Csodagömb – Cirkuszi Nagykarácsony

2017. november 4 – december 31.

 

Varázsbuborékok repítenek el a csodák birodalmába a Fővárosi Nagycirkusz karácsonyi műsorában 2017. november 4. és december 31. között: klasszikus cirkuszi nagykarácsonnyal várjuk kedves közönségünket, amelyben orosz és kínai rúd-, valamint akrobatamutatványok, gurtni-, diabolo- és zsonglőrprodukciók teremtik meg a pezsgő hangulatot. Porondra lép a Maik Gärtner Family és bájos indiai elefántjuk, Rani, s a sztyeppék végtelen világát idézi meg a minszki csoport dzsigit számával. A varázslat és mágia birodalma lengi át a Csodagömb bűvös világát, a rejtélyes varázsló buborékjai lenyűgöző produkciókat rejtenek, ám vigyázat, csalunk is! A lengyel bűvész trükkjeire érdemes odafigyelni! 

A légies könnyedséggel, súlytalan fesztelenséggel átszőtt produkciót Vincze Tünde, a Magyar Légtornász Egyesület alapítója, légtornatanár, a Baross Imre Artistaképző munkatársa rendezésében láthatja a közönség.

A műsor fellépői többek között:

Agustín Viglione – buborékszám, Argentína

Duo Supka – zsonglőrszám, Csehország

Kalashnikov Brothers – diabolo-szám, Oroszország

Las Bellas Chicas – kínai rúdszám, Kuba

Dzsigit szám – Fehéroroszország

Ilya Tufyaev – orosz rúdszám, Oroszország

Ilya Tufyaev – hand voltage, Oroszország

Maik Gärtner Family – elefántszám, Ausztria

Hametov Family – gurtni, Üzbegisztán

Rafal Walusz – bűvész, Lengyelország

Halasi Márk levegő- és hulahoppkarika-szám, Magyarország

 


AGUSTÍN VIGLIONE

Buborékszám

Argentína

Agustín tizennégy éves korában ismerkedett meg a bűvészettel, majd autodidakta módon fejlesztette magát. Később La Platában tökéletesítette tanulmányait, 18 éves korától dolgozik illuzionistaként, amellyel hazájában, Argentínában rendkívül népszerűvé vált. 2010-től varázsol óriásbuborékokkal, produkciójával több televíziós műsorban is fellépett. 2016-ban Mar del Platában mutatta be lélegzetelállító műsorszámát, majd meghívást kapott az Innovacirco Tigrou című összművészeti műsorába. Az avantgard stílusú, álomszerű cirkuszi-színházi show-ban artistaművészek, énekesek és táncosok közösen kápráztatták el a közönséget.

 

LAS BELLAS CHICAS

kínai rúdszám
Kuba

 

Az őserdők sejtelmes misztikumát idézi a 6 kubai lány kínai rúd produkciója, amelyben a rendkívüli kecsesség és hajlékonyság mellett megjelenik a vad, érintetlen ösztönvilág szenvedélye is. A Circo Nacional de Cuba társulatának tagjai a sportakadémia elvégzése után csatlakoztak a havannai cirkuszi vállalathoz, produkciójukkal bejárták egész Latin-Amerikát, s az elmúlt másfél évben Európát is meghódították különleges műsorszámukkal. Az Egyesült Királyságban hatalmas sikert arattak, a Kubai Cirkuszfesztiválon pedig előkelő helyezést értek el.

 

DUO SUPKA

zsonglőrszám
Csehország

Futurisztikus világba kalauzol el bennünket a cseh zsonglőrpáros produkciója: a nem mindennapi szerkezetben egy új teremtmény születik a mester keze által, aki kivételes virtuozitással bánik a körülötte keringő labdákkal. Zdenek és Natalie mindketten cirkuszos családba születtek, Zdenek 14 évesen lépett fel egy pattogólabdás zsonglőrszámmal, Natalie 16 évesen kötéltáncosként dolgozott. 1999-ben Franciaországban találkoztak, majd közösen kialakítottak egy új előadásmódot, a “Steampunk stílust”, amelyben egyesítik zsonglőrtechnikájukat Anett Simmen, német koreográfus ötleteivel.

 

TUFYAEV CSOPORT

orosz rúdszám / hand voltage
Oroszország

A 20-as évek gengsztervilága elevenedik meg a porondon az orosz csapat humorral átszőtt vidám, pörgős, dinamikus műsorszámában, amelyben hetyke könnyedséggel vetődnek egyik rúdról a másikra a csoport tagjai, miközben dupla-, tripla-, sőt quadrupla – négyes – szaltókat mutatnak be a magasban, de hasonló fesztelenséggel mutatják be hand voltage számukat is. Az 1999 óta négy, 2010 óta nyolc főből álló formáció szólistái Alekseeva Elena és Bombyr Dmitry. Elena a világ azon három artistaművészének egyike, aki négy szaltót hajt végre a rúdon, Dmitry számos arany- és ezüstéremmel rendelkezik a sport világából. A csapat 2012-ben Sant-Paul-Les-Dax-ban és Moszkvában, 2013-ban a Kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, 2014-ben Massi-ban fesztiválgyőztes lett, 2013-ban a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon és 2017-ben Minszkben pedig ezüstminősítést ért el.

 

KALASHNIKOV BROTHERS

diabolo
Oroszország

Az orosz testvérpár több mint 10 esztendeje hódítja meg produkciójával a cirkuszok porondját a Kalashnikov-cirkuszdinasztia negyedik generációs tagjaként. Dédnagyapjuk akrobataként indult el a pályán, majd nagymamájuk a levegőben kápráztatta el a közönséget, míg nagypapájuk vadállatokkal foglalkozott. Szüleik folytatták a hagyományt, édesanyjuk görkorcsolyaszámával vált ismertté, édesapjuk pedig medveidomárként nyűgözte le a nagyérdeműt. A fiatal művészek diabolo produkciójukkal bejárták a fél világot, turnéztak Latin-Amerikában és Nagy-Britanniában is. Műsorszámukat a római nemzetközi cirkuszfesztivál zsűrije ezüstéremmel jutalmazta, valamint a Nikulin Cirkuszi Fesztiválon is kitüntették őket Oroszországban.

 

LAZAROV CSOPORT

dzsigitszám
Fehéroroszország
 

A sztyeppék végtelen, szabad rónaságára kalauzol bennünket a minszki lovas csoport dzsigit számával, Borisz Lazarov irányítása alatt. Rendkívül dinamikus műsorszámukban elképesztő virtuozitással ülnek, állnak, lógnak, mutatványoznak a nyeregben. Produkciójukat, amely a fehérorosz folklórból merítkezik, 2003-ban hozták létre, amellyel először a minszki cirkuszban léptek fel. A csoport tagjai többnyire tornászként kezdték pályájukat, ám a cirkusz világa hamar beszippantotta őket. Tatjána Lazarova Lettország színeiben szerzett világbajnoki címet szertornában, Szergej és Ruszlán, a Lazarov család fiatalabb tagjai 6-7 évesen már porondon dolgoztak. Dzsigit számukkal nagy sikert arattak Japánban, Ukrajnában és a Balti államokban is.

Tudtad? A dzsigit szám lényege, hogy a ló sokkal gyorsabban, lendületesebben vágtázik a manézsban, mint a lovasakrobata-produkcióknál, amelyeket voltizsnak és zsokészámnak is neveznek. A trükkök hasonlóak, az „egyszerűbbektől” – felugrás ülésbe, zászló, lengés, olló, malom, állás – a legkülönbözőbb felugrásokig, pálcaugrásig, esetleg tűzkarika átugrásáig a lovon.

 

GÄRTNER FAMILY

elefántszám
Ausztria

 

A Gärtner négygenerációs cirkuszdinasztia tagjai több helyen lépnek fel a nagyvilágban, összesen 12 elefánttal. Maik és családja a bájos Ranival először lép a Fővárosi Nagycirkusz porondjára, hogy mutatványaival elkápráztassa a közönséget. Rani, a 47 esztendős indiai nőstényelefánt több mint 40 éve él a családdal, amelynek három generációjával dolgozott már a porondon. Maik kisgyermekként ugyanúgy ült a hátán, mint most kislánya, Priscilla. Szerepelt TV-filmekben és forgatásokon is részt vett. A család produkciójával bejárta egész Európát, felléptek Norvégiában, Dániában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztriában.

ÁLLATVÉDELEM Hiszünk az ember-állat harmonikus viszonyában. A Fővárosi Nagycirkusz élharcosa a színpadon fellépő állatok védelmének. A cirkuszban fellépő állatok és gazdáik boldog harmóniában élnek és dolgoznak egymással.

 

HAMETOV FAMILY

gurtni
Üzbegisztán

A család összetartó erejét mutatja be a porondon a Hametov Family látványos levegőszámában a mindent elsöprő, szárnyaló szerelem első pillanataitól a gyermeküket óvó szülők gyengéd szeretetéig. A kettő, majd három akrobata festői képeket alkot a magasban, miközben játszi könnyedséggel dolgoznak a gurtnin. A Hametov Family több mint 15 esztendeje a taskenti üzbég nemzeti cirkusz társulatának tagja, Budapesten látható produkciójukat 2016-ban hozták létre.

 

RAFAŁ WALUSZ

bűvész
Lengyelország

Vigyázat, csalunk! A lengyel bűvész hihetetlen mutatványaira nincs racionális magyarázat. Megnyerő stílusa, páratlan ügyessége mindenkinek mosolyt csal az arcára, miközben a különböző dolgok láthatatlanul vándorolnak egyik helyről a másikra. Rafaeł illuzionista, előadóművész, show director. A cirkuszi iskola elvégzése után bejárta az egész világot, fellépett Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában, produkciójával hatalmas sikert aratott Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban és Izraelben is. Tavaly művészeti vezetője volt Lengyelország egyik legnagyobb illuzionista show-jának, az “Illusionisci”-nek. A kétszeres díjnyertes bűvész a “Magic Badge” tulajdonosa, amellyel csak néhány kivételes bűvész büszkélkedhet.

 

HALASI MÁRK

karikaszám
Magyarország

Márk 2004-ben szerezte meg artistaművész diplomáját Magyarországon, két év múlva pedig már a világ egyik leghíresebb cirkuszművészeti társulatánál próbált Montrealban, a Cirque du Soleil központjában. Tissue- és hálószámaival 2006 júniusától turnézik a csapattal, mint Ikarosz, a Varekai című műsor fő karaktere.

 

TAKÁCS ANDREA és TAKÁCS NOÉMI

levegőszám
Magyarország

A Magyar Légtornász Egyesület tagjai a Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztek, majd a cirkuszművészet felé orientálódtak, azon belül is a légtornászat mellett döntöttek. Számos rendezvény és több televíziós show-műsor – Sztárban sztár, Nagy duett, X-Factor – látványát emelték légtornász-produkcióikkal.

 

ORBÁN RICHÁRD és ÓNODI ZSOLT

break dance
Magyarország 

A fiúkat a Possesion crew tagjaiként a Csillag születik tehetségkutató műsorban ismerhette meg a nagyközönség. A Győri Balett Diótörő az Arénákban című, a balett, a cirkuszművészet és a show elemeit ötvöző, látványos vetítéstechnikával kiegészített produkciójában kimagasló sikert értek el. Több külföldi turné van mögöttük, idén nyáron az EYOF-on is megmutatták tehetségüket.

 
Skip to content