A Moszkvai Nikulin Cirkusz szervezésében kezdetét vette az első „ARTIST” Nemzetközi Cirkuszfesztivál

A Y.V. Nikulin Múzeum megtekintésével hivatalosan is megkezdődött az első “ARTIST” Nemzetközi Cirkuszfesztivál Moszkvában.

 

 Li Chi, a Nemzeti Kínai Artistaművészek Társulatának menedzsere megtekinti a Y.V. Nikulin Múzeum kiállítását

A tizennégy országból érkező nemzetközi szakértői küldöttség tagjai, a zsűritagok és a kiemelt vendégek a cirkuszfesztivál nyitónapján megtekintették a Y.V. Nikulin Múzeumot, ahol az orosz oktatási minisztérium és a kormány megbízottja köszöntötte a megjelenteket, köztük Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatóját, aki jelenleg a közép-európai és a magyar cirkuszművészetet képviseli a világ egyik kiemelkedő cirkuszi seregszemléjén.

A nemzetközi szakértői küldöttség tagjai, a zsűritagok és a kiemelt vendégek megtekintették a Y.V. Nikulin Múzeum kiállítását

A szakmai bejáráson kiderült, hogy a moszkvai múzeum feladatai közé tartozik a nyári cirkuszszakmai gyerektáborok szervezése Oroszország-szerte, sőt, minden évben folyamatosan az intézmény szervezi a gyermekeknek szóló cirkuszfesztiválokat.

A négy főállású múzeumi munkatárs mellett mintegy negyven fő önkéntes segíti az intézményi programok sikeres megvalósítását. Mostantól hivatalosan is felvették a kapcsolatot a budapesti székhelyű Nemzeti Cirkuszművészeti Központ égisze alatt működő Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívummal. Jelenleg is tartanak az egyeztetések a további többirányú együttműködés lehetőségeiről.

A fesztivált megnyitó eseményen Fekete Péter főigazgató tájékoztatta az orosz oktatási minisztérium képviselőjét a magyarországi cirkuszpedagógiai munkáról és annak nemzetközi sikereiről, a Fővárosi Nagycirkusz programjairól, valamint arról a tervről, hogy a világ cirkuszmúzeumai egy nagyszabású kiállításon mutatkozhatnak be 2023 januárjában az immár tizenötödik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A rangos eseményre Maxim Nikulin és múzeuma is meghívást kapott.

Az első „ARTIST” Nemzetközi Cirkuszfesztivál három napig tart, a versenyről folyamatosan beszámolunk majd.

A nemzetközi zsűri tagjai között Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója mellett jelen van Regina Bouglione, a Cirque d’Hiver Bouglione művészeti koordinátora, Bruno Laloye, a Saint-Paul-les-Dax Cirkuszfesztivál elnöke, Genis Matabosch, a Spanyol Cirkuszművészeti Alapítvány elnöke, Li Chi, a Nemzeti Kínai Artistaművészek Társulatának menedzsere, Jasmine Straga, az Ausztrál Cirkuszfesztivál alapítója, Vladimir Shaban, a Minszki Állami Cirkusz igazgatója, Dominique Jando, a CircOpedia alapító igazgatója (USA) és Raffaele de Ritis, olasz színházi rendező, a Pescarai Cirkuszfesztivál alapítója, a Cirque de Soleil rendező-dramaturgja.

A Moszkvai Cirkuszt 1880-ban alapították, névadója 1996 óta Jurij Nikulin orosz bohóc.

    Send this to a friend