TÜNDÉRTÁNC – NŐVARÁZS

Cirkuszi tárlatvezetés

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadás a Tündértánc – Nővarázs. Hogyan lehet közös pontokat találni a cirkusz- és a képzőművészet között? Mi a közös egy festményben és egy cirkuszi számban? Tud-e annyira maradandó lenni egy cirkuszi szám felejthetetlen pillanata, mint egy márványszobor? Le tud-e lépni a festővászonról egy alak, hogy aztán a manézsban életre keljen?

Előadásunk képzelt helyszíne ezúttal egy galéria, melyben festményeket és szobrokat állítottak ki, nem is akármilyeneket: a művészettörténet leghíresebb nőábrázolásait és a női lét szimbolikus életképeit. Az ide betévedő látogató egy olyan élményben vesz részt, melyben még soha azelőtt: a cirkusz varázslatos eszközei segítségével megismeri a művészettörténet kiemelkedő pillanatait és alkotásait; és ezeken keresztül azt a csodát is, ami a Nő, legyen akár szenvedélyes amazon, akár ihlető múzsa, önmagát kereső fiatal vagy bölcs öregasszony.

Van humora a Mona Lisának? Mi járhat Picasso, Munch vagy Szinyei Merse Pál nőalakjainak fejében? Hogyan hatnak a cirkuszművészetre Charles Demuth, Gustav Klimt vagy Frida Kahlo híres festményei?

A Tündértánc – Nővarázs című előadásban egy kislány szemével és fantáziájával látjuk a valóság mögötti valóságot: s ahogy a gyermeki fantázia végtelen, úgy elevenednek meg a jelenetek is. A szobrok megszólalnak, a képek titkokat súgnak a fülünkbe, a kőből faragott alakok bújócskázni kezdenek velünk, a festett figurák ölükbe ültetnek és álomba ringatnak.

Talán ez a valóság, talán felnőtt fejjel felejtettük csak el látni ezeket a titkokat? Talán rég elfelejtettük, hogy világunk sokkal titokzatosabb és színesebb? Talán újra gyermekké kell változnunk, hogy rá tudjunk csodálkozni a szépségre, a varázslatra, az egyszerű dolgok bölcsességére, a titkok igazságára? S végül: talán e cirkuszi tárlatvezetés után a lehetetlen újra lehetségessé válik…

KOLEV SISTERS

DUO EMELŐSZÁM / ACROBATICS

OLASZORSZÁG, BULGÁRIA / ITALY, BULGARIA

A Kolev Sisters több mint egy éve dolgoznak együtt. Megalakulásuk óta folyamatosan járják a világot, felléptek már az Alexandre Bouglione Cirkuszban és a Krone Cirkuszban is. Tavaly a XVIII. Moszkvai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon arattak sikert, idén pedig a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon az Ezüst-díjat és egy különdíjat nyertek el. 

DUO FOSSETT

HANGAPERZS / AERIAL PERCHE

 

MAGYARORSZÁG, NAGY-BRITANNIA / HUNGARY, GREAT-BRITAIN

John Laci Fossett és Krich Noémi első alkalommal mutatkozik be a Fővárosi Nagycirkuszban a magyar közönség előtt. Noémi Magyarországon született és nőtt fel, majd a Baross Imre Artistaképző Intézet befejezése után Angliában kezdte el artista pályáját. Ott ismerkedett meg partnerével, akivel nemcsak a levegőben, de a való életben is egy párt alkotnak. Laci apai ágról egy több generációs angol artista dinasztia sarja, gyerekkora óta tudja, hogy családja nyomdokaiba fog lépni. 

ODYSS CONTORTION

KAUCSUKSZÁM / CAOUTCHOUC ACT 

MONGÓLIA / MONGOLIA

A négy mongol lány Knight Blade című számában ötvöződik a kecsesség, a hajlékonyság, az erő, az ügyesség, az egymásra figyelés és a csapatmunka. Csodálatos előadásuk során mintha festmények kelnének a szemünk láttára lassan életre.

ZOLA TROUPE

DESZKA SZÁM / TEETERBOARD ACT

MONGÓLIA / MONGOLIA

A Mongol Állami Cirkusz artistaművészei a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon aratott sikerük után a magyar közönség elé állnak autentikus jelmezeikben előadott, nagy szakmai tudást igénylő deszka számukkal. Fittyet hánynak a gravitációra, lélegzetelállító szaltókkal szelik át a teret, végül egymás vállába érkeznek, és több ember magasan úgy állnak meg magabiztosan, ahogy csak az igazi cirkuszi szupersztárok.

THE FLYING WULBER

FLIEGENDE / FLIEGENDE

OLASZORSZÁG / ITALY

Nyugat-Európa neves cirkuszai után az öttagú The Flying Wulber a Fővárosi Nagycirkusz nézőinek szívét veszi célba. Szédítő magasságban lengenek át egyik trapézról a másikra, a látványos ugrásokból ezerszer begyakorolt biztos fogásba érkeznek. Produkciójuk szép példája a kölcsönös és feltétlen bizalomnak és az odaadó csapatmunka fontosságának.

SVETLANA KRACHINOVA

VADÁSZMENYÉT ÉS MACSKA SZÁM / FERRET AND CAT ACT

OROSZORSZÁG / RUSSIA

A bájos cicák és vadászmenyétek természet adta adottságaikat felhasználva keverednek gazdájukkal vicces, hétköznapi élethelyzetekbe és jelenetekbe. Svetlana hajlékony és ügyes kis barátaival az ember és állat között megteremthető bizalmat és humoros játékosságot mutatja be. Igazi szeretetteljes és mosolygós műsorszám a Fővárosi Nagycirkusz porondján!

PLANSHET THEATRE

PANTOMIM / PANTOMIME

UKRAJNA / UKRAINE

A 2017-ben alakult öttagú lányformáció tagjai a rangos Kijevi Cirkuszakadémián sajátították el a pantomim művészetét és a bohócmesterséget. Ötletes helyzetkomikumokra épülő műsorszámaikban, különböző személyiségek és karakterek bőrébe bújva a női lét különböző aspektusait adják elő, rengeteg humorral és öniróniával.

ROCKSISTERS

ILLÚZIÓ SZÁM / ILLUSION ACT

OLASZORSZÁG / ITALY

Erős női energiák, dinamizmus, határozottság, izgalmas koreográfia és erotika jellemzi a Rocksisters illúzió számát. Erős látvány, elragadó személyiségek, minden percben új és új meglepetés. Az ámulat garantált!

TROUPE SKOKOV

HINTASZÁM / RUSSIAN SWING ACT

OROSZORSZÁG / RUSSIA

A Rosgoscirk fesztiváldíjas és a XI. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-díjas Skokov csoportjának hintaszáma nem csupán a bámulatos duplaszaltók miatt meggyőző. A csapat tagjainak egymásba vetett bizalma és összhangja példaértékű, a kemény munka meghozza gyümölcsét: mozdulataik tűpontosak és hibátlanok. A társulatvezető és koreográfus Alekszandr Skokov által megálmodott produkció az elmúlt években meghódította világszerte a cirkuszi közönség szívét.

Képgaléria

Skip to content