Az ukrán Nemzeti Circus vendégjátéka

Jégkirályság
2023. január 14.

Látványos show-műsorral, bohócokkal, kisállatokkal, jégrevüvel és egy az egész család számára izgalmas mesevilággal készül januártól a Fővárosi Nagycirkusz! Utoljára 2017-ben borult jégbe a manézs, az akkori nagy sikerre való tekintettel, valamint az intézmény bezárásának elkerülése érdekében újra egy jeges tematikájú műsorral készülnek. A Fővárosi Nagycirkusz az orosz-ukrán háború kitörése óta nem csak befogadja és teljes ellátásban részesíti az Ukrajnából menekült artistaművészeket, hanem rendszeres fellépési lehetőséget is biztosít számukra. Januártól egy ukrán társulat lép fel Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában Jégkirályság című műsorukkal. A szünettel együtt 140 perces előadás egy varázslatos mesevilágba kalauzolja a közönséget. A bűbájos lények nem csak piruetteket és jégtánc elemeket mutatnak be a jeges porondon, hanem lenyűgöző artistaszámokat és bájos kisállatokat is. A magyar cirkuszművészetet a világhírű érdemes művészek, a Rippel Brothers képviseli emelőszámukkal.

Jégkirályság egy hangulatos, téli program, amelyhez a kabátban helyet foglaló közönségnek meleg teát szolgálnak fel.

Műsorszámok:

Hunor és Magor – emelőszám

Bővebben

Hunor és Magor – Rippel Brothers (Rippel Ferenc és Rippel Viktor) – emelőszám / hand to hand (Magyarország / Hungary)

A hunok és a magyarok rettenthetetlen ősei, a Csodaszarvas nyomába eredő Hunor és Magor ereje, kitartársa és összetartása elevenedik meg a Rippel Brothers emelőszámában. A többszörös fesztiváldíjas, valamint Hortobágyi Károly-díjjal és Érdemes Művész kitüntetéssel elismert artistaművészek karrierjük során kilencszer állítottak fel világrekordot. A Sport és a Művészet nagyköveteiként tevékenykedő testvérpár eddig több mint tízezer alkalommal hódította meg a világ színpadait, a mai napig külföldi nagy show-k és TV-műsorok állandó sztárjai, elhivatottságuk és profizmusuk révén az elmúlt 30 évben egyedülálló eredményeket értek el az artistaművészetben.

Játékos mancsok – kutyaszám

Bővebben

Játékos mancsok / Playful Paws – Tetiana Drobot – kutyaszám / dog act (Ukrajna / Ukraine)

Tetiana Drobot mókás kutyaszámában az ember és állat közötti feltétlen bizalmat, szeretetet és játékosságot mutatja be.

Állatvédelem!

Hiszünk az ember-állat harmonikus viszonyában. A Fővárosi Nagycirkusz élharcosa a színpadon fellépő állatok védelmének. A cirkuszban fellépő állatok és gazdáik boldog harmóniában élnek és dolgoznak egymással.

Jégtánc az elemekkel – kockaszám

Bővebben

Jégtánc az elemekkel / Ice Dance with the Elements – kockaszám / cube act (Ihor Kotliarov, Kostiantyn Taran, Stanislav Hrechko, Vladyslav Polonskyi, Andrii Lapshov) / Ukrajna – Ukraine)

Izgalmas pillanatokat varázsolnak a porondra a geometriai alakzatok, amelyek akár a bolygók, forognak, pörögnek önmaguk és egymás körül. Az izgalmas „űrutazás” során látványos képeket láthatunk a formák világából, amelyet hihetetlen profizmussal hoznak létre a jég bajnokai.

Jégvirágtündér – levegőkarika

Bővebben

Jégvirágtündérek / Frost Flower Fairys – levegőkarika / Aerial Hoop (Natalia Tsarevska, Oleksiy Tsarevskyy) (Ukrajna – Ukraine)

Bátorsággal ötvözött báj és kellem jelenik meg Natalia Tsarevska és Oleksiy Tsarevskyy levegőszámában, akik egy szálló hópehely könnyedségével mutatják be lélegzetelállító trükkjeiket a magasban.

Varázslények tánca – ugrókötél

Bővebben

Varázslények tánca / Dance of the Magical Creatures – ugrókötél / Skipping (Olena Huzhova, Kostiantyn Taran, Stanislav Hrechko, Vladyslav Polonskyi, Krystsina Kipinava, Deria Alpaslan, Olga Lozova, Andrii Lapshov, Valeriia Borovychenko) (Ukrajna – Ukraine)

A Jégkirályság varázslényei ugrálókötelezés közben is bámulatos trükköket és piruetteket mutatnak be a jégen. Bravúros és művészi produkció, könnyedséggel átitatva.

Álomfogó –
perzs

Bővebben

Álomfogó / Dreamcatcher – perzs / perche (Stanislav Hrechko, Kateryna Stadnyk) (Ukrajna – Ukraine)

Vajon az álmokat foglyul lehet ejteni? Stanislav Hrechko és Kateryna Stadnyk különleges perzs produkciója az álmok erejéről és fontosságukról mesél. Soha ne adjuk fel az álmainkat, mert átaluk – ahogy a közmondás is tartja –, hegyeket mozgathatunk meg és bármit elérhetünk.

Wakanda –
kötélszám

Bővebben

Wakanda / Wakanda – kötélszám / rope – (Iryna Usenko) / Ukrajna – Ukraine)

A mitikus afrikai királyság, Wakanda uralkodója az igazságtevő és védelmező Fekete Párduc, akitől lánya örökölte apja erejét, rugalmasságát és kecsességét, amelyet most a levegőben mutat be a Fővárosi Nagycirkuszban.

Faunok erdeje –
egykerekű

Bővebben

Faunok erdeje / Forest of Fauns – egykerekű, handstand / Unicycle, handstand (Stanislav Hrechko, Deria Alpaslan, Valeriia Borovychenko, Andrii Lapshov, Taran Kostiantyn) (Ukrajna – Ukraine)

A faunok játékos kergetőzését idézi meg ez a csoportos egykerekű bicikli- és handstand szám, amely ügyességről, egyensúlyról és az egymásba vetett bizalomról mesél.

Demóna –
tűzzsonglőrök

Bővebben

Demóna – tűzzsonglőrök / Fire Jugglers (Olena Huzhova, Vladyslav Polonskyi, Deria Alpaslan, Vladyslav Bilenkyy, Olga Lozova) (Ukrajna – Ukraine)

A jó és a rossz harca elevenedik meg a jeges porondon. A nagyhatalmú tündér, Demóna segítőivel tüzes varázslatokat megidézve száll szembe a mesevilág hőseivel, de vajon ki kerül ki győztesen a műkorcsolyapárbajból?

Utazás Pandora-ra –
gurtni

Bővebben

Utazás Pandora-ra / Journey to Pandora – gurtni / straps (Ihor Kotliarov, Kateryna Stadnyk) (Ukrajna – Ukraine)

A mesevilág határai az égen is túlnyúlnak. A hatalmas űrben kering egy különleges hold, a Pandora, amelyen virágzik az élet. A felszínét buja növényzet borítja, és a különös élőlények mellett, egy értelmes humaniod faj, a na’vik is itt élnek. E különleges teremtmények mély érzelmeit jeleníti meg Ihor és Kateryna levegőszámukban.

Varázsbárbaj –
illúzió

Bővebben

Varázsbárbaj / Magic duel – illúzió / illusion (Oleksandr Kabakov, Olena Huzhova, Krystsina Kipinava) (Ukrajna – Ukraine)

A mesevilág tele van varázslattal! De vajon kinek nagyobb a hatalma? Demónáé, a sötét tündéré vagy a hercegé? Figyelj jól, mert megtréfálnak az érzékeid, az ámulat garantált!

Találd meg az egyensúlyt! – tányérszám

Bővebben

Találd meg az egyensúlyt! / Find the balance! – tányérszám / Plate Spinning act (Olena Huzhova, Oleksandr Kabakov, Vladyslav Polonskyi, Yuliia Kysil) (Ukrajna – Ukraine)

Tizenöt tányér pörög-forog vékony pálcákon, de vajon a Jégkirályság Hercegnője és hű segítői odaérnek mindegyikhez időben, mielőtt darabokra törnének a jégen?

Holdtündér –
levegőszám

Bővebben

Holdtündér / Moon Fairy – levegőszám / Aerial act (Oleksandr Kabakov, Olena Huzhova, Krystsina Kipinava, Yuliia Kysil, Deria Alpaslan, Olga Lozova, Kateryna Stadnyk, Valeriia Borovychenko) (Ukrajna – Ukraine)

Tudtad, hogy a Holdtündér minden éjjel, amikor felkel a Hold, felszáll a Földről, hogy égi kísérőnkről figyelve vigyázzon az álmainkra? Ha feltekintesz egy csillagfényes éjszakán, láthatod őt, amint kecsesen repked a Holdon.

Zimankó pajtások –
bohócok

Bővebben

Zimankó pajtások / The Zimankó Pals – bohócok / clowns (Yuliia Kysil, Oleksiy Tsarevskyy) (Ukrajna – Ukraine)

A Zimankó pajtások az előadás során számos izgalmas kalandba keverednek, miközben a legfagyosabb szívet is felmelegítik vidámságukkal. A kedves mókamesterek mindent elkövetnek, hogy megnevettessenek: csetlenek-botlanak, zenélnek, sőt még levegőbe is emelkednek.

Vidám inasok –
zsonglőrök

Bővebben

Vidám inasok – zsonglőrök/ jugglers (Sergii Petrov, Svyatoslav Bilenkyy, Vladyslav Bilenkyy) (Ukrajna / Ukraine)

A Jégkirályság inasai csak kiváló ügyességű fiatalemberek lehetnek, akik, ha éppen nem dolgoznak, egy kis csoportos zsonglőrözéssel ütik el az időt.

Hook kapitány és tollas barátai – papagájszám

Bővebben

Hook kapitány és tollas barátai / Captain Hook and his feathery friends – papagájszám / parrot act (Volodymyr Gorodetskyy) (Ukrajna / Ukraine)

Minden vérbeli kalóz vállán ül egy papagáj, aki segít eligazodni a zord tengereken és ellenőrzi az aranytallérokat. Hook kapitány szerencséjére, négy tollas társai is elkíséri a tengeri kalandjain, egy kakadu és három arapapagáj, akikkel számtalan izgalmas kalandba keverednek.

A papagájok közismertek intelligenciájukról és arról, hogy képesek megtanulni, utánozni az emberi beszédet. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy a papagájok nem csupán a hangzást utánozzák, hanem képesek a szavakat jelentéstartalmuk szerint is használni. Mindezt Irene Pepperberg, Alex nevű jákópapagájával folytatott tudományos kutatások óta tudjuk. Alex képes volt felismerni a színeket és megmondani, hogy egy adott tárgy milyen anyagból készült. Ha megunta a tréningeket, egyszerűen csak annyit mondott: „elmegyek”, ha Irene emiatt rosszallóan nézett, Alex mindig az „elnézést” kifejezést használta.

Labdák bűvöletében - zsonglőr

Bővebben

Labdák bűvöletében - zsonglőr / juggler (Konstiantyn Korostylenko) (Ukrajna / Ukraine)

Konstiantyn Korostylenko az öt évvel ezelőtti karácsonyi Szikramanók című műsorunkban lépett először a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. Művészi zsonglőrszámát ezúttal a jégen, korcsolyázás közben mutatja be 8 labdával.

Fellépők:

Stáblista:

Fellépők / Performers

Oleksandr Kabakov, Olena Huzhova, Krystsina Kipinava – illúzió / illusion

Stanislav Hrechko, Deria Alpaslan, Valeriia Borovychenko, Andrii Lapshov, Taran Kostiantyn – egykerekű, handstand / unicycle, handstand

Oleksandr Kabakov, Olena Huzhova, Krystsina Kipinava, Yuliia Kysil, Deria Alpaslan, Olga Lozova, Kateryna Stadnyk, Valeriia Borovychenko – Holdszám – aerial Moon act

Volodymyr Gorodetskyy – papagáj szám / parrot act

Tetiana Drobot – kutyaszám / dog act

Ihor Kotliarov, Kostiantyn Taran, Stanislav Hrechko, Vladyslav Polonskyi, Andrii Lapshov – kockaszám / cube act

Yuliia Kysil, Oleksiy Tsarevskyy – bohóc / clown

Olena Huzhova, Kostiantyn Taran, Stanislav Hrechko, Vladyslav Polonskyi, Krystsina Kipinava, Deria Alpaslan, Olga Lozova, Andrii Lapshov, Valeriia Borovychenko –ugrálóötél / jump rope

Kostiantyn Taran, Valeriia Borovychenko – gólyaláb / stilts

Olena Huzhova, Vladyslav Polonskyi, Deria Alpaslan, Vladyslav Bilenkyy, Olga Lozova – tűzzsonglőrök / fire jugglers

Sergii Petrov, Svyatoslav Bilenkyy, Vladyslav Bilenkyy – zsonglőrök/ jugglers

Olena Huzhova, Oleksandr Kabakov, Vladyslav Polonskyi, Yuliia Kysil – tányérszám / plate act

Ihor Kotliarov, Krystsina Kipinava – gurtni / aerial straps

Natalia Tsarevska, Oleksiy Tsarevskyy – levegőkarika / aerial ring

Iryna Usenko – kötélszám / rope

Natalia Tsarevska (Olga Lozova, Deria Alpaslan, Valeriia Borovychenko, Krystsina Kipinava, Iryna Usenko, Viktoriia Drobot) – hulahopp / hulahoop

Stanislav Hrechko, Kateryna Stadnyk – perzs / perche

Kateryna Stadnyk – hammock / hammock

Rippel Brothers – emelő / hand to hand (Magyarország / Hungary)

Stáblista / Cast and Crew

Mesélő / Story-teller: Maka Gyula Magyar Bronz Érdemkereszttel kitüntetett

Zenei Vezető / Conductor: Szakál László Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett

Zenekar / Orchestra: Bálint Károly (zongora / piano), Duka Tibor (basszusgitár / bass), Fehér Géza (gitár / guitar), Lakner Gábor (altszaxofon / alt saxaphone), Mátyus Attila (dob / drum), Vajda Gergely (hegedű / violin), Oláh Antal (tenorszaxofon / tenor saxaphone), Pipís Zoltán (trombita / trumpet), Földesi Attila (konga és ütőhangszerek / conga and percussion instruments)

Porondmester / Ringmaster: Varga László

Porondosok / Ring Boys: Babicz Mihály, Nagy Máté, Szabó Lajos Attila, Csürke Ádám, Babicz János, Dóczy Dániel, Végh Sándor, Kovács Attila

Jelmeztárvezető / Head of costume: Martonosi Attila

Dramaturg / Dramaturge: Pál Dániel Levente

Hangtechnika / Sound Design: Szakács Krisztián, Kövér Lilla, Bontó Richárd

Vizuál / Visual: Kardos Zsolt, Nagy Attila, Zángó Tamás, Vizy Áron

Műszaki vezető / Head of Technical: Pánczél Lajos

 Cirkuszszakmai vezető / Circus Choreographer: Graeser József Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett

Mérnök / Engineer: Volodymyr Kochniev

Mérnök / Engineer: Inesa Kochnieva

Lézer dizájner / Laser Designer: Ihor Terekhovskyi

Fénytervező / Light Designer: Andrii Yekymenko

Fénytervező / Light Designer: Taras Rudka

 

A Corona Circus igazgatója / Director of Circus Corona: Sergeii Kabakov

Társulatvezető / Head of the company: Oleksandr Kabakov

Rendező / Director: Oleg Kapustin