-ben Porond Ijfú Csillaga-díjjal tüntettek ki. Diana és férje 1989-ben a Váradi ugrócsoport tagjai lettek, felléptek Európa és a Közel-Kelet legrangosabb cirkuszaiban, közben létrehozták saját humoros-kötéltáncos produkciójukat. 2002-ben kezdtek el kiskutyákkal fellépni. Diana és Mihály Dinasztiák című műsorunkban tányérszámmal lépnek fel.

Vissza a fellépőkhöz.

Donnert Kathy és Marcello Giurintano – görkorcsolya szám

Donnert Kathy édesapja a világhírű tigrisidomár Donnert Károly volt, akit artistaművészként és emberileg is nagyra tartanak a cirkusz világában. „Nagyon büszke vagyok rá! A szüleim általtigrisek mellett nőttem fel, ami számomra teljesen normális volt. Furcsa módon mégsem az idomítást választottam, hanem apukám édesanyja után a lábzsonglőrködést, amelyhez a technikai tudást volt férjemnek, Nereus Lajosnak köszönhetem.” Kathy húsz éven át járta ezzel a számmal a világot, neves varietékben és óceánjárókon lépett fel. 2012-ben Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntették ki. Egy franciaországi szerződés során ismerte meg jelenlegi férjét, Marcello Giurintanót, aki egyolasz cirkuszi dinasztia leszármazottja, de nagypapája által magyar artista vér is folyik az ereiben. Marcello kilencéves korától nővéreivel lépett fel görkorcsolya számukkal, amellyel a világ számos neves helyén, többek között a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is felléptek. „Ebben a zsánerben a legjobbaknak számítottak. Velük ellentétben én harmincévesen vettem fel először görkorcsolyát a lábamra, mindent nulláról kellett megtanuljak. Nagy kihívás volt számunkra, de mivel nagyon vágytunk rá, hogy közösen léphessünk fel, kitartással elértük a célunkat. Azóta szerepeltünk a Croatia’s Got Talentben és olyan rangos varieték színpadain, mint a berlini Wintergarten Varieté, a frankfurti Tigerpalast Varieté, vagy a hamburgi Hansa-Theater Varieté.”

Vissza a fellépőkhöz.

Boiachin Diana – lengőrúd szám

Boiachin Diana Moldovában született tornász szülők gyermekeként, így ő is nyolcéves korától tornázott. Első cirkuszi fellépésére tizennégy évesen került sor egy ugródeszka csoport obermannjaként.

Több zsánerben – perzs, knót, duó gurtni, duó emelő, russian cradle – és több partnerrel aratott sikerei után szóló karrierbe kezdett, miközben lediplomázott a Moldáv Testnevelési Egyetemen.

2011-ben a Cirque du Soleil is felkérte egy műsorába szóló karika számával, azonban vissza kellett utasítania, mivel aláírt szerződése volt Norvégiába, a Cirkusz Arnardohoz, ahol megismerkedett későbbi férjével, Váradi Petruska Nándorral. Közös magyaros zsonglőr számukkal a Dinasztiák című műsorunk „C” programjában is felléptek, Diana most viszont szóló levegő számával lép a porondra.

„Rengeteg helyen jártunk, sok díjat kaptunk, többször szerepeltem különböző országok televíziós műsoraiban, most pedig nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban léphetünk fel.”

Főbb cirkuszművészeti elismerések:

  1. Saint Paul les Dax Festival – Club du Cirque különdíj
  2. European Circus Festival Liege (Belgium) – Ezüst-díj
  3. 17th International Circus Festival Enschede (Hollandia) – Ezüst-díj
  4. Cirque Alexandre Bouglione, Buglione Cirkusz Fesztivál – Arany-díj

Vissza a fellépőkhöz.

Szemes Dávid – cyr-kerékszám

A 33 éves Szemes Dávid először 2007-ben lépett porondra az akkori Állami Artistaképző Intézet növendékeként egy excentrik (dobó) csoportban a Fővárosi Nagycirkusz Porondon a világ című műsorának nyitóképében. Egy ideig gerincproblémái miatt nem folytathatta a pályafutását, de a gyógykezeléseknek és a szakma iránti elhivatottságának köszönhetően 2010-ben a Zemanof ugródeszkacsoporttal tért vissza a manézsba untermannként. Nem sokkal később a francia Bayeux Nemzetközi Cirkuszfesztiválon különdíjjal jutalmazták őket.

A következő években Dávid szóló karrierbe kezdett, és egy német cirkusziskolában alkalma nyílt kidolgozni a cyr-kerékszámát, amellyel hat éven át szórakoztatta az óceánjáró hajók közönségét.

„A produkcióm jellegzetessége, hogy egy két méter átmérőjű fém karikával hajtok végre különböző forgásokat, dinamikus, akrobatikus elemekkel tűzdelve. A kellékem a hagyományos cyr kerekekkel ellentétben extra könnyűnek számít, így gyorsabb forgást, illetve mozdulatsort tudok végrehajtani vele. Izgalommal tölt el, hogy egy teljes év kihagyás után újra a manézsban szerepelhetek. Köszönjük, hogy a Fővárosi Nagycirkusz lehetőséget ad a magyar artistáknak, hogy újra rivaldafénybe léphessünk és szórakoztathassuk a közönséget.”

Vissza a fellépőkhöz.

Christian Folco – bohóc szám

A 44 éves Christian Folco Veronában született egy különleges tradicionális cirkuszi dinasztia hatodik generációs tagjaként. Apai ágról a világhírű olasz Folco és Caroli dinasztiából származik, anyai ágról pedig nagyon büszke a magyar gyökereire, ugyanis az Eötvös és Picard család tagja. A nagybácsikája a Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész Eötvös Gábor világhírű zenebohóc volt.

Christian először hatévesen lépett a porondra a családjával egy bohóc számban. Kezdetben családjától tanult, majd zeneiskolába járt, ugyanis édesanyja álma volt, hogy zenebohóc legyen, de ő stílusát tekintve inkább egy modernebb irányzatot képvisel.

„Soha nem tudtam volna magamat másnak elképzelni, mint bohócnak, hiszen nincs hálásabb feladat annál mint, hogy megnevettessem a közönséget. Eddigi életem során legalább 45 országban jártam, először a családommal, 18 éves koromtól pedig szólóban lépek fel. Azért szeretek bohóc lenni, mert ez az artistaművészetben egy olyan zsáner, amelyben a végtelenségig lehet tanulni és fejlődni. Soha nem bízhatod el magad, hogy már mindent tudsz, mert mindig tanít valami újat a közönség. A magyar közönség nagyon szereti a humort, ezért nagyon remélem, hogy hamarosan élőben is szerepelhetek, de addig is boldogsággal tölt el, hogy online is van lehetőség bemutatkozni a Fővárosi Nagycirkusz porondján.”

Christian Folco a franciaországi Annecy Cirkuszfesztiválon különdíjat nyert „comedy” kategóriában, valamint a 2011-ben megrendezett Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany-díjat nyert.

Vissza a fellépőkhöz.

Klaudia Denvy – hulahopp szám

Klaudia Denvy a világhírű Eötvös és Picard cirkuszi dinasztiák tagjaként gyermekkora óta artistaként éli az életét, amelynek nagy részét Angliában és Belgiumban töltötte. A szülei tanították az artista szakma fortélyaira. 1992-ben kezdte a cirkuszi pályafutását hulahopp számával, majd a levegő zsánerek közül elsajátította a kötelet és a perzset, amelyekkel 1998 óta lép közönség elé.

Dinasztiák című műsorunkban látványos hulahopp számával igézi meg a magyar közönséget.

Vissza a fellépőkhöz.

Duo Eötvös – zsonglőrszám

A Duo Eötvös zsonglőrduó tagjai Eötvös Loránd és felesége, Wertheim Adrienn 2006 óta lépnek fel közös produkciójukkal. Mindketten több generációs cirkuszi dinasztiák tagjai. Loránd nagyapja alapította az idén már 101 éves Eötvös Cirkuszt. Édesapja Eötvös József zsonglőr és gumiasztalakrobata, édesanyja Kraj Mária drótkötélegyensúlyozó, golyóegyensúlyozó és zsonglőr volt. Felmenői között az Eötvös családon kívül több híres magyar artista dinasztia tagjait is megtaláljuk. Édesanyja a Kraj, anyai nagyanyja a Donnert családból származik. Apai nagyanyja a Picard család szülötte, a tavaly áprilisban 102 éves korában elhunyt Elza néni volt, kinek ősei köztudottan az egyik legrégebbi cirkuszdinasztia, az 1700-as évek végén már saját cirkusszal rendelkező Gauthier család tagjai voltak. Innen számítva Loránd a kilencedik, gyermekei pedig már a tizedik cirkuszos generáció. Adrienn az ugyancsak régi cirkuszdinasztia, a Wertheim család tagja. Édesapján, Wertheim Istvánon át egészen az ükapjáig visszamenőleg a család tagjai artisták voltak, akik saját utazó cirkusszal is rendelkeznek. Apai nagyanyja a Richter dinasztia tagja volt.

Loránd és Adrienn zsonglőrcsaládba születtek és mindketten a családi csoportos zsonglőrprodukcióban kezdték el a pályafutásukat. Míg Adrienn fő zsánere a hulahopp szám, addig Loránd a családi produkcióból való kiválása után szólózsonglőrként tevékenykedett. Részt vett a párizsi és a budapesti nemzetközi cirkuszfesztiválokon is. Buzogányos variációiból sok a mai napig egyedülálló, ő volt az első zsonglőr Magyarországon, aki egyszerre 7 buzogánnyal tudott zsonglőrködni, amit akkoriban rajta kívül mindössze három-négy ember tudott világszerte. Kiváló teljesítményéért 1998-ban Hortobágyi Károly-díjjal tüntették ki.

2006-ban összeházasodtak Adriennel és immár tizenöt éve együtt lépnek fel, a szólótrükkök mellett közös összedobós trükköket is bemutatnak 6-7-8 buzogánnyal valamint Magyarországon egyedülálló módon 9 buzogánnyal is, melyet világviszonylatban is csak nagyon kevesen tudnak. A világ számos porondján csillogtatták már meg tudásukat, a hazai közönség főként az általuk igazgatott Eötvös Cirkuszban láthatja őket. A Fővárosi Nagycirkuszban a Dinasztiák című műsorunkban lesz a harmadik közös fellépésük, míg Loránd már nyolcadik alkalommal lép fel a magyar cirkuszművészet fellegvárában.

Három gyermekük van, két kislányuk a tizenkét éves Lorienn és a kilencéves Larissza a 2020-as Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában is felléptek már levegőkarika számukkal.

Vissza a fellépőkhöz.

Kraj Henrik – ostorszám, Kraj Edward – késdobáló szám

A 38 éves Kraj Henrik nyolcadik generációs artistaművészként lép a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. Édesanyja a világhírű Donnert családból, édesapja pedig a Kraj és a Krateil családból származik. Henrik a családja által 1998-ig vezetett utazó Donnert cirkuszban nevelkedett, ahol rendszeresen fellépett. A Fővárosi Nagycirkuszban 1998-telén szerepelt először szabadonálló létra számával. Akkor szeretett bele az ostor zsánerbe.

Később bejárta Nyugat-Európa országait, fellépett neves hotelekben, majd 2012-ben megalapította saját utazó cirkuszát Magyar Nosztalgia Nagycirkusz néven, majd 2016-tól újra artistaként folytatta a pályáját.

„Nagyon örülök, hogy újra a Fővárosi Nagycirkusz porondján léphetek fel, hiszen nekem mindig ez a porond marad az etalon.”

Kraj Edward 11 éves korában már egy négytagú csoportos zsonglőr produkcióban lépett fel. Szerette volna tovább vinni édesapja (Kraj Leopold) családi műsorszámát, ezért rengeteg próba és gyakorlás után 14 évesen szabadlétra egyensúlyozóként lépett a porondra. Ezt követően illuzionistaként, illetve bűvészként is sikereket ért el.

Késdobáló produkcióját 19 évesen kezdte el gyakorolni. A szám eredetileg az anyai nagypapja, id. Donnert Viktor családi műsorszáma volt, amelyet előbb nagybátyja ifj. Donnert Viktor, majd Edward vitt tovább és ejti ámulatba a közönséget. Kraj Edward fellépéseivel Nyugat-Európa-szerte méltón képviselte cirkusztörténelmi múltú felmenőit, majd saját cirkuszukkal járták Magyarországot.

Vissza a fellépőkhöz.

Herczeg Dávid – görgőszám

A 23 éves Herczeg Dávid négy évvel ezelőtt végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben. Édesapja évtizedekkel ezelőtt a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalatnál dolgozott sátormesterként, így az ő történeteinek hatására Dávid már gyermekként eldöntötte, hogy artistaművész lesz. Az Artistaképző elvégzése után cirkuszokban és színházakban lépett fel, többek között Angliában, Franciaországban, Svájcban, Belgiumban és a Kazahsztáni Világkiállításon. Dinasztiák című műsorunkban Mozartot idézi meg bohókás görgőszámában.

Vissza a fellépőkhöz.

Veres Illusion – illúzió szám

Veres Antal nagyszülei a múlt évszázad elején még szekérrel járták a kisebb falukat és szórakoztatták a közönséget. Antal édesanyja rokonainak cirkuszánál nőtt fel, ahol megismerkedett Nórával. A gyermekkori barátságból később szerelem lett, amiből megszülettek gyermekeik, Henrik és Patrik, akik Dinasztiák című műsorunk „B” programjában Veres Duó néven léptek fel zsonglőrszámukkal.  

Nóra és Antal az elmúlt harminc év során többféle zsánerszámmal is szórakoztatták a közönséget, de a görgő egyensúlyozó és a luftbalett volt a fő zsánerszámunk, amikkel 1997-ben artista vizsgát tettek az Állami Artistaképző Intézetben. Repertoárjukat komikus rongybaba- és hajlógó számmal is színesítették. Olyan különleges országokba is eljutottak mint Omán vagy a Feröer-szigetek.

A legnagyobb megtiszteltetés 2016-ban érte őket, amikor a Buxtoni Operaházban, a The International Brotherhood of Magicians 80. évfordulójára tartott gálaesten a világ leghíresebb bűvészei mellett léptek fel az est zárószámaként.

„Abban különbözünk a legtöbb illuzionistától, hogy én nemcsak eltüntetem és megjelenítem partnerem. Trükkjeink felépítése során felváltva gyors kiszabadulós és helycserés illúzió trükkökkel varázsoljuk el a közönséget. Showműsorunk repertoárjában megtalálhatók kisebb és nagyobb illúziókellékek is. A Dinasztiák című előadásra is látványos elemekkel készülünk.”

Vissza a fellépőkhöz.

Kizárólag Dinasztiák című műsorunkra állt össze artistaművészek egy kiváló csapata, akik különböző légtornász zsánerekkel bűvölik el a közönséget.

A 17 éves Donnert Melani háromévesen lépett először a Fővárosi Nagycirkusz porondjára családja elefánt számában, majd négy év külföldi vendégszereplés után ismét elvarázsolták a Fővárosi Nagycirkusz közönségét. Időközben Melani létrehozta a saját levegőszámát. „Nagy örömömre szolgál, hogy újra felléphetek Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában.”

Vissza a fellépőkhöz.

Pajor Szilvia 15 éven át tartó versenyszerű szertornász pályafutása után 21 évesen úgy döntött, hogy artistaként folytatja karrierjét. A Baross Imre Artistaképző Intézet elvégzését követően elsőként luxushajók közönségének mutatta be kivételes tehetségét. Ezt követően duó trapéz-, karika-, tissue- és légkarika-számaival járta a világot, mígnem 2014-ben lenyűgöző spirál produkciójával szerepet kapott Európa legnagyobb show műsorában, a berlini Friedrichstadt Palast előadásában.

Vissza a fellépőkhöz.

A 33 éves Szotkó Georgina pályafutását táncosként kezdte, a szakterülete a modern- és kortárs tánc. Számos opera-, operett- és musical-előadásban lépett fel, többek között a Nemzeti Színházban, a Csokonai Színházban vagy az Iseumi Szabadtéri Játékokon. A légtormát hobbiból kezdte el, erőnléti edzője és mentora, Pósfai Zoltán irányította az artista pályára, amit 2018-ban ifj. Simet László Asztronauták című produkciójában kezdett el. Egy évvel később debütált szóló kötél számával, majd 2020 januárjára elkészült a zenés koreográfiája is, amivel a hollandiai bemutatkozása után egy elegáns német dinner showban lépett fel. 

Vissza a fellépőkhöz.

A 34 éves Végh Andrea tízévesen döntötte el egy cirkuszi előadás megtekintése után, hogy légtornász lesz. Egy év múlva felvették az akkori Állami Artistaképző Intézetbe, ezért családja Keszthelyről Budapestre költözött. Nem fejezte be az iskola utolsó évét, ugyanis szerződést kapott Hollandiában. Andrea jártas a golyóegyensúlyozó, a karusszel, a lengőtrapéz, a levegő-karika, a labdazsonglőr és a kötélszámokban. „Az eddigi karrieremet külföldön, neves cirkuszok és varieték színpadain töltöttem. A Fővárosi Nagycirkuszban utoljára diákként léptem fel, ezért nagy öröm számomra, hogy újra magyar közönség előtt léphetek porondra.”

Vissza a fellépőkhöz.

Donnert Kathy – lábzsonglőr szám

Donnert Kathy tradicionális, de modern köntösbe öltöztetett lábzsonglőrszámában kendőkkel, labdákkal és egy henger alakú eszközzel, a trankávalmutatja be izgalmas trükkjeit.

Vissza a fellépőkhöz.

Horváth Fatime és Pejcsev Plamen –  macskaszám

A Dobos cirkuszi családból származó Fatime és férje egy komisch elemekkelvegyített, mókás macska számot adnak elő. „A trükköknél nagyon fontosszempont volt, hogy melyik cica mit szeretne megcsinálni, így a személyiségükhözigazodva késztettük el a számot. Semmit nem kényszerítettünkrájuk, fontos, hogy játékos mókának éljék meg a fellépéseket.”

Vissza a fellépőkhöz.

Richter Kevin csoport – ugródeszka szám

Richter Kevin, Richter Angelina, Csibrák Brigitta, Berkes István, Fehér Márk, Evgeny Nekh, Vasily Havadzin, Mihai Pohontu, Sava Mosin, Marton Marius és Oleksandr Abakumov

A csoport rock’n roll stílusú számának különlegessége, hogy keveredikbenne az orosz deszkaszám a magyar ugródeszka számmal. Az utóbbinálaz artisták vállba forognak, az orosz deszkaszámnál pedig magasabb,több forgásos ugrásokat mutatnak be szivacsba érkezve.

Vissza a fellépőkhöz.