A Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című, élőben közvetített műsora a képernyő előtt ülve is varázslatos

A cirkuszrajongók szombaton otthonuk biztonságából követhették a Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorának online, élőben közvetített premier előadását. A világhírű magyar artistaművészek lélegzetelállító produkciókkal varázsolták el a cirkuszrajongókat. A Fővárosi Nagycirkusz jelenleg az egyetlen működő cirkusz Európában, amely kiemelten fontosnak tartja, hogy új műsorával a közönség szolgálata mellett a pandémia idején is fellépési lehetőséget biztosítson számos magyar artistának.

A Fővárosi Nagycirkusz épületének 50 éves fennállását különleges online programokkal ünnepli: január 14-én az 1971-es nyitógála előtt tisztelgett, ami egyben felvezette a tavaszi, Dinasztiák című műsort. Az előadás különlegessége, hogy közel nyolcvan magyar artistaművészt vonultat fel, ráadásul április 18-ig háromhetente különböző fellépőket láthat a közönség. A Hortobágyi Károly-díjas Silver Power – Füzy Anita és Kranitz Krisztián – erőemelő duó rendezésében létrejött műsor a komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet előtt tiszteleg. Az alkotók bemutatják a magyar artistaművészek tehetségét, akik számos külföldi felkésérük miatt ritkán láthatók a hazai porondokon. A fellépő művészek cirkuszi dinasztiákból, az idén hetvenéves fennállását ünneplő Baross Imre Artistaképző Intézet Szakközépiskolából és a sport területéről érkeztek.

Az élőben, online közvetített műsor egy világviszonylatban a legjobbak között nyilvántartott gyorsöltöző számmal vette kezdetét, amit Richter Szebasztián, a világhírű Richter cirkuszi dinasztia hetedik generációs leszármazottja párjával, a szintén világhírű Eötvös dinasztia sarjával, Eötvös Krisztinával mutatott be. A közönség fel sem ocsúdhatott a duó által tervezett és kivitelezett ruhaköltemények változatos szépségének látványából, máris egy ritkán látott zsáner következett.

Először a Fővárosi Nagycirkusz újranyitásának 50. évfordulóját ünneplő gálaműsorra alakult meg a Duo Fossett – Krich Noémi és John Laci Fossett – valamint Marton Lenke és Szabó Lilla artistaművészekből egy bámulatos karusszel zsánerrel fellépő csapat, akiket Pósvai Zoltán készített fel. A forgó rekviziten (artista kellék) bemutatott varázslatos szám után történő átszerelés alatt Maka Gyuszit, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéját új oldaláról ismerhettük meg, ugyanis bűvésztrükkökkel szórakoztatta a nagyérdeműt.

Ezután Richter Alena nyolc bájos uszkár kutyusával a feltétlen bizalmon és szereteten alapuló játékosságot mutatta be. Majd máris berobbant a manézsba a mindössze 12 éves, mégis többszörös cirkuszfesztivál-díjas Varga Riko Manuel, az Ádám és a Varga család leszármazottja, aki dinamikus zsonglőrszámával kápráztatta el a közönséget, amelyhez húga, Vanessza asszisztált.

A Duo Lameth – Németh Boglárka és Eduardo Lamberti – romantikus trapéz számát egy veszélyes trükk, egy a levegőben, kézből kézbe történő szaltó zárta. A deszka zsáner nemzetközi élmezőnyében jegyzett Trio Bokafi – Boros Gábor, Mohácsi Leona, Tóth János – hármas szaltóval fűszerezett produkciója után a Dinasztiák című műsor rendezői artistaként is a porondra léptek. A Hortobágyi Károly-díjas Silver Power antik héroszokat idéző erőemelő produkciójának külön mondanivalót ad a nemek közötti különbség: a nyers erő és a mozdulatok finomságának keveredése formálja egyedivé előadásmódjukat. Szobrokat testesítenek meg, amik életre kelnek, miközben megjelenítik a férfi és nő közötti kapcsolatot.

Ezután a műsor legszebb és legszimbolikusabb jelenete következett: az a lovasakrobata szám, melyben három nagy cirkuszi dinasztia, az Ádám-, a Donnert- és a Richter-család három generációja egyszerre lépett a manézsba. A három világhírű család száma a világjárványban összefogásra buzdít, ezáltal egyszerre a cirkusz és az emberiség szimbóluma. A családok felváltva mutatták meg generációról generációra öröklődött tudásukat, majd a végén egy közös piramis trükköt mutattak be. Ilyen szám még nem volt Magyarországon, cirkusztörténelmi pillanatnak lehettünk tanúi!

Ezt követően egy újabb megható pillanat következett. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár egy élő legendát, a magyar cirkuszművészet kiemelkedő alakját, az egyetlen Kossuth-díjjal is kitüntetett magyar artistaművészt, id. Richter Józsefet köszöntötte fel 70. születésnapja alkalmából.

A műsor gördülékenységét az átszerelések sem akasztották meg. A technikai szünetben Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője izgalmas cirkusztörténeti csemegéket és technikai részleteket mesélt a fliegende számokról. Az egyetlen magyar, családtagokból álló fliegende csoport, a Weiss Junior – Szekeres Mireya, Paraizo-Blaha Zsuzsanna, Blaha Attila, Fabio Pereira Paraizo – lélegzetelállító lengőtrapéz számában a Baross Imre Artistaképző Intézet diákjával, Molnár Grétával kiegészülve az egymás iránti bizalom és a generációkon átívelő, biztos tudás tükröződött.  

A Rolling Wheels – Nagy Ferenc és Németh Zsófia – egészen új oldalról megközelített páros „röhnrád” duplakarika számában a férfi és nő szenvedélyes kapcsolatát jelenítették meg, majd a Donnert dinasztiából származó Cersosimo Adele és férje, Franco Damian Olivera hét gyönyörű arapapagájukkal varázsolták el a szíveket.

A felhőtlen nevetésről Könyöt David feleségével, Schneller Ancsával és PomPom bohóccal gondoskodott. Cirkusztörténeti érdekesség, hogy David nagyapja, Könyöt Sándor a Fővárosi Nagycirkusz eredeti épületének neves igazgatója volt, dédnagyapját, Könyöt Lipótot a magyar cirkusz atyjának hívták. 

Ezután egy fiatalos, lendületes, de cseppet sem veszélytelen produkció következett. A Duo Donnert – Donnert Ryan és Szécsényi Anna – szédületes gyorsasággal pörögtek egy kicsi asztalon görkorcsolya számuk közben. Érdekesség, hogy Ryan dédszülei, a 2 Donnert – Donnert János „Szandi” és Donnert Jánosné Czirják Katalin – szabadidomítással, míg nagyszülei – Kellner Mária és Donnert Károly – a 4 Dunai lovas zsonglőr csoport tagjaiként léptek fel ötven évvel ezelőtt a Fővárosi Nagycirkusz új épületének ünnepi műsorában.

A következő produkció az elválás és elengedés fájdalmas pillanatait mutatta be a Porond Ifjú Csillaga-díjas Biritz Ákos gurtniszámával, amelyhez Sípos Viktória táncművész asszisztált.

A grandiózus, online közvetített műsor utolsó fellépői a Porond Ifjú Csillaga-díjas és Guinness-rekorder Richter Kevin ugródeszka csoportja voltak, akik többek között négyes szaltót, valamint dupla szaltót is bemutattak öt ember magasságban.

Az élő zenéről a Fővárosi Nagycirkusz zenekara gondoskodott, az artistaszámokat pedig Könyöt Lili emelte énekével. A versenytáncosokból álló tánckar, akik legutóbb a Dancing with the Stars című műsorban kápráztatták el a nézőket, Valc Szabolcs koreográfus irányításával díszítették az artistaprodukciókat, a finálé alatt pedig hamísítatlan revü hangulatot varázsoltak.

A Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című, élőben közvetített műsora a képernyő előtt ülve is elvarázsolta a közönséget. A profi technikai stábnak köszönhetően egészen közelről láthattuk a trükköket, a művészek mimikáját, az apró részleteket, a díszes kosztümöket vagy a görkorcsolyázó arapapagájokat. Miközben több órás, tartalmas szórakozást kaptunk, felismertük, hogy a műsor többek között annak fontosságáról szól, hogy a világhírű magyar artistacsaládok nemzedékei hogyan adják át egymásnak a stafétát, hogyan hagyományozzák át a cirkusz művészetét a következő generációra, valamint milyen fontossággal bír a család, a hagyományok tisztelete és az összetartás a saját életünkben is.

Szekáry Zsuzsanna

STÁBLISTA

Konferanszié: Maka Gyula

Énekesnő: Könyöt Lili

Dramaturg: Pál Dániel Levente

Zenei vezető: Szakál László

Zenekar: Bálint Károly (zongora), Duka Tibor (basszusgitár), Lakner Gábor (altszaxofon), Mátyus Attila (dob), Vajda Gergely (hegedű), Oláh Antal (tenorszaxofon), Pipís Zoltán (trombita)

Tánckar: Stana Alexandra, Sípos Viktória, Bendó Csilla, Szőke Zsuzsanna, Keresztszegi Ramóna, Szabó Réka Zsófia, Köcse György, Szabó Gábor, Tóth Katica

Porondmester: Varga László

Porondosok: Babicz Mihály Tamás, Csürke Ádám, Dóczy Dániel, Dumitru Ostapciuc, Eduardo Lamberti, Kovács Ákos, Nagy Máté, Kovács Attila, Szabó Lajos, Szabó Lajos Attila, Végh Sándor

Koreográfus: Valc Szabolcs | Jelmeztervező: Polyák Eszter

Hangtechnika: Szakács Krisztián | Fénytervező: Szimeiszter Balázs | Vizuál: Kardos Zsolt, Nagy Attila, Vizy Áron

Műszaki vezető: Pánczél Lajos

Cirkuszszakmai vezető: Graeser József

Rendezőasszisztens: Major Dorottya

Rendezők: Füzy Anita és Kranitz Krisztián

    Skip to content

    Send this to a friend