Az élsport és a cirkuszművészet kapcsolata  

Javában tartanak Tokióban a nyári olimpiai játékok. Ennek kapcsán a teljesség igénye nélkül olyan magyar artistaművészeket mutatunk be, akik cirkuszi karrierjük előtt jelentős eredményeket értek el az élsportban.

A cirkuszművészet és az élsport több évtizede szoros kapcsolatban áll egymással. Nemcsak azért, mert számos élsportoló választotta sikeres sportkarrierje után a cirkusz csillogó világát, hanem azért is, mert a sportolókat és az artistaművészeket ugyanazok a tulajdonságok jellemzik: kitartás, szorgalom, akarat, becsületesség, bátorság, csapatmunka, alázat. Egész életüket és mindennapjaikat szigorú edzések töltik ki, nem elégednek meg a középszerűséggel. Egy cél lebeg a szemük előtt: a legjobbat akarják nyújtani, amiért képesek mindent feláldozni. Folyamatosan feszegetik az emberi test határait, hogy országuknak dicsőséget hozzanak, örömöt, szórakozást vagy ámulatot csempésszenek a nézők szívébe. Az élsportolók mellett az artistaművészek is az emberi akarattal létrehozható csodákat valósítják meg, miközben művészi értéket hoznak létre. Emellett kulturális nagykövetekként is tekinthetünk rájuk, ugyanis a világ minden tájára elviszik a magyar kultúra egy szeletét. Elég csak a hungarikumnak számító lovasakrobata számokra gondolni vagy a magyaros kosztümben, magyaros zenére előadott produkciókra.

 

Élsportolók a magyar cirkuszművészetben

Pataki Ferenc, becenevén Szefi bácsi az 1948-as londoni olimpia tornász bajnokaként szerzett dicsőséget Magyarországnak. Később tudását a Baross Imre Artistaképző Intézetben kamatoztatta, ahol akrobatikát tanított. Tanítványai világhírű artistaművészek lettek.

Pataki Ferenc olimpikonról a mai napig elismerően nyilatkoznak egykori tanítványai. Fotó: Wikipédia.

Pataki Ferenc olimpikonról a mai napig elismerően nyilatkoznak egykori tanítványai. Fotó: Wikipédia.

 

A Központi Sport és Ifjúsági Egyesület (KSI) tornásza, Kéri Anikó bronzérmet nyert a magyar tornászcsapattal. Később a cirkuszművészetben kamatoztatta a tudását. Férjével, a Baross Imre Artistaképző Intézetben tanult Kapros Attilával először egy trió, majd egy duett deszka számot hoztak létre. Egy időre beszálltak a Sallai golyós deszkaszámba, majd a Lukács deszka számban fejezték be pályafutásukat a Bahamákon. Lányuk, Kapros Anikó világhírű teniszező és olimpikon lett.

A Dunaferr SE egykori tornásza, a világbajnoki ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok, a torna Halhatatlanok klubjának tagja Supola Zoltán három olimpián is versenyzett. 2001-ben hagyta abba a versenytornát és Las Vegasba költözött, ahol a világhírű Cirque du Soleil műsorában szerepelt egészen 2009-ig, 2010 óta pedig edzőként dolgozik.

Supola Zoltán elképesztő tornász karrierje után nyolc éven át volt a Cirque du Soleil társulatának tagja. Fotó: Nemzeti Sport.

Supola Zoltán elképesztő tornász karrierje után nyolc éven át volt a Cirque du Soleil társulatának tagja. Fotó: Nemzeti Sport.

Molnár László, a Hortobágyi Károly-díjas Ócsai Böbe artistaművész férje luft treck számban kápráztatta el a cirkuszok közönségét, majd éveken át volt a Baross Imre Artistaképző Intézet tanára. Szakértelmének hála számos rendkívüli levegőszám indult világhódító útjára az iskola falai közül.

Angyalosi Tamás szintén tornászból lett elismert artistaművész. Először fliegende (lengőtrapéz) produkcióval, majd a feleségével egy komisch gumiasztal számmal ért el sikereket a cirkusz világában.

Jedlicska János többszörös Budapest-bajnok kajakozó karrierje után került be a négytagú Schlingloff karusszel számba, bejárta Európát, majd a Dodi csoport hintaszámában négy éven át volt untermann (tartó ember). Ezt követően Molnár Lászlóval a Tihany csoport luftreck számban fogóként működött közre, majd bulgár származású feleségével, Docskával megalkotott egy perzs és trapéz duó számot. Cirkuszművészeti pályafutását 1994-ben hagyta abba.

Jedlicska János a világhírű Dodi csoport hintaszámában is fellépett. Fotó: Cirkuszi Csodaemberek - Életútinterjúk cirkuszművészekkel 2. kötet.

Jedlicska János a világhírű Dodi csoport hintaszámában is fellépett. Fotó: Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel 2. kötet.

Szanyi Gyula és Szanyi János síugrók voltak, mielőtt elvarázsolta volna őket a cirkusz világa. A porondon dupla zicc számmal kápráztatták el a közönséget.

Kas László válogatott magyar bajnok dzsúdós több deszka számban volt untermann (tartó ember), Halasi Mátyás pedig többszörös válogatott súlyemelő volt, mielőtt létrehozta volna a Halasi ugródeszkasza csoportot, amelyben untermannként működött közre.

Az akrobatikus torna világából jött Varga István, Golyán László és Makk Károly, akik először egy trió emelő számot alkottak meg Trió Gladiátor néven. Első fellépésük 1974-ben volt Szolnokon, az Apolló Vízi Cirkuszban. Produkciójuk összeállításában Kardos Ferenc artistaművész volt a segítségükre.  A trió felbomlása után Makk Károly új partnereivel létrehozta az első aranyra festett erőemelő csoportot, a Golden Pyramidot. Golyán László később a Kisfaludy ugródeszka csoporttal járta be a világ legnagyobb cirkuszait, Varga István pedig a Dodi csoport hintaszámával.

A Kisfaludi ugródeszka csoport világszerte elismerésnek örvendett. Fotó: magántulajdon.

A Kisfaludi ugródeszka csoport világszerte elismerésnek örvendett. Fotó: magántulajdon.

A négyszeres Európa-bajnok bronz érmes Németh Ágnes, a kosárlabda Hírességek Csarnokának tagja, 367 válogatottságával nemzeti csúcstartó, az 1980-as moszkvai olimpia negyedik helyezettje 1999-ben vonult vissza az élsporttól. A 202 centiméter magas ex-center is a cirkusz varázslatos világában folytatta tovább karrierjét. Dittmár Rolanddal egy komikus számot hoztak létre, amellyel bronz-díjasok lettek a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

 Németh Ágnes kétség kívül a világ egyik legjobb női kosárlabdázója volt, mielőtt a cirkusz világát választotta volna. Fotó: Urbán Ádám

Németh Ágnes kétség kívül a világ egyik legjobb női kosárlabdázója volt, mielőtt a cirkusz világát választotta volna. Fotó: Urbán Ádám

Élsportolók Dinasztiák című műsorunkban

Dinasztiák című műsorunkban is fellépnek a sport világából érkezett artistaművészek. A handstand számmal fellépő Fábián Attila négyéves korában kezdett szertornázni, amit 18 éven át válogatott szinten űzött. 2008-ban kezdte el artista tanulmányait, első fellépésére két évvel ezután került sor. Kezdetben duo hand to hand számmal lépett fel, miközben felépítette a szóló handstand számát. 2019-ben elvégezte a Baross Imre Artistaképző Intézet felnőtt képzését. Az idei Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany-díjat nyert Richter Kevin ugródeszka csoportban is több olyan artistaművészt találunk, akik a tornasportból „szaltóztak” be a cirkusz manézsába. A Richter Kevin ugródeszka csoport világhírű produkciója augusztus 22-ig látható a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Fábián Attila handstand számában is használ tornászos elemeket. Fotó: Urbán Ádám.

Fábián Attila handstand számában is használ tornászos elemeket. Fotó: Urbán Ádám.

 

Szekáry Zsuzsanna

A cikk létrejöttéért külön köszönet Graeser Józsefnek, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetőjének.