Amikor az álmok valóra válnak: magyar artistával érkezik a Soleil Budapestre

Hazai közönség előtt léphet a színpadra Fülemen Tamás, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia egykori diákja. Hosszú, fájdalmas, de gyönyörű küzdelemmel teli időszak megkoronázására készül Fülemen Tamás, a Cirque du Soleil artistája, aki a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia egykori diákjaként az OVO című utazó arénaműsorral érkezik Magyarországra.

Tamás 2021-ben végezte el a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémiát, ahol közel hat évig tanult Kőmíves Tibor és Ott Olivér tanár úr lelkiismeretes vezetése alatt. A világhírű csapatba nem olyan egyszerű a bejutás, ám Tamás egy kivételes helyzet miatt sokkal több időt volt kénytelen várni.

„Éppen a Monte-carlói Cirkuszfesztiválról értem haza és pont másnap indult a Cirque Du Soleil NexGen workshop programja Budapesten. Két hetes intenzív edzés után lehetőséget kaptam egy három hónapos edzésre Montreálban. Ha ott is megfelel az ember, akkor csak utána kerülhet be a műsorba. Én pont a pandémia időszaka előtt nem sokkal kaptam meg a meghívómat. Így erről lecsúszva legközelebb rá másfél évre érkezett a következő meghívás, de akkor már egyenesen az OVO műsorba kértek fel.”

Mint mondja, munkáját megbecsülik a társulatnál, amire nem is lehetne szebb mód, mint hogy vezetői és igazgatói hosszabbítani akarják a szerződését, több évre terveznek vele. „Ez óriási elégedettséggel tölt el, ugyanakkor hatalmas felelősséget is érzek. Maximalista ember vagyok, ez többször is jól jött, mint például legutóbb mikor ide kerültem. Akkor szembesültem azzal a ténnyel, hogy a világ legjobb és egyben legrutinosabb russian cradle csoportjába kerülhettem. Ott döbbentem rá, hogy a neheze még csak most jön! „

Tamás nagyon várja már, hogy végre a budapesti közönség előtt léphessen fel, hiszen barátaihoz, tanáraihoz és családjához kivételesen most ő térhet haza, ráadásul a társulattal első alkalommal lép fel Magyarországon russian cradle csoportos számmal a Soleil tagjaként.

Fülemen Tamás nagyon várja már, hogy végre a budapesti közönség előtt léphessen fel

„Legutóbb a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, 2020-ban léptem fel a Fővárosi Nagycirkuszban. A rangos cirkuszművészeti seregszemlén Ezüst díjat kaptunk. Néhány évvel ezelőtt még a sorok között ültem és onnan néztem a Cirque du Soleil előadását. Most pedig már én fogok ott fent a stage-n fellépni. Erre szokták azt mondani: az álmok valóra válnak! Nagyon hálás vagyok azoknak, akiktől a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémián tanulhattam, Graeser Józsefnek, azaz Dodi bácsinak, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetőjének, Kovács Gábor Dénesnek, a BIAK főigazgatójának és természetesen Fekete Péternek, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójának, de azoknak is rengeteget köszönhetek, akik évekkel ezelőtt azt mondogatták nekem, hogy ugyan látnak bennem „némi „fantáziát, de a teljesítményem szerintük kevés a világsikerhez. Ez plusz motivációt jelentett számomra. Van olyan típusú ember, akit egy ilyen megjegyzés visszavet, elmegy a kedve az egésztől, ez engem inkább megerősített. Ezzel, hogy most Magyarországon léphetek fel, meg tudom mutatni, hogy nem volt hiábavaló mindaz a segítség, támogatás, amit kaptam, hiszen ezek által juthattam el odáig, ahol most tartok.”

„Azoknak, akik a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémián tanulnak jelenleg, olyan közhelyeket tudnék mondani, hogy sok munka, áldozat, kitartás szükséges ehhez. Ezekre építeni azonban kevés. Az motiváljon a legjobban, ha valaki azt mondja, hogy ez nem lehetséges vagy ez túl nehéz, képtelen vagy rá, majd elindulsz és megkérdezik, hogy biztos vagy-e benne, akkor a válaszod erre egy határozott IGEN legyen. Miért? Azért, mert célod van. Tudásvágy, maximalizmus, hit és alázat nélkül sehova nem lehet eljutni, sem a sikert megélve megmaradni embernek. A célodat csak korrekt emberként tudod elérni. A folyamatos fejlődés elengedhetetlen. Minden egyes edzésünket kamerával rögzítenek, amelyet a vezetőimmel együtt minden egyes alkalommal kielemzünk. Ez is sokat segít abban, hogy folyamatosan egyre jobbak lehessünk.”

A társulat 52 fellépője közül nemcsak Fülemen Tamás, hanem Kapitány Olívia forgóként is lenyűgözheti a magyar közönséget.

A társulat 52 fellépője közül nemcsak Fülemen Tamás, hanem Kapitány Olívia forgóként is lenyűgözheti a magyar közönséget.

„Nyolc méter magasan fogunk állni, mi leszünk az egyik legnagyobb csoportszám, fent az állványon tízen leszünk fent, négy fogó, hat forgó, rengeteg szaltót, dupla szaltót, különböző trükköket fogunk bemutatni, a többi legyen meglepetés!”