Megelevenedő szobrok és különleges történeteik a Fővárosi Nagycirkusz új műsorában  

A július 18-tól látható Tündértánc – Nővarázs – Cirkuszi tárlatvezetés című műsorunkban a cirkusz-és a képzőművészetek kapcsolatait kutatjuk a női lét különböző aspektusain és világhírű alkotásokon keresztül. A Fővárosi Nagycirkusz tánckara köztéri szobrokat és egy kisplasztikát fog megjeleníteni a múzeumi térré avanzsált manézsban. A szobrokról mintázott jelmezterveket Polyák Eszter készítette.

 

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a koronavírus-járvány idején is a frontvonalban küzdő nővérek és női orvosok előtt tiszteleg dr. Hugonnai Vilma (1847–1922), az első magyar orvosnő és aktivista, Józsa Judit keramikus által készített szobrával, amelyet 2007-ben állítottak fel a vecsési szakorvosi rendelő földszinti terében.

Kulcsszó: önfeláldozás

 

                                                                                                 

Az amerikai Kristen Visbal (1962–) szobrász New Yorkban található, 130 centiméter magas Fearless Girl (’Félelem nélküli lány’, 2017) című bronz szobra a női egyenjogúságot hirdeti.

Kulcsszó: egyenlőség

 

Demétre Haralamb Chiparus (1886–1947) 1920 körül készítette el art deco stílusban, hidegen festett bronzból és elefántcsontból Le secret (’A titok’) című alkotását, amelyet lépcsőzetes barna ónixmárványra helyezett.

Kulcsszó: titok

 

Az Oroszországban található Gelendzsik kikötővárosban 2010-ben állították fel a Fehér menyasszony című szobrot, emléket állítva a hajdan török fennhatóság alatt álló területen eladott, elsősorban szláv nőknek, akiket a rabszolgapiacon értékesítettek török háremek számára.

Kulcsszó: kitartás

 

Kínában, Shanghaiban, a Nanjing bevásárlóutcában áll a Nő gyermekével című, életnagyságú bronz szobor, amely az anyai büszkeséget, a szülők és gyermekeik közti harmóniát szimbolizálja.

Kulcsszó: harmónia

 

Jacky Poulier 1999-ben készítette La Mulâtresse Solitude című szobrát, amit a karibi Guadeloupe rabszolgaság elleni küzdelmének hősnőjéről mintázott. Az Afrikából elhurcolt rabszolganő csatlakozott Louis Delgrès szabadságharcához és részt vett az 1802. május 28-ai csatában, amely után börtönbe vetették. Fogvatartói megvárták, hogy megszülje gyermekét, majd másnap bitófára küldték.

Kulcsszó: bátorság

 

Gillian Wearing 2018-ban, Londonban felállított bronz szobra Millicent Garrett Fawcettet ábrázolja félszáz éves korában, amikor a National Union of Women’s Suffrage Societies elnökévé választották. Az angol politikai vezető, aktivista, író és feminista ikon a nők választójogáért és felsőoktatási képzésükért harcolt.

Kulcsszó: elszántság

 

 

Szekáry Zsuzsanna