PÁLYÁZATI KIÍRÁS UTAZÓ CIRKUSZOK SZÁMÁRA

Pályázat célja: A 40/2020 (III.11.) Korm. rendelettel Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzetre valamint a ki- és beutazási tilalmakra és más országok hasonló rendelkezéseire tekintettel nem adottak a cirkuszművészet területén az előadások megtartásának a feltételei, így számos cirkuszművészeti szervezet jelentős bevételtől esik el. A kialakult helyzetben a pályázat lehetőséget kíván teremteni, az utazó cirkuszok számára, azáltal, hogy a  pandémiás időszak elmúltával, a veszélyhelyzet utáni időszakra fellépésekre, előadásokra felkészülve a pályázók kulturális szolgáltatásokat nyújtsanak.

Pályázók köre: Olyan sátorral rendelkező magyarországi utazó cirkuszok, akik a 2020. március 11 utáni időszakra turnét indítottak,  de a turné a veszélyhelyzet miatt nem indult el, vagy megszakadt.

Pályázati cél megvalósításának időtartama: a veszélyhelyzet visszavonását, a korlátozások feloldását követő 3 hónap, mely időszak meghosszabbítható.

Igényelhető támogatás maximum: max. 1.500.000 Ft (+áfa)/előadás

Támogatás jogcíme: előadó-művészeti szolgáltatás

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy más jogcím nem támogatott.

Pályázati adatlap (letölthető innen)

Elbírálás és megvalósítás folyamata: A benyújtott pályázatokat a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ illetékes kollégái egybegyűjtik és előkészítik a kuratórium részére döntéshozatalra. A kiválasztott, nyertes pályázókkal a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szerződést köt, amely alapján max. 3 előadást megvásárol, és  80-% előleget kifizet. A veszélyhelyzet feloldását követően, a  megvalósított előadásokat után kerül sor a fennmaradó 20-% kifizetésére.

Megvalósítandó előadóművészeti program:. A pandémiás helyzet feloldását követően fontos lesz, hogy az előadó-művészetben dolgozók művészetükkel hozzájáruljanak az ország fellélegzéséhez, újjáéledéséhez, kiemelt szempont, hogy Magyarország minden szegmensébe eljuthassanak a programok. Az utazó cirkuszok  turnéjuk során számos nagyvárosban, kisebb településen fellépnek, tömegeket tudnak megszólítani. A cirkuszművészeti ágazat azzal tudja háláját kifejezni a veszélyhelyzetben is helyt álló, a vírus megfékezéséért, a betegek gyógyításáért – néha erejükön felül – dolgozó  a egészségügyi, rendvédelmi, egyes szolgáltató szektorokban dolgozóknak, ha előadásaikon vendégül látják őket. A pályázat keretében a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által megvásárolt max. 3 előadást az utazó cirkusz térítésmentesen felajánlja az adott település számára.  A települések illetékeseivel a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ vállalja az egyeztetést, a lebonyolítás az utazó cirkusz feladata.

A Pályázat beadás módja:

A pályázati dokumentációt az info@circus.hu e-mailcímre kérjük elküldeni, „Köszönjük, Magyarország 2020”. tárgymegjelöléssel, legkésőbb 2020. május 18. éjfélig.

A pályázat benyújtásának határideje: 2020. május 18. éjfél

Forrást biztosítja az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Előadóművészeti Többlettámogatás rendszerében

Lebonyolító a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ