Rob Mulder gyűjtemény, Hoek – Budapest

Rob Mulder holland cirkuszbarát, kutató és gyűjtő élete során összegyűjtött gazdag cirkusztörténeti gyűjteményét a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai 2023. augusztus 19-én vették át a család tagjaitól a hollandiai Hoek-ben. A Budapestre szállított anyag a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum első nemzetközi egysége. A „Rob Mulder gyűjtemény” az egyedülálló cirkuszi közgyűjteményben – a néhai gyűjtő akaratának megfelelően – egyben marad és bárki számára hozzáférhetővé válik.

Rob Mulder (1948. március 4 – 2023. április 23.) egyetlen gyermek volt. Fiatalon elvesztette az édesapját, és édesanyjával élt nagypapája és nagymamája mellett. Kertészeti iskolába járt, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Mathilde Snoekkel. A Mezőgazdasági Minisztériumban dolgozott, munkája főleg az importált és exportált termékek, főleg burgonya ellenőrzéséből állt. 1971-ben megházasodott, Lisse-be költöztek. Négy gyermekük született: Maurice Robert 1972-ben, Carola Cristel 1974-ben – lányukat Carola Williams és Christel Krone artista hölgyek után nevezték el –, Vera Evelien 1980-ban és Alphons David 1986-ban. „Édesapám tulajdonképpen a cirkuszban nőtt fel. Mindössze hét éves volt, amikor először a nagyapjával cirkuszban járt. Ez volt az a pillanat, amikor elkezdett a cirkuszért rajongani és minden ezzel kapcsolatos dolgot gyűjteni.” – eleveníti fel apja történetét idősebb lánya, Carola. A trapéz, a légtornaszámok és a lódressz volt a kedvence. De leginkább a cirkuszi sátor varázslatos hangulatát szerette.”

Rob Mulder családtagjai sok szép emléket őriznek az édesapával, nagyapával közös cirkuszlátogatásokról, amelyek történeteivel és fényképeivel a cirkusztörténeti gyűjteményt személyessé fogják tenni. Carola visszaemlékezése: „A három testvéremmel, amikor fiatalok voltunk, mindig cirkuszba jártunk. Amikor éppen nyaraltunk, mindig megnéztük a helyi cirkusz műsorát. Amikor Párizsban voltam édesapámmal, ott is elmentünk a nagy cirkuszba, de neki mindegy volt, ha kisebb cirkuszba is mentünk, az összeset imádta. Az elmúlt években a gyerekeim és a saját testvéreim gyerekei és a húgom is megismerték a cirkuszt. Az unokatestvéremnek is lett saját gyűjteménye, édesapám nekik is átadta a cirkusz szeretetét.”

 

Rob Mulder nemcsak saját gyermekeivel, hanem unokáival is megszerettette a cikruszt. Rob legidősebb fiú unokája Tijn (Vera lányának fia) immár maga is szenvedélyes cirkuszbarát és gyűjtő, aki a kortárs cirkusz rajongójaként folytatja nagyapja tevékenységét. „Apával volt egy cirkuszi malacperselyünk, akkor meglátogattunk egy cirkuszt, majd elmentünk vacsorázni és megbeszéltük az előadást. Amikor mindannyian családot alapítottunk, apa mindig elment a cirkuszba az unokákkal. A nővérem, Vera legidősebb fia, Tijn mindig szívesen ment vele, és ő is elkezdett gyűjteni. Apa erre nagyon büszke volt. Mindig azt mondta: Legalább 1 embert megfertőztem a cirkuszvírussal!” – meséli Carola.

A cirkusz mindig nagy szerepet játszott Rob Mulder családjában: cirkuszok látogatása, cirkuszbarátok fogadása, a cirkuszbarátok klubjának találkozói Rijswijkben, Helmondban és Antwerpenben, cirkuszbarátok klubjával tett kirándulások. “Mi is mehettünk, amikor cirkuszbaráthoz ment, még mindig emlékszem Genske bácsira Gentben, egy kedves idős emberre, aki olyan szépen tudott mesélni a cirkuszról. Apának volt egy cirkuszi barátja is, aki vásáros volt, na az volt nekünk egy pokoli buli, és vég nélkül mehettünk a körhintán. Rob Rondee, aki szintén cirkuszi barát volt, gyönyörűen énekelt apa temetésén. Cor Martens, akivel 1972 óta barátok vagyunk. Don Stacay, Douwe Schulte és még sokan mások, mind gyönyörű tartós barátságok.” – emlékezik Carola.

Rob Mulder egy idő után a könyvek iránt kezdett érdeklődni, igazi nagy nemzetközi cirkuszi könyvgyűjteménye lett. Egyre inkább a művészet, az egyes művészek személyisége és a családi hagyományok felé fordult. Az érdekelte, hogyan működnek az emberi folyamatok, sokat jegyzetelt. Rengeteg nemzetközi szakmai kapcsolatra tett szert, sok dolgot, tárgyat és persze tapasztalatokat is cserélt.

A Mulder család 1975-ben költözött Hoekbe. “Néhányszor költöztünk, de apának minden házban volt egy cirkuszi szobája. A költözéskor feltétel volt, hogy legyen hely a cirkuszszobának.” – meséli Carola. Rob Mulder cirkuszi szobája az ő személyes területe volt, sok időt töltött ott, miközben módszeresen mappákba rendezte anyagát, tematikusan besorolta szakkönyveit, bekeretezte és kitette a falra a számára kedves cirkusztörténeti nyomtatványait és műalkotásait.

A „Rob Mulder gyűjtemény” a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum első nemzetközi gyűjteményi egysége, amelynek tartalma: 1.200 szakkönyv, 3.500 folyóirat, 120 dosszié nemzetközi cirkusztörténeti kutatási anyag, 12 iratfolyóméter archív dokumentum és 60 keretezett cirkusztörténeti nyomtatvány és műalkotás. A Hoek-i cirkuszi szoba jellegzetes bútora, a cirkuszokat országonként és cirkuszonként rendszerező fémszekrény immár a budapesti gyűjteményi raktárban áll.

Rob Mulder gazdag nemzetközi anyagot gyűjtött össze a világ legtöbb cirkuszáról, köztük magyar cirkuszokról is. Az egyik kinyitott dossziéban az Eötvös család dokumentációja: fényképek, szórólapok, újságcikkek láthatóak. “Néhány évvel ezelőtt szóba került, hogy mi legyen a gyűjteménnyel, ha apa már nem lesz. Akkor azt mondta, hogy papírhulladéknak való. Megkértem apát, hogy ezt gondolja át komolyan. Nem tetszett neki ez a téma, ezért keveset beszéltünk róla. Pár nap múlva jött egy papírral, amin csak a Cor Martens név volt, és azt mondta, hogy hívd fel Cor-t, ha már nem leszek. Ő egy kedves fickó és segíteni fog neked. És így is történt.” – tudjuk meg Carolától. Cor Martens vette fel a kapcsolatot Eötvös Susyval, aki azonal megkezdte az adományozás megszervezését. “Szerencsére a testvéreim is támogatták az ötletet, hogy az egész gyűjteményt egyben adományozzuk Budapestre. Azért adtuk közgyűjteménynek a gyűjteményt, hogy bárki élvezhesse és hogy egyben maradjon – ez a legjobb dolog, amit tehettünk.”

Az adományozás történetéről Cor Martens is beszámolt: „Rob Mulderrel negyven éven át szoros baráti kapcsolatot ápoltunk. Sok mindent cseréltünk egymás közt. Ha neki valamiből dupla annyi volt, elküldte nekem, amikor nekem volt valamiből kettő darab, én küldtem el neki. Sok szakmai kapcsolatra tettünk szert a világban, ha neki volt valamilyen kérdése vagy nekem, telefonon egyeztettünk. Nagyon jó kapcsolatban álltunk egymással.

Amikor jó barátom elhunyt, igen nagy kollekciót hátrahagyva családjára, a családtagok megkérdezték tőlem, hogy mit kezdjenek ezzel a hatalmas gyűjteménnyel. Azt válaszoltam, hogy néhány dolgot megtartok, néhány könyvet, hiszen tavaly átadta nekem folyamatban levő ügyei kezelését. Persze én is jelentős könyvgyűjteménnyel rendelkezem. Felhívtam Eötvös Susyt telefonon, hogy van itt egy kollekció, Rob Mulder gyűjteménye. Rengeteg könyv, sok-sok cirkuszi fotó artistaművészekről, rengeteg cirkusztörténeti dokumentum. Mondtam, hogy a Fővárosi Nagycirkusz az egyetlen biztos hely, ahol ez a gyűjtemény egyben megmaradhat és a család kívánsága is az volt, hogy édesapjuk gyűjteményének egyben kell maradnia, tehát a gyűjtemény meghatározó része Budapestre került és én azt gondolom, hogy ez egy jó hely, hogy a következő generáció olvashasson, kutathasson a témáról.”

A gazdag gyűjtemény közel 40 doboznyi rakomány lett, amelyet a hollandiai Hoek-ben Joó Emese múzeumvezető, Hidvégi Petra múzeumi asszisztens és Eötvös Susy nemzetközi menedzser csomagolt be, szállított Budapestre, és helyezett el a múzeumi és könyvtári raktárakban.

Köszönjük Cor Martens közreműködését, és köszönjük a Mulder családnak, elsősorban Carolának, Verának, Alphonsnak és Mauricenek, hogy édesapjuk magángyűjteményét a Fővárosi Nagycirkusznak ajándékozták. Megtisztelő számunkra, hogy ezzel a gazdag nemzetközi és magyar vonatkozású cirkusztörténeti anyaggal önzetlenül támogatják a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum fejlesztését.

A „Rob Mulder gyűjtemény” első nyilvános bemutatójára rendhagyó élő Facebook közvetítés és villám kiállítási performansz keretében kerítünk sort 2023. szeptember 17-én 16 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban. A „Circus Museum Flash N.002: Rob Mulder Collection, Hoek – Budapest” című időszaki kiállítást Fekete Péter főigazgató nyitja meg és tárja a hazai és nemzetközi nagyközönség elé. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a cirkuszban és a Fővárosi Nagycirkusz Facebook csatornáján!

 

Fotók: Mulder család, Eötvös Susy, Joó Emese, Hidvégi Petra

Joó Emese

múzeumvezető