Az évszázad legnagyobb magyar cirkuszi produkciójára készül ifj. Simet László – Interjú

Magyarországon először történik meg, hogy egy ember a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra. Az európai viszonylatban egyedülálló produkciót egy magyar artistaművész, ifj. Simet László hajtja végre a Színházi Olimpia nyitóeseményén, a Budapest 150 programsorozat részeként. A többszörös cirkuszfesztivál-díjazott, 63 éves érdemes művész április 15-én, 300 métert tesz meg 30 méteres magasságban, a Duna fölött kifeszített 22 milliméter vastagságú drótkötélen. A világhírű artistaművésszel a felkészüléséről beszélgettünk.

Nem ez az első nagyobb Skywalk attrakciója. Miért lesz különleges a budapesti Duna átkelés?

Valóban nem, a Skywalkkal 1997 szeptemberében Budapesten, a Szent István körút és a Visegrádi utca sarkánál kifeszített drótkötélen sétáltam át az ünneplő tömeg alatt. A 2012-es londoni olimpia és paralimpia záróünnepségén pedig 50 méteres magasságban. 80 ezer ember látott akkor élőben, százmilliók pedig a televízióban. 2019-ben Kínában, az első Wencheng Dawazi International Competition Fesztiválon megdöntöttem az egyéni rekordomat, ugyanis 87 méter magasban, egy 157 méter hosszú drótkötélen többször is átszaladtam. Viszont a Duna fölötti átkelésem lesz a legfontosabb mind közül, mert még sosem történt ilyen Magyarországon. Ez az esemény a több évtizedes artistaművészi karrierem megkoronázása lesz, ráadásul ezáltal a gyermekkori álmom is valóra válik. Pályakezdőként én voltam a világ leglelkesebb kötéltáncos artistája és már akkor arról ábrándoztam, hogy milyen nagyszerű lenne, ha átmehetnék drótkötélen a Duna fölött. Ez egészen mostanáig csupán vágyálom maradt, de Fekete Péternek, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatójának hála, április 15-én valóra válik.

Ifj. Simet László Kínában, az első Wencheng Dawazi International Competition Fesztiválon megdöntötte az egyéni rekordját Forrás: ifj. Simet László

Milyen előkészületek szükségesek ennek az emberfeletti teljesítménynek a végrehajtásához?

Ez az esemény komplex és szerteágazó szervezést és összehangolt csapatmunkát igényel a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakembereitől. Egyeztetni kellett a hatóságokkal, engedélyeket kellett beszerezni, technikai problémákat megoldani. Az átkelést két úgynevezett száraz próba előzte meg más helyszíneken, ahol kipróbáltam a drótkötelet és az új balance rudamat. De ezek a próbák természetesen nem voltak egyenértékűek a Duna fölötti átkeléssel, ahol nemcsak a folyó két partján feszítik ki a kötelet, hanem az uszályokon artisták feszítik meg a drótkötelet, hogy ellensúlyozzák a kilengést. Ugyanis hiába súlyozzák le darukkal több tonnával a kötél két oldalát, a hossza miatt kileng, ezért több ponton az uszályokon kézi erővel meg kell feszíteni a drótkötélhez erősített cavalettikkel. A hajósok terveznek egy technikai vízipróbát, de én ezen csak megfigyelőként veszek részt, először április 15-én, élesben fogok átmenni a kötélen a Duna fölött.

Ifj. Simet László, a tököli repülőtéren tartott szárazpróbán
Fotó: Urbán Ádám

Ön biztosítókötél nélkül szokta végrehajtani a produkcióit. Ebben az esetben sem használ majd londzsot?

Egy normál cirkuszi előadás során ugyanaz az apparát körülbelül hasonló méretekben és dimenziókban van kikötve. Ezeknél a speciális Skywalkoknál viszont minden eset más, mindig egy új helyzet adódik, más magasság, körülmény és hossz. Élesben, biztosító kötél nélkül szeretem bemutatni a produkciókat, tehát a biztosításom a negyven év rutinom és az a tucatnyi Skywalk fellépés adja, amit eddig csináltam.

Egy ilyen mutatvány során számos tényező megzavarhatja a sikeres átkelésben. Mitől tart leginkább?

A közönség, a kamerák, a drón nem fognak zavarni, mert hozzászoktam, hogy nagy tömegek figyelnek. Az alattam folyó víz sem egy extrán zavaró tényező, viszont a széltől és a túlságosan kilengő dróttól tartok. A hajósok megígérték, hogy az uszályok a lehető legstabilabbak lesznek, de valószínűleg jobban fognak mozogni, mint egy szárazföldi támpont.

Ön hogyan készül fel az átkelésre?

A produkció artisztikai szempontból készen áll. Természetesen az átkelést megelőző időszakban fokozottabban figyelek a fizikai és a mentális egészségemre, több időt töltök gyakorlással és edzéssel.

Ifj. Simet László közel 20 perc alatt tette meg a szárazpróbán a 300 méteres távot
Fotó: Urbán Ádám

Mit gondol, mi fog lejátszódni Önben a Duna átkelés előtt és alatt?

Előtte és valószínűleg közben is biztos izgulni fogok, mert egyetlen alkalmam adódik rá, hogy végig sétáljak a folyó fölött. Ilyenkor nagyon koncentrálok, igyekszem lenyugtatni magam, hogy ne legyenek zavaró gondolatok az elmémben. Amikor rálépek a drótra, remélem, hogy minden az eddigi évek alatt jól bevált forgatókönyv szerint fog zajlani. Az első 10-20 méter a legkritikusabb, ha elérek az első cavalettihez, valamelyest megnyugszom, ha nem leng ki túlzottan a drót. A második és a harmadik cavaletti után majd átjár az öröm, hogy fent vagyok a világ tetején, alattam elterül a gyönyörű Budapest és felszabadulnak a boldogsághormonok. Édesapám, id. Simet László, aki maga is kötéltáncos volt, szokásához híven sokkal jobban fog izgulni értem a mutatvány alatt, mit én.

A Magyarországon egyedülálló Duna átkelést élőben, online, több szögből közvetíti a Fővárosi Nagycirkusz, amelyről az alábbi linkre kattintva tájékozódhatnak: https://fnc.hu/atmentem/

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

    Send this to a friend