Hazatalálás – átjáró a színház- és a cirkuszművészet között

Az előadás látványos akrobatikai mutatványokkal fűszerezett tömegjelenettel vette kezdetét, majd a diákok perzs-, deszka-, létra-, zsonglőr-, egykerekű bicikli-, és lábzsonglőr számokat mutattak be, azonnal számot adva a cirkuszművészeti tudásukról. Az erős nyitány után a főszereplő kislány rémálmába csöppentünk, melynek alakjait a jelmezeken túl mozgásszínházi eszközökkel jelenítették meg a szereplők: gonosz démon, angyal, félelem, elhagyatottság, melyek hatására az ártatlan gyermek kívülállóként képtelen kapcsolatba lépni a szüleivel.

Miután elszökik otthonról a cirkuszba, útközben különös alakokkal találkozik, ami a néző számára egyfajta belső utazást jelenít meg. Felbukkan a kívülállóság érzése, a lelki viharok, az elhagyatottság, az útkeresés és a magány keserűsége, amelyet a neves rendezők és munkatársaik – Megan Dooley és Csicsely Zoltán – valamint a diákok, a mozgásművészetek és a cirkuszművészet harmonikus összeolvadásában jelenítettek meg. Közben olyan hagyományos táncelemekkel fűszerezték a darabot, mint a keringő, a balett, a modern táncok, a charleston és a népi tánc.

Nagy Viktória látványtervező munkája nyomán a nem mindennapi díszlet a speciális megvilágításnak és az UV-fénynek köszönhetően különleges atmoszférát teremtett, amelyben a rekvizitek is még látványosabbá váltak. A hangulatot tovább emelték a jelenetekhez tökéletesen megválasztott aláfestő zenék.

A Stefan Haves és Döbrei Dénes rendezésében létrejött, minden korosztály számára élvezhető, történetmesélő darab a cirkuszművészet szinte összes zsánerét felvonultatja. Az előadás során megjelennek az életünket átszövő érzelmek az első félszeg, tiszta szerelem átélésétől a saját belső démonaink legyőzéséig. Az egyik legszebb jelenet a kislány szüleinek őszinte szerelmét és bizalmát bemutató gyönyörű levegőszám volt, de nagyon látványosak a teljes előadóteret kitöltő, izgalmas tömegjelenetek is. A Baross Imre Artistaképző Intézet fiatal diákjait Dobos Helga, Losonczi György és Tóth Edit tanárok készítették fel a műsorra.

A Hazatalálás című előadásban létrejött a színház- és a cirkuszművészet közötti átjáró. A mozgásművészetek, a kreativitás, a profizmus és a szárnyaló fantázia kavalkádjával teljesen magával ragadott, és a vizuális élményen túl a saját világomban is izgalmas kalandozást tettem.

Szekáry Zsuzsanna