Dinasztiák

Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A február 13. és április 18. között megtekinthető műsorban háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 70 kiváló hazai artista lép majd a porondra.  Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga-díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot. A műsorban szinte az összes cirkuszművészeti zsáner látható lesz, levegő-, zsonglőr-,akrobata-, gyorsöltöző-, görkorcsolya-, handstand és illúziószámok mellett pedig az állat és ember közötti feltétlen bizalmat és szeretetet papagáj- és kutya számok mutatják be. A nevetésről tapasztalt bohócaink gondoskodnak. A műsor rendezői, a Silver Power, antik héroszokat idéző emelőszámukkal kápráztatják majd el a közönséget.

Fellépők

(Kattintson rá a nevekre és tudjon meg többet a fellépőinkről.)

Imserd meg a fellépőket

Richter Szebasztián és Eötvös Krisztina (“quick change” gyorsöltöző szám)

Richter Szebasztián, a világhírű Richter cirkuszi dinasztia hetedik generációs leszármazottja párjával, a szintén világhírű Eötvös dinasztia sarjával, Eötvös Krisztinával együtt eddig több mint ötven országban adták elő izgalmas gyorsöltöző számukat.

Richter Szebasztián zsonglőrként kezdte pályafutását, később Richter Flóriánnal közösen lovasakrobata számban lépett fel. Eötvös Krisztina 19 éves korától kezdve trapézon kápráztatta el a nagyérdeműt, közösen tizenhat éve járják a világ neves színpadait és manézsait gyorsöltöző számukkal, amellyel több nemzetközi cirkuszfesztiválon is sikert arattak.

Szeretnék visszamenni.

Duo Richter (kutyaszám)

Richter Miksa a világhírű Eötvös és Richter dinasztia tagjaként beleszületett a cirkusz csillogó világába. Szüleivel és bátyjával, Richter Jánossal bohóc-, egykerekű-, zsonglőr- és akrobata számokkal lépett fel.

Feleségével, a lengyel artista dinasztiából származó, régebben lábzsonglőr számmal fellépő Richter Alenával 42 éve élnek boldog házasságban, és társai egymásnak a porondon is. Bejárták Európa főbb cirkuszait, többek között a francia Cirque Medranónál 12 szezonon átláthatta őket a közönség. Gyermekeik, Richter Szebasztián és Richter Krisztián is az artistaművész hivatást választották.

Miksa és Alena nyolc bájos uszkár kutyusukkal a feltétlen bizalmon és szereteten alapuló játékosságot mutatják be a Fővárosi Nagycirkusz porondján. 

Szeretnék visszamenni.

RicNagy Ferenc és Németh Zsófia (“röhnrád”, duplakarika-szám)

Németh Zsófia és Nagy Ferenc a Baross Imre Artistaképző Intézetben találkozott, ahol 2009-ben végeztek röhnrád szakon. Ezután vette kezdetét varázslatos utazásuk, Európa, majd később a világ különböző színpadain, cirkuszaiban léptek fel.. Részt vettek a 2012-es Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, az ukrajnai Golden Trick of Kobzovon, és megmérettettek a Spanyolországban megrendezett 7th International Circusfestival of Abacetén. Utóbbiról egy Ezüst-díjjal tértek haza. A duó a Németországban népszerű zsánert a cirkusz világán keresztül megismerve, a sportág hagyományaitól elrugaszkodva sajátította el, így a megszokottól eltérő funkciókkal és dinamikával ruházták fel ezt a különleges rekvizitet.

Szeretnék visszamenni.

Zsilák Olivér (zsonglőrszám)

A Porond Ifjú Csillaga-díjjal kitüntetett Zsilák Olivér egy híres zsonglőr család harmadik generációs tagjaként látta meg a napvilágot 14 évvel idősebb nővérét követően. Nagyszülei, majd szülei, a Fudi és Suzy duó is nagy sikerrel járták a világot, így gyermekként sokat utazott. Kilenc évet élt az USA-ban. Hétéves kora körül kezdett zsonglőrözni édesapjával, az élő legenda Zsilák Györggyel, aki akkor már trióban dolgozott feleségével és lányával, Viktóriával.

Mivel a családban mindenki zsonglőrözött, Olivér is folyamatosan szerepelt és gyakorolt – nem volt kérdés, hogy ő is a zsonglőr zsánert választja. Ezzel párhuzamosan, magántanulóként elvégezte a Baross Imre Artistaképző Intézetet. Tízévesen debütálta cirkuszban, majd az érettségit követően éveken át szólózsonglőrként dolgozott szerte a világban. Produkciója igen változatos, titka a gyorsaság mellett a különleges kéz- és lábtechnika.

2008-ban ismerte meg feleségét, Kodák Annát, akivel 2014 óta közös számokkal, illetve különleges, egész estés show-műsorukkal szórakoztatják az óceánjáró hajók közönségét. Jelenleg első gyermeküket várják.

Szeretnék visszamenni.

Bakk Diána (rúdszám)

Bakk Diána 2007-ig járt a Baross Imre Artistaképző Intézetbe, majd folytatva tanulmányait a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat alkalmazásában duo perzs számmal debütált. 

Később obermannként dolgozott a Trio Powerline erőemelő formációban, ami által lehetősége adódott Monacóban, Olaszországban és az Emirátusokban szórakoztatni a nagyérdeműt. 

2012-ben került Simet László egyedülálló, világszenzációs halálkerék produkciójába; öt éven keresztül tizenegy méter magasból élvezhette a tapsot. Lehetősége volt a legjobbtól tanulni, első közös fellépésükre a Cirque du Soleil színpadán került sor, és Amerika legnagyobb cirkuszában, a Ringling Bros. and Barnum&Baileynél fejezték be a közös munkát.

Ez idő alatt szeretett bele a rúdtánc varázslatos világába, és elhatározta, hogy szólókarrierbe kezd. Műsorszámában az akrobatikus elemek a finom nőies mozgással keverednek. A szám különlegessége, hogy nemcsak a rúdon, hanem a rúd tetején három méter magasban kéz- és fejegyensúlyozó trükköket is bemutat mindeztbiztosítókötél nélkül, ami egyedülálló a világon. 

Szólókarrierje elindítására a legkiválóbb hely és alkalom adódott: a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál műsora. Innen egyenes út vezetett a Spanyolországi Nemzetközi Cirkuszfesztiválra, ahol média-, illetve közönségkülöndíjjal jutalmazták. 

Ugyanezzel a produkcióval vendégművészként lépett fel egy luxus tengerjáró hajón Dubajban, majd később a németországi Wintergarten Varietében, itthon pedig a méltán színvonalas Budapest Varieté fellépője volt. 

“Megtiszteltetés számomra, hogy a nehéz 2020-as év után ismét porondra léphetek a Fővárosi Nagycirkuszban.”

Szeretnék visszamenni.

Könyöt David és Schneller Ancsa (bohócszám)

Könyöt Dávid nagyapja, Könyöt Sándor a Fővárosi Nagycirkusz eredeti épületének neves igazgatója volt, dédnagyapját, Könyöt Lipótot a magyar cirkusz atyjának hívták. A családnak származása miatt az 1930-as években külföldre kellett menekülnie. Dávid Angliában született, családja angol cirkuszokban lépett fel, majd bejárta a világot, több családtagja is az amerikai Ringling Cirkusznál kötött ki.

Dávid 27 évvel ezelőtt házasodott össze feleségével, a tehetséges zsonglőr Annával, a Schneller, Picard és Eötvös cirkuszi dinasztiák tagjával, akivel azóta közösen lépnek fel clown- és comedy-számaikkal. Bejárták Európa cirkuszait és színpadait, valamint Ázsiában is több alkalommal felléptek. Rendszeresen szerepelnek színházakban is, ugyanis ők nemcsak bohócok, hanem komikus színészek, karakterek is. Angliában négyszer nyerték meg a rangos Comedy Award-díjat, ami a legjobb komédiásoknak jár. Cirkuszművészeti munkásságukat a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is elismerte a szakmai zsűri.

A zene fontos helyet foglal el gazdag repertoárjukban, David sok hangszeren játszik, ráadásul két trombitát is meg tud egyszerre szólaltatni, amire manapság már kevesen képesek.

Lányuk, a 22 éves Könyöt Lili nemcsak artistaművész, hanem zeneiskolába is járt, ahol énekelni és zenélni tanult. Dinasztiák című műsorunkban énektudásával kápráztatja el a nagyérdeműt.

Szeretnék visszamenni.

Pom Pom (bohócszám)

Szabó László a Schlingloff artista család tagja. A família a háború előtt a Hergott családdal együtt üzemeltette a Hergott Cirkuszt, amit elvettek tőlük az államosítás során. László édesanyjának mind a kilenc testvére az artistapályát választotta. László Budán nőtt fel a nagyszüleivel, mert a szülei Európa cirkuszainál turnéztak. Nem szánták artistaművésznek, ezért vendéglátóipari iskolát végzett, majd Németországban dolgozott. 28 éves volt, amikor kiment Angliába a nagynénjéhez, akinek saját cirkusza volt. Azonnal visszarántotta magához a cirkusz világa.

Először a hangpultban dolgozott, majd poháregyensúlyozó komikusszámmal és tányérszámmal lépett fel, 1995-től ő lett a társulat bohóca. Nagybátyja édesapja, Spider Austin volt a példaképe, akit személyesen ismert, és sok időt töltöttek együtt. Bejárta Európát: a Passaui Közönségdíjas nevettető 22 év után tér vissza a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. A nagy repertoárral rendelkező, pantomim elemeket is felvonultató művészt sokan interaktív bohócnak nevezik, ugyanis rengeteget kommunikál a közönséggel. Hitvallása szerint: „Tisztelni kell és nem szabad hülyét csinálni a közönségből”.

Szeretnék visszamenni.

Silver Power (erőemelő szám)

A Dinasztiák című műsor rendezői artistaként is a porondra lépnek. Füzy Anita és Kranitz Krisztián mindketten szertornászként kezdték pályájukat, majd a Baross Imre Artistaképző Intézetben tanultak tovább. Anita hét évig volt a Donnert zsonglőr-lovasakrobata csoport tagja, majd levegőkarika-, kötél- és tissue számokkal lépett fel. Krisztián az artistaképzőből a Silver Troupe csoport oroszrúddobó-számával került ki. 2006-ban egymásba szerettek, és közös erőemelő produkciót hoztak létre Silver Power néven. 2009-ben a saint-paul-lès-dax-i Cirkuszi Művészek Nemzetközi Fesztiválján első helyezést értek el. 2010-ben ismét Franciaországban, a Cap Dumont-i Fesztiválon harmadik helyezettek lettek. 2016-ban a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a bronzérem mellett két különdíjjal jutalmazták őket. 2019-ben a Minszki Nemzetközi Cirkuszfesztiválon szintén különdíjat kaptak, Magyarországon pedig Hortobágyi Károly-díjjal ismerték el munkásságukat.

Magas színvonalú erőemelő produkciójuknak külön mondanivalót ad a nemek közötti különbség: a nyers erő és a mozdulatok finomságának keveredése formálja egyedivé előadásmódjukat. Szobrokat testesítenek meg, amik életre kelnek, miközben megjelenítik a férfi és nő közötti kapcsolatot.

Szeretnék visszamenni.

Richter Kevin (deszkaszám)

A világhírű Richter cirkuszi dinasztia tizenkilenc éves tagját, a Porond Ifjú Csillaga-díjas Richter Kevint már egyévesen bevitte édesapja lóháton a manézsba. Első fellépésére ötévesen került sor: pónifogatot hajtott, melyből királykisasszonynak öltözött húga, Angelina integetett a közönségnek. Később, folytatva a családi hagyományt, csatlakozott a lovasakrobata csoporthoz. Édesanyja térdsérülése után egyik napról a másikra átvette a “Magyar Lovas Posta” számot, amit 2018-ban a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megcsodálhatott. A húsz lóval bemutatott egyedülálló produkcióval Guinness-rekord született, majd egy évvel később a Richter Flórián Cirkuszban megdöntötte a saját rekordját. A lovas számok mellett csoportjával létrehozott egy ugródeszka számot is, amellyel ismét elkápráztatja a Fővárosi Nagycirkusz közönségét.

Szeretnék visszamenni.

Weiss Junior (fliegende csoport, lengőtrapéz szám)

A Weiss Junior fliegende csoport 2005-ben alakult. Csoportnévként nagypapájuk vezetéknevét választották, hálájuk jeléül a sok támogatásért, amit tőle és a szüleiktől kaptak. A hattagú csoport – akik közül öten testvérek – eleinte deszka- és hintaszám-kombinációval lépett fel. A legidősebb testvér, Blaha László 14 évesen került be az egykori Lukács deszkacsoportba. Főbb trükkjei a szaltó hármas kolonira és a tandem, amit két emberre is próbáltak. Elismert artistaművészekkel dolgozott együtt, majd a Sallai Mihály által tanított Jumping Boys keresztdeszkaszám obermannja volt. Blaha Attila és testvére, Dániel délutánonként Ócsai Gáborhoz járt akrobatikát tanulni. Lánytestvérük, Paraizo-Blaha Zsuzsanna az Állami Artistaképző Intézet sitz osztályában végzett a Mol-to csoportban, tanárai Molnár László és Tóth László voltak. Legkisebb lánytestvérüket, Anettet a csoport megalakulásakor ragadta magával a cirkusz világa.

Közös álmuk volt egy fliegendeszám létrehozása, amire egy olaszországi turnéjuk során nyílt lehetőségük. Ott ismerték meg Zsuzsanna későbbi férjét, Fabio Pereira Paraizót, akivel 2008-ban kezdték el a közös próbákat. Egy évvel később már ezzel a zsánerrel léptek fel, fliegende tanítójuk, Fabio pedig 2010-ben csatlakozott hozzájuk. A csoport bejárta Európát, és a Közel-Keleten is sikereket aratott.

A családtagokból álló és a Baross Imre Artistaképző Intézet diákjával, Molnár Grétával kiegészült egyetlen magyar fliegendecsoport lélegzetelállító számában az egymás iránti bizalom és a generációkon átívelő, biztos tudás tükröződik.

Szeretnék visszamenni.

Cersosimo Adele és Franco Damian Olivera (papagájszám)

Cersosimo Adele az állatszelídítéssel és a lovas számokkal világhírűvé vált magyar Donnert cirkuszi dinasztia büszke tagja. Nagypapája, a 95 éves Donnert Leopold a ma napig velük él. Adele édesanyja, Donnert Erzsébet Leopold és Czirjak Julianna lánya, aki szintén artistaművész volt. Édesapja olasz származása révén Adele két kultúra gyermeke. 

Bátyja, Philippe és öccse, Stefano folytatva a családi hagyományt, szintén állatszelídítők, oroszlánfóka-partnereikkel járják a világot, Adele pedig mar 16 éve lép fel Európa neves cirkuszaiban és varietéiben csodálatos arapapagájaival.

Saját műsorszámmal először 17 évesen lépett fel Stefanóval együtt a Fővárosi Nagycirkusz 1995-ös vízicirkuszi műsorában.Tíz évvel később ugyanezen a porondon ismerte meg egy argentin folklór tánccsoporttal fellépő férjét, aki azóta a manézsban is a partnere.

„Azért kezdtem el papagájokkal foglalkozni, mert gyönyörű állatoknak tartom őket, valamint eszméletlen okosak, nagyon szeretetre méltók. Egy arapapagáj akár 90 évig is élhet. Azért tanulnak könnyen, mert az értelmi szintjük egy ötéves gyermekével vetekszik. Ragaszkodó és hűséges állatok, akik kiváló kollégák. Nem a gazdájuknak tartom magam, hanem társuknak, mert ahhoz, hogy egy show-műsort hozzunk létre, egymás kedvében kell járjunk. Nagyon sok odaadás és türelem kell ahhoz, hogy kialakuljon ember és állat között egy mély, bizalmon alapuló kapcsolat, de minden erre áldozott perc megéri. Lima és Claude, Clifford, Maya, Pepito, Honey és Myrtle háromszorosan adják vissza az irántuk érzett szeretetemet.”

Szeretnék visszamenni.

Duo Lameth (trapézszám)

A duó női tagja, a 32 éves Németh Boglárka gyermekkorában, egy cirkuszi előadás után határozta el, hogy artistaművész lesz. 2009-ben légtornászként végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben, ahol több zsánert is megtanult, például ugródeszka-akrobatikát Ócsai Gábortól és Váradi Nándortól, szóló lengőtrapézt, illetve karusszel számot Molnár Lászlótól, és tissue-t Bánfai Ágnestől. 

Az évek során különböző zsánerekkel szerepelt a Fővárosi Nagycirkuszban. 

A duó férfi tagja, a 39 éves Eduardo Lamberti argentin és brazil artistaművészek gyermekeként egy tradicionális cirkuszi dinasztia ötödik generációs tagja.

Már kilencévesen közönség elé lépett, először akrobatikus, zsonglőr-, bohóc-, –, majd később halálkerék-, fligende- és gurtniszámokkal. A dél-amerikai cirkuszok után 2009-től európai cirkuszokban folytatódott a karrierje, majd egy év múlva a Fővárosi Nagycirkuszban megismerte Boglárkát.özös trapézszámukkal 2012-ben egy brazíliai színházi fesztiválon debütáltak, amellyel aztán

számos európai cirkusz közönségét varászolták el. 2015-ben Bronz-díjat nyertek az olaszországi Golden Circus Fesztiválon, három évvel később pedig két franciaországi cirkuszfesztiválon is – Festival du Cirque du Loiret, Festival du Cirque en Sarthé – bemutatkoztak.

Hét év után lépnek fel ismét a Fővárosi Nagycirkusz porondján, minden tudásukat és szeretetüket beleadva, hogy ismét elkápráztathassák a magyar közönséget.

Szeretnék visszamenni.

Richter, Donnert, Ádám (lovasakrobata-szám)

Ádám Krisztián

Az Ádám cirkuszi dinasztia tagjaként beleszületett a cirkusz világába.Magasdrót-egyensúlyozó számával fellépett már Bulgáriában, Hollandiában, Németországban, Törökországban, Romániában, Szlovákiában, Olaszországban és hazánkban. A Fővárosi Nagycirkuszban negyedszer lép fel: először a X. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Magyar Műsorában, majd a rákövetkező évben a Magyar Cirkuszcsillagok című műsorban, 2018-ban pedig a Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban című műsorban Most pedig nemcsak magasdrót-, hanem zsokészámával is elbűvöli a nézőket. A 26 éves artistaművészt nemzetközileg is elismerésre méltó szakmai tudásáért a rangos Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntették ki.

Szeretnék visszamenni.

Donnert család (lovasakrobata szám)

Donnert Richárd egy régi cirkuszi dinasztia nyolcadik generációs tagja: a Donnert-család elsősorban állatszelidítő és lovasakrobata produkcióival vált világhírűvé. Richárd először 13 évesen lépett fel a manézsban édesanyjával egy zsonglőrszámban. Hét éven át kápráztatta el a cirkuszrajongókat ezzel a zsánerrel, majd lovasakrobata vált belőle, és öccseivel átvette édesapja, a Hortobágyi Károly-díjjal kitüntetett id. Donnert Antal lovasakrobata produkcióját. A számmal Richárd, Arnold, az ifj. Antal és Sandulescu Emilia bejárta Európa legnagyobb cirkuszait (Circus Krone, Circus Benneweis, a párizsi Cirque d’Hiver). Művészeti teljesítményüket a cirkuszművészeti szakma 2012-ben a Massyi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjjal, 2013-ban a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz-díjjal, a Prágai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjjal ismerte el. Díjnyertes produkciójukkal most a Fővárosi Nagycirkusz közönségét ejtik ámulatba.

Szeretnék visszamenni.

Donnert és Váradi (“quick change” gyorsöltöző szám)

Váradi Éva és Donnert Richárd hat éve házasok és társai egymásnak a porondon is. Izgalmas, közös quick change (gyorsöltöző) számukban azt a megfejthetetlen talányt mutatják be, hogy egy hölgy hogyan képes egy pillanat tört része alattegyik csodálatos ruhakölteményből a másikba bújni. Az ámulat garantált!

Műsorunkban Éva egy Audrey Hepburn színésznő által ihletett lábzsonglőr számmal, míg Richárd egy többszörös cirkuszfesztivál-díjas lovasakrobata produkcióval is fellép.

Szeretnék visszamenni.

Picard Bori (drótkötélszám)

Korányi Borbála, művésznevén Bori Picard a közismert Picard család leszármazottja. Nagypapája Picard Ferenc, édesanyja Picard Anna. Az Állami Artistaképző Intézetben Zboray Évától tanulta a kötéltánc rejtelmeit. Drótkötél számával, melyben mesés, színes tündérként tündöklik a magasban, Európa nagyvárosai után most a Fővárosi Nagycirkusz közönségét ejti rabul.

Szeretnék visszamenni.

Dittmar Laido (zsonglőrszám)

Dittmár Laido többgenerációs magyar–orosz artista családba született, így már hatéves korában közönség elé állt. Mivel zsonglőr nem volt a családban, autodidakta módon tanulta a zsánert, majd Moszkvában, a Nikulin Cirkusz vendégeként a tanulás mellett rengeteg inspirációt is merített. Laido több világrekordot is megdöntött 10 és 11 karikával. Fellépett többek között Tokióban, a floridai Circus Sarasotában, Los Angelesben, Miamiban, New Yorkban, Tokióban, Vancouverben, Montrealban, Olaszországban, Németországban, Londonban és Dubaiban.

Gyakorlásról szóló 2015-ben megjelent könyvének szisztémáját több száz zsonglőr követi, valamint 2019 óta a kölni Cirkusz Iskola és Artista Centrum is tankönyvként kezeli.

2017-ben megkapta a Porond Ifjú Csillaga-díjat, majd leszerződött a világhírű Cirque du Soleil társulathoz, ahol az elmúlt három évét töltötte. A “Corteo” című műsor első magyar zsonglőreként bejárta egész Észak-Amerikát és Európát.

A Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorában debütál az új szólószáma, amelyben szakított a tradíciókkal, és az újcirkuszi vonalat megragadva egy zsonglőr álmát láthatjuk megvalósulni a színpadon. Egyedülálló trükkjei az ötvenes évek Amerikájának hangulatával tökéletes harmóniában egyszerre nyűgözik le és szórakoztatják a nagyérdeműt.

Szeretnék visszamenni.

György Tibor (létraszám)

A 22 éves György Tibor családjában elsőként és egyedüliként 2009-ben kezdte meg tanulmányait a Baross Imre Artistaképző Intézetben, ahol 2019-ben végzett. Két zsánert tanult az iskolában, a szabad létra elsajátításában Tóth Edit tanárnő nyújtott számára hatalmas segítséget. A másik zsánere a cyr kerék, amihez Alexis Molina Altunaga nyújtott támogatást. „Mindkét zsánerem szerelem volt első látásra, amikor láttam őket a porondon, azonnal tudtam, hogy én is ezt akarom csinálni, ezek jelentik számomra az igazi önmegvalósítást.” Karrierje során több színpadon megfordult, többször fellépett a Fővárosi Nagycirkusz porondján különböző előadásokban, rendszeres fellépője volt a Sziget Fesztiválnak, valamint a pápa előtt is megmutatta tudását a Vatikánban. 

A Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorába egy teljesen új, csak erre az alkalomra megalkotott létraszámmal tér vissza.

Szeretnék visszamenni.

Takács Eddie (handstandszám)

A 31 éves Takács Edvárd először hatévesen lépett fel a manézsban handstandszámmal. Gyermekként is imádott játékból kézenállni, ezért kezdték el tanítani a szülei, akik szintén artistaművészek. Édesapja is kézenálló számmal lépett fel, édesanyja pedig kaucsukszámmal varázsolta el a nagyérdeműt. Karrierjét Magyarországon kezdte, utána Romániába ment a családjával, ahol saját cirkuszuk lett, amivel később Ukrajnában, majd Oroszországban turnéztak. Azóta feleségével jártak már Angliában, Németországban, Bulgáriában, Hollandiában, Belgiumban, Szlovákiában és Izraelben. Takács Eddie handstandszámának különlegessége, hogy nem jön le minden trükk után, hanem percekig fent marad a pálcán.

Szeretnék visszamenni.

Váradi Éva (lábzsonglőrszám)

Váradi Éva nagyapja, id. Weisz Nándor a sportból jött a cirkusz világába, majd megalapította saját családi cirkuszát. Az államosítás után gyermekeivellétrehozta a Váradi ugródeszka csoportot, amellyel győzelmet arattak a Moszkvai Cirkuszfesztiválon. Később a testvérek házasságai, gyermekeik által bővült tovább a világhírűVáradi csoport, amely a Fővárosi Nagycirkusz 1971-es nyitó gálaműsorában is fellépett. Az ünnepi alkalomra hároméves amerikai turnéjukról érkeztek haza , amit a világ legnagyobb cirkuszánál, a Ringling Cirkusznál töltöttek el.

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Váradi Évát édesapja, ifj. Weisz Nándor ötévesen kezdte tanítani. Akrobatának készült és egy levegőszámot kezdett próbálni, ám tizenegy éves korában kiderült, hogy gerince nem alkalmas ezekre a zsánerekre. Édesapja egy gerincgyógyásszal kitalálta, hogy mi lenne számára a legmegfelelőbb, így vált belőle lábzsonglőr. Először tizennégy évesen lépett fel, és immár30 éve varázsolja el Európa neves cirkuszainak közönségét.

Produkcióját a Daxi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és a Liége Európai Cirkuszfesztiválon is különdíjjal jutalmazta a cirkuszi szakma. Sokáig magyar kosztümben, magyar zenére lépett fel, de a Fővárosi Nagycirkuszban egy teljesen új, Audrey Hepburn színésznő ihlette koreográfiával lép a manézsba, amit direkt rá szabott a Dinasztiák című műsor egyik rendezője, Füzy Anita. Éva férjével, Donnert Richárddal közös quick change (gyorsöltöző) számával is fellép jubileumi műsorunkban.

Szeretnék visszamenni.

Trió Bokafi (deszkaszám)

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Boros Gábor 1993-ban végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben a Hunor Jr. csoport tagjaként. Levegő (sitz) és ugródeszka számukkal a Párizsi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst-díjat és Közönségdíjat kaptak.

1995-ben saját ugródeszka csoportot alapított Savaria néven, majd 1999-ben létrehozta az azóta folyamatosan aktív és sikeres Trio BOKAFI ugródeszka csoportot. A csoport több évre előre lekötött szerződésekkel rendelkezik. Boros Gábor új partnerekkel lép fel – Mohácsi Leonával (18) és Tóth Jánossal (32) – akik a harmadik generáció a trió pályafutásában.

A szám specialitása a hármas szaltó, amelyet különböző akrobatikus és látványelemekkel kötnek össze. A csoport 2009-ben a Holland Nemzeti Cirkuszban Ezüst-díjat, majd pár év múlva első helyezést ért el. 2010-ben elnyerték Franciaországban az 5. Festival Mondial Du Music-Hall 2. helyezését.

Boros Gábor büszke rá, hogy ők voltak az elsők, akik ugródeszkaszámmal léptek fel a Palazzo Varietében. Ezen kívül felléptek a Circus Roncallinál, a Circus Krone-nél, a Circus Barumnál, a Circus Benneweisnél, a Circus Nocknál, az Arlette Grüssnél, a Circus Dreamsnél, a Blackpool Tower Circusnál, valamint a leghíresebb varietékben, gálákon és televíziós műsorokban.

Szeretnék visszamenni.

Veres Duo – Veres Henrik és Veres Patrik (zsonglőrszám)

Veres Henrik harmadik generációs cirkuszművész 12 éves korában kezdte el gyakorolni a zsonglőrködést, amire elsősorban hobbiként tekintett, de hamarosan a szenvedélyévé és életstílusávávált. 14 évesen lépett fel először a nagyközönség előtt produkciójával.

Később bejárta a világot, fellépett Európa tizenkét országában, valamint New Yorkban, Miamiban, és Dubaiban.

Az elmúlt évtizedben különféle cirkuszfesztiválokon, versenyeken is részt vett: 2009-ben elnyerte Angliában a “Best Ground Act Award”-on az év legjobb talajszámának járó díjat, amit az angliai Cirkuszbarátok Egyesülete adott át. 2012-ben Ezüst-díjat kapott a francia Feux De La RampeVarietés fesztiválon, valamint “Public’s Choice Award”-díjat kapott Hollandiában a Circus Sijm műsorában. Két évvel később az krajnai “Golden Trick of Kobzov” cirkuszfesztiválon is részt vett.

2018-től a Cirque du Soleil műsoraiban (Viaggio és Sonor) lépett fel zsonglőrszámával, 2019-ben már testvérével, Veres Patrikkal közösen varázsolták el a közönséget egy új zsonglőrduó felállásban a humoros-kalandos hangvételű Viaggio műsorban, ahol a zsonglőrködés mellett egy képzeletbeli mesevilág testvérpárosát is alakították. Nem volt nehéz dolguk, hiszen a való életben is ugyanilyen vidám, nagy energiájú testvérduóként élik az életüket.

Miután végeztek a Cirque Du Soleil-es turnéjukkal, 2019 karácsonyán összeállították saját, egyedi ötletű zsonglőrduó számukat, amellyel Németországban a Passauer Weihnachtszircus karácsonyi műsorában debütáltak, ahol a közönségtől sok pozitív visszajelzést kaptak.

Idén a Fővárosi Nagycirkuszban ugyanezzel az új zsonglőrszámmal fognak fellépni. Küldetésük, hogy ezekben a nehéz időkben is mosolyt tudjanak csalni a közönség arcára.

Szeretnék visszamenni.

Biritz Ákos (gurtniszám)

Biritz Ákos a Baross Imre Artistaképző Intézetben végezte tanulmányait 2005 és 2013 között. Utolsó tanulmányi évébenmár a Fővárosi Nagycirkusz műsorában is fellépett, majd ezt követően a Recirquel társulat tagja lett. Gurtni szakon, Deltai Károly tanításainak köszönhetően sikeres szakvizsgát tett a Recirquel társulatCirkusz az éjszakában című műsorában előadott gurtniszámával. Két éven át a Recirquel társulat állandó tagja volt, majd vendégművészként folytatta munkásságát a társulattal.

A Baross Imre Artistaképző Intézetben 2013 és 2014 között óraadó tanári pozíciót is betöltött gurtni szakon.

Első cirkuszfesztiválja a XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál volt, amelyen a “L’Académie Fratellini’s”, “Fabio Montico, the president of International Circus Festival city of Latina” különdíját érdemelte ki. Tehetségét 2016-ban Porond Ifjú Csillaga-díjjal ismerték el.  2016-ban részt vett a “The Golden Trick of Kobzov” V. Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ahol Bronz-díjas lett. Szintén 2016-ban a 18. Latinai Cirkuszfesztiválon vett részt. 2017-ben a X. Albacetei Nemzetközi Cirkuszfesztiválon képviselte hazáját. 2017-ben mutatták be a Mi ez a cirkusz című, artistákról készített dokumentumfilmet, amelynek egyik szereplője lett, valamint részt vett a FINA világbajnokság záróünnepségén. Ebben az évben, szeretett szülővárosától, Jászfényszarutól szakmai teljesítményét elismerő oklevelet kapott. Az utóbbi években óceánjáró hajón lépett fel gurtniszámával.

Szeretnék visszamenni.

Eötvös Dobritch Christopher (illúziószám)

Eötvös Dobritch Christopher anyai ágról a világhírű Eötvös cirkuszi dinasztia nyolcadik generációs tagja, apai ágról pedig Bulgária leghíresebb cirkuszi családjából, a Dobritch családból származik. Először tizenkét évesen, egy lovas zsonglőr produkcióval lépett a közönség elé. Eredetileg lovas produkciókra készült, majd golyóegyensúlyozó-számmal örvendeztette meg a nagyérdeműt. Három éve illúziószámmal varázsolja el a közönséget, miközben édesanyjával közösen vezeti az Eötvös Susy Cirkuszt.

Családjának már szinte minden tagja fellépett a Fővárosi Nagycirkuszban, ezért Christopher izgatottan és örömmel várja, hogy táncosokkal kísért izgalmas illúziószámával felléphessen Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában.

Szeretnék visszamenni.

Szulita és Dennis (kötélszám)

Szekrényes Szulita és Kiss Dennis artistaművészek az első magyar LED-fényes légtornászok Európában. 2014-ben robbantak be különleges és egyedileg megtervezett LED-es, fénylő kosztümjeikben. Az volt a céljuk, hogy kitűnjenek a tömegből, amit hosszas tervezés után sikerült is megvalósítaniuk. Már több mint tíz éve társai egymásnak a porondon, és tizenöt éve alkotnak boldog szerelmespárt.

A Baross Imre Artistaképző Intézetben 2009-ben fejezték be nyolcéves tanulmányaikat, és azóta világszerte kápráztatják el a nagyérdeműt különleges LED-fényes produkcióikkal.
A Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütáltak először LED-légtornász produkciójukkal a Wonderland Show Company rendezésében. Több hónapon át vendégszerepeltek Németország egyik legszínvonalasabb Fantissima Dinner Show-jában, ezt követően Stuttgartban a Friedrichsbau Varietében, ahol a világ leghíresebb illuzionistái között ők voltak az extra LED-légtornász produkció. 

Sok helyen felléptek már, például Indiában, különböző rendezvényeken, esküvőkön, varietékben, parkokban, Európa legnagyobb karácsonyi eseményén a Londoni Winter Wonderlandben, fesztiválokon, a magyar Petőfi Zenei Díj gála műsorában, és nem utolsó sorban cirkuszokban például Moscow, Baldoni, ahol elnyerték a közönség tetszését. Ebből adódóan is nagyon büszkék az olaszországi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon elnyert Közönségdíjukra, illetve a zsűri különdíjára is. Részt vettek az első brazíliai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is, ami szintén nagy elismerés számukra.

Legnagyobb örömük, hogy végre a Fővárosi Nagycirkuszban is elkápráztathatják a magyar közönséget egyedi és modern LED-es produkciójukkal.

Szeretnék visszamenni.

Nagy Lajos „Nereus” (handstandszám)

Tornászból lett légtornász és kézegyensúlyozó művész. Mindössze két szezont töltött Magyarországon, élete nagy részében külföldön lépett fel. Első feleségétől, Gál Évától két gyermeke született, akik szintén az artista pályát választották, a Párizsi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mindketten Ezüst-díjat nyertek. Második feleségétől szintén két gyermeke van. A jelenleg is aktív, 71 éves artistaművész két humoros egyensúlyozó számmal járja a világot. Hobbija a faszobrászat. Munkáját többek között Szocialista Kultúráért kitüntetéssel, Jászai Mari- és Hortobágyi Károly-díjjal, valamint a szirakúzai Comedia Festival II. helyezésével ismerték el.

Szeretnék visszamenni.

Földvári Balázs (Cyr-kerékszám)

Földváry Balázs pályafutása a Baross Imre Artistaképző Intézetben kezdődött, ahol kitanulta többek között az akrobatika, a tánc, a pantomim és a zsonglőrözés művészetét. Négy barátjával tökéletesre fejlesztette BMX-tudását, majd a diploma megszerzése után közös BMX-, valamint ugrókötél-produkciókkal járták a világot. Balázs 24 éves korában kezdett szólókarrierbe. A BMX-száma mellett létrehozott egy Cyr-kerékés egy rönhrád produkciót. 2004-óta a világot járva e három műfajban kápráztatja el a közönséget. Munkásságáért Porond Ifjú Csillaga-díjjal tüntették ki. Legutóbb a Puskás című musicalben láthatta a közönség egyetlen artistaművész-szereplőként.

Szeretnék visszamenni.

Fodor Felicia (gurtniszám)

A 26 éves Fodor Felícia hároméves korában kezdettritmikus gimnasztikázni, majd 14 évesen felvételt nyert a Baross Imre Artistaképző Intézetbe. Elvégezte az iskola művészképzőjét is.

Az artistaképzőben négyes trapézt és gúlát gyakorolt, tanárai Molnár László és Ócsai Gábor voltak. Végül mégis a gurtni zsánernél kötött ki. Az alaptechnikát a francia Gabriel Tramullas-tól tanulta, majd több tanár is foglalkozott vele, valamint saját magát is fejlesztette. Az iskola befejezése után először Magyarországon lépett fel, majd az utóbbi négy évben Angliában.

Azért választotta a gurtnit fő számának, mert ez inkább a férfiak zsánere, így különlegesebb, hogy nőként csinálja. Kihívást jelent számára, hogy olyan szintre tudja fejleszteni a tudását, ami vetekszik a férfiakéval. 

„Szeretem a számomban, hogy könnyed, nőies és légies, nincsenek kötöttségek, relatíve szabadon lehet szárnyalni.”

Szeretnék visszamenni.

Bogdán Bettina és Vellai Krisztina test-trapézszám)

A Body Trapeze a világon egyedülálló duett, amely 2006-ban debütált a híres Flic Flac cirkusz porondjánStock Bernadett és Tokár Edina előadásában. Különlegessége, hogy a trapéz nem egy élettelen tárgy, hanem egy emberi test, maga az egyik artista, amely együtt mozog partnerével..

Bogdán Bettina a Baross Imre Artistaképző Intézet egykori növendéke, aki 2013 óta légtornászként járja a világot.

Részt vett többek között a montreáli La Tohu 2016-os szezonnyitó műsorában, illetve a 2017-es FINA világbajnokság záróceremóniáján. 

Vellai Krisztina pályafutását táncosként kezdte klasszikus balett és show- moderntánc vonalon, majd 2017-ben kilenc hónapot töltött légtornászként levegő-karika számmal a Fővárosi Nagycirkuszban. 

2018-ban debütált tissue szólószáma, amelyben bemutatja egyedi, 8 méteres leforgását, amellyel alig páran lépnek fel az egész világon. A budapesti és az astanai cirkuszfesztiválon Ezüst- és különdíjakat nyert. Azóta gálák, színházak, televíziós show-műsorok aktív fellépője New Yorktól Izraelig. 

Bár az utóbbi években szólókarrierjét építette, mindig szeretett duóban dolgozni. Bettinával tökéletesen kiegészítik egymást nemcsak levegőben, hanem a kreáció alatt az életben is.

Fogadják szeretettel a Body Trapéz-Next Generationt!

Szeretnék visszamenni.

Ifj. Nagy Lajos és Varga Angelika (tányérszám)

Ifj. Nagy Lajos, a Porond Ifjú Csillaga- és Hortobágyi Károly-díjas artistaművész, Nereus Lajos néven vált ismertté. Mivel szülei és nagypapája is artistaként tevékenykedett, beleszületett a cirkusz varázslatos világába. A cirkuszi akrobatikában a görgőn át egészen a kézenállásig mindent kipróbált, de végül választása a zsonglőr zsánerre esett.

Körülbelül tízéves lehetett, amikor szülei a híres Fudi és Susan zsonglőrduóval dolgoztak.  Lajos ámulattal nézte produkciójukat, ennek hatására kezdett el intenzíven gyakorolni. Tizenhárom évesen Dél-Afrikában már egy teljes szezonban fellépett.

Tizennégy évesen már Ezüst-díjat nyert a rangos párizsi cirkuszfesztiválon, a Festival Mondial du Cirque de Demain-en. Később a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Ezüst, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Bronz-díjjal jutalmazta őt a zsűri.

Számos neves helyen megfordult, többek között: Wintergarten Variete Berlin, Friedrichsbau Variete (Stuttgart), Royal Palace (Kirrwiller), Apollo Variete (Düsseldorf), Cirque d’Hiver (Párizs), valamint Royal Caribbean Cruises, Costa Cruises, Queen Mary 2 óceánjárók.

2014-ben majdhogynem kettétört a karrierje. A kezével egészségügyi probléma adódott, abba kellett hagynia a szeretett zsonglőrködést, ami nagyon fájt a szívének és nagyon nehéz volt a lelkének. Sok orvosi vizsgálat és két műtét után minden reménye elszállt. Három év csend következett. Mivel nagyon hiányzott neki a porond, a buzogányok, labdák és karikák helyett tányérokat vett elő: tíz karika helyett tíz tányért. Egy év alatt összeállította tányérforgató számát, amellyel Norvégia, Hollandia, Svájc és a magyar Richter Flórián Cirkusz után most a Varga Angelikával a Fővárosi Nagycirkusz közönségét örvendezteti meg.

Angelika a Baross Imre Artistaképző Iskolában végzett akrobatika és légtorna szakon, az elmúlt években tökéletesre gyakorolt ostor számával nyűgözte le a közönséget és a tévénézőket. A cirkuszi szakmában különlegesnek számít, hiszen ezt a számot férfiak szokták művelni.

Szeretnék visszamenni.

Varga Rico Manuel (zsonglőrszám)

Varga Riko Manuel többgenerációs artista családba született, a Varga és az Ádám cirkuszi dinasztiák leszármazottja. Hatéves kora óta több cirkusz porondján szerepel nagy sikerrel. Kisgyermekkorában vált óta szenvedélyévé a zsonglőr zsáner. Mesék helyett is a leghíresebb zsonglőrök produkcióit nézte, a trükköket pedig szülei segítségével és rengeteg gyakorlással sajátította el. Bár még csak tizenkét éves, 2018-ban a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál fiatal tehetségeket felvonultató Newcomer Show-jában Különdíjat nyert. A 2020-as budapesti seregszemlén ismét Különdíjjal ismerte el a zsűri, valamint ő nyerte a Newcomer Show Arany-díját is. A II. Oroszországi Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Cirkuszfesztivál egyetlen magyar résztvevőjeként Bronz- és Különdíjat kapott a 26 tagú nemzetközi, szakmai zsűri döntése alapján.

Szeretnék visszamenni.

Duo Juderto – Bistei Judit és Kökény Róbert (gurtniszám)

Bistei Judit és Kökény Róbert nyolcadik éve alkotnak egy párt az életben és a porondon is. Magánéletünk és a művészet teljes összefonódása, illetve a levegőszámok iránti szeretetük inspirálta  aerial straps duójuk megalkotását.

Első koreográfiájuk porondra állításában, felkészítő tanárként, valamint koreográfusként rendkívül fontos szerepet töltöttek be a Dinasztiák című műsorunkat is rendező artistaművészek, Füzy Anita és Kranitz Krisztián. Először a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkusz Fesztiválon, a Fekete Péter által rendezett Lyrical Circus Late Night Show-ban mutatták be sorsuk által ihletett produkciójukat. 

Természetesen, ahogy történetünk fejlődik évről évre, úgy produkciójuk is időről időre változáson megy keresztül.

A Baross Imre Artistaképző Intézet légtornász szakán megszerzett hivatalos képesítésünk után folyamatosan óceánjáró hajók produkcióiban vesznek részt. A hazai közönség legutóbb a 2020-ban megrendezett Budapest Varieté színpadán láthatta őket.

Szeretnék visszamenni.

Skip to content