Együttműködést kötött a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara

Az együttműködés keretében a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ várja az ELTE Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézetének oktatóit és hallgatóit, hogy megismerjék a magyar cirkuszművészetet bemutató gyűjteményt, segítséget nyújtsanak a képi és mozgóképi dokumentumok digitalizációjához, és részt vegyenek az ebből épülő adatbázis építésében.

Budapesten fog felépülni Európa legnagyobb cirkuszművészeti központja, amely magában foglal majd egy fontos kutatóbázist, egy könyvtárat, egy adattárat és egy múzeumot is. Közép-Európában nincs másik olyan központ, amely a cirkuszművészet adatbázisát, könyv- és dokumentumtárát, video- és képanyagtárát létrehozná és működtetné.

„Kire támaszkodjon egy ilyen szintű intézmény, ha nem arra az oktatási intézményre, ahonnan a legjobb szakemberek elindulnak? Mire megkezdi működését a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ, addigra fel kell építenünk a tartalmi elemeket, amihez tisztelettel kérem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának segítségét” – mondta Fekete Péter államtitkár úr.

Emlékeztetett, hogy a múlt megismerése, dokumentálása és őrzése, valamint annak tárgyi eszközeinek felmutatása nélkül nem lehet jövőt építeni. Egy pezsgő, aktív, gondolkodó központ alapjait kívánják lerakni, elsősorban a háttéradatbázis és -rendszerek kiépítésével azért, hogy mire az új cirkuszművészeti központ felépül, addigra ezen szakterületnek tartalmi háttere adott legyen. Az a cél, hogy kutathatóak legyenek a magyar és a nemzetközi cirkuszi emlékek, dokumentumok.

A Visegrádi Egyezmény országai (V4 országok) által is támogatott, a közép-európai cirkuszművészetet feldolgozó Közép-európai Cirkuszművészeti Kutatóközpont és Adattár egyszerre kívánja szolgálni a történeti megismerést, a tudományos kutatást és a művészeti megújulást.

Az ELTE BTK Könyvár-és Információtudományi Intézet szakmai támogatást nyújt a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cirkuszművészetet dokumentáló és adatbázis-építő tevékenységeihez, a hallgatók körében ismerteti és népszerűsíti a kulturális örökséget dokumentáló, adatbázis-építő tevékenységeit. Támogatja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársainak szakmai továbbképzését és közreműködik a legalkalmasabb gyakornok vagy pályakezdő megtalálásában.

Prof. Dr. Borhy László, az ELTE rektora, akadémikus,  a dokumentumok aláírása előtt rávilágított, hogy Fekete Péter államtitkár úr támogatásának, elkötelezettségének, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Könyvtár-és Információtudományi Intézetében dr. habil. Kiszl Péter intézetigazgató vezetésével lezajlott előkészítésének és prof. Sonkoly Gábor dékán támogatásának köszönhetően jön létre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ és intézményük között az együttműködés.

Idén hetven éve indult el Magyarországon a felsőfokú könyvtáros képzés – emlékeztetett rá Dr. habil. Kiszl Péter, az ELTE BTK Könyvtár-és Információtudományi Intézetének intézetigazgatója és tanszékvezetője, egyetemi docens. A fontos évforduló szépen összecseng a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal történő együttműködés kiteljesedésével. „Örömmel működünk közre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kutatótárának, könyvtárának, információs központjának létrehozásában. Már négy évvel ezelőtt megindult egy gyakorlati munka, amelynek egyik gyümölcsét jövő hét kedden fogjuk learatni, ugyanis egyik doktoranduszunk doktori disszertációja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ létrehozásának témakörét járja körbe információs szempontból. A munka megkezdődött szakértői munkával, szakmai gyakorlattal” – tájékoztatott dr. habil. Kiszl Péter.

Prof. dr. Sonkoly Gábor, az ELTE BTK dékánja, egyetemi tanár szerint ez egy óriási előrelépés, mert a hallgatóik számára nagyon fontos, hogy legyen egy olyan hely, ahol kutatni tudnak, és ahol álláslehetőség is várja őket. „Nagyon előremutatónak találom azt, ha ilyen együttműködés jön létre állami szervekkel, kutatási szervekkel. A hallgatók számára is sokkal vonzóbb lesz így az oktatásunk, ezért úgy gondolom, hogy ez mindenképpen példa nélküli együttműködés lesz az ELTE Bölcsészettudományi Kar Könyvtár- és Információtudományi Intézet számára is” – zárta gondolatait az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja.

Szekáry Zsuzsanna