Cirkuszművészeti díjakat adtak át a Fővárosi Nagycirkuszban

Március 15-én, a Fővárosi Nagycirkuszban a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjnyertes artistaművészeinek produkcióiból összeállított Tavaszváró – Fesztivál + című műsor utolsó, ünnepélyes díszelőadásán Fekete Péter kulturális államtitkár, dr. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezető igazgatója és Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője átadták a magyar cirkuszi szakma által odaítélt Tihany Életmű-díjat és a Porond Ifjú Csillaga-díjat, valamint köszöntötték az idei Érdemes Művész-és a Hortobágyi Károly-díjas artistaművészeket.

A magyar cirkuszművészet a világ élvonalába tartozik. Artistaművészeink hosszú évtizedek óta kulturális nagykövetekként, kimagasló sikereket aratva lépnek fel a világ legnívósabb cirkuszaiban, színházaiban, varietéiben, valamint kulturális eseményeken. A magyar artistaművészek elsőrangú munkásságát nemcsak a közönség, a hazai és nemzetközi cirkuszi szakma, hanem Magyarország Kormánya is elismeri.

Március 15-e alkalmából kimagasló hazai és nemzetközi artistatevékenységéért Magyarország Érdemes Művésze-díjat kapott a világhírű ifj. Simet László, aki húszévesen csatlakozott szülei magasdrót-egyensúlyozó számához, 1978-tól velük lépett fel a világ legnevesebb cirkuszaiban. 1989-től drótkötélen motorozik, majd 1995-től a halálkerék is színesíti a produkcióját. Legújabb száma az Astronauts címet viseli, ami a halálkerék és a magasdrót kombinációja. Éveken át visszatérő szereplő volt a Cirque du Soleil műsoraiban, ahol főszerepet is játszott. Skywalkkal lépett fel a 2012-es londoni olimpia és paralimpia záróünnepségén. 2019-ben megdöntötte a saját magassági rekordját: Kínában, az első Wencheng Dawazi International Competition Fesztiválon 87 méter magasban, egy 157 méter hosszú drótkötélen többször is átszaladt. Tehetségét számos szakmai díjjal jutalmazták, többek között Hortobágyi Károly-díjjal, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, emellett számos nemzetközi cirkuszfesztiválon aratott sikert.

A Hortobágyi Károly-díj a kiemelkedő artistaművészi tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés. Március 15-e alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma kimagasló artista tevékenységéért Hortobágyi Károly-díjat adott át a Rolling Wheel-nek (Németh Zsófia és Nagy Ferenc) és Ádám László Antalnak.

Németh Zsófia és Nagy Ferenc a Baross Imre Artistaképző Intézetben találkozott, ahol 2009-ben végeztek röhnrád szakon. Ezután vette kezdetét varázslatos utazásuk; Európa, majd később a világ különböző színpadain, cirkuszaiban léptek fel. Részt vettek a 2012-es Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, az ukrajnai Golden Trick of Kobzovon, és megmérettettek a Spanyolországban megrendezett 7th International Circusfestival of Albacetén. Utóbbiról egy Ezüst-díjjal tértek haza. A duó a Németországban népszerű zsánert a cirkusz világán keresztül megismerve, a sportág hagyományaitól elrugaszkodva sajátította el, így a megszokottól eltérő funkciókkal és dinamikával ruházták fel ezt a különleges rekvizitet. Nagy Ferencet a cirkuszi szakma Porond Ifjú Csillaga-díjjal és Karádi-díjjal ismerte el. A duó tagjai külföldi fellépésük miatt nem lehettek jelen a Fővárosi Nagycirkuszban.

Ádám László Antal, az Ádám cirkuszi dinasztia tagja, a Budapest Nagycirkusz artistaművészeként jelentős hazai és nemzetközi sikereket ért el. Sokoldalú artistaművész, aki lovaszsonglőr-, akrobata-, halálkerék- és állatszelidítő műsorszámait mindig a legmagasabb szinten mutatta be a közönségnek.

A Tihany (Czeisler Ferenc, 1916-2016) cirkuszigazgató tiszteletére alapított életműdíjat kimagasló artistaművész tevékenységéért Eötvös Józsefnek ítélte a cirkuszi szakma. Ezzel az elismeréssel olyan életpályákat ismernek el, amelyek minden szempontból példamutatóak – akár a világszínvonalú szakmai tudást és a sikereket, akár a szorgalmat, akár a cirkuszművészet iránti, egész életen át tartó alázatot emeljük ki.

Eötvös József cirkuszi lakókocsiban látta meg a napvilágot. Édesapja lévén az Eötvös-, édesanyja által pedig a Picard cirkuszi dinasztiából származik. Már gyermekként az Eötvös cirkusz porondjára lépett görgőegyensúlyozó-, zsonglőr-, bohóc- és akrobata produkciókban. 1968-ban házasságot kötött Eötvös Józsefnével (szül. Kraj Klára), majd egész Európát bejárták kiemelkedő zsonglőr-, gumiasztal-, levegő-és golyó-egyensúlyozó számaikkal. Az aktív, 55 éven át tartó artista pályától 2000-ben vonult vissza, majd 2010-ben újralapították az Eötvös Cirkuszt. Gyermekeik, Susy és Loránd, valamint unokáik is az artista pályát választották.

A Porond Ifjú Csillaga elismerésben azok a fiatal, magyar artistaművészek részesülhetnek, akik a magyar cirkuszművészet szempontjából nemzetközileg is kivételes teljesítményt értek el. A szakmai bizottság idén Russnák Regina artistaművésznek ítélte a díjat. Az Artistaképző Intézet művészképzős növendéke, akinek – szülei révén – a cirkusz világa szerves részét képezi életének. Intézményes keretek között már hetedik éve foglalkozik az artistaművészettel, de tanulmányai mellett szülei emelő számában is fellépett. Légtornára szakosodott, fiatal kora ellenére pedig komoly szakmai eredményeket sikerült elérnie. A 13. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Newcomer Show-jában rövid gurtni produkciójával bronz díjat kapott. 2021-ben bemutatott vizsgaprodukcióját a Legsikeresebb Vizsgaprodukció-díjjal jutalmazta a zsűri. A 2021-ben megrendezett 11. Dniproi Nemzetközi Ifjúsági Cirkuszfesztivál versenyprogramján 185 szám közül gurtni számával arany minősítést kapott a rangos szakmai zsűritől. Artista tanulmányai mellett jelenleg a Magyar Vargas Nagycirkusz légtornásza.

Társulatunk nevében gratulálunk a díjazott artistaművészeknek!

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

További híreket a https://fnc.hu/hirek/ oldalon olvashatnak. 

 

    Send this to a friend