Egyetemi ünnep a Fővárosi Nagycirkuszban

A cirkuszművészet évtizedes álma vált valóra: 30 hallgató és 15 oktató jelenlétével ünnepi keretek között elindult a cirkuszművészeti felsőoktatási képzések első három évfolyama Magyarországon. 2023. szeptember 17-én a Fővárosi Nagycirkusz a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola stratégiai és szakmai együttműködő partnereként adott otthont a 2023/24-es tanév évnyitójának.

A holland, mexikói, ukrán, szlovák, finn és magyar hallgatók az évnyitó programjának első felében megtekintették az évtized egyik legsikeresebb cirkuszi produkciójának utolsó előadását. A Fővárosi Nagycirkusz A sztyeppe illata című műsorát közel 200 előadás során 200.000 néző látta az elmúlt 5 hónapban. Az ünnepi záróbanketten ünnepélyes keretek között köszöntötte az új hallgatókat a Fővárosi Nagycirkusz társulata.

Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója köszöntötte a hallgatókat (fotó: Urbán Ádám)

„Mostantól Önöknek nem kell ide jegyet váltaniuk, a mai naptól ide haza járnak, kedves hallgatók!” – fogalmazott köszöntő beszédében Fekete Péter főigazgató – „Minden tudásunkkal segítjük Önöket, hogy világhírű cirkuszművészekké váljanak!”

Reidl Kamilla, a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola megbízott rektora angol nyelvű köszöntő beszédében összefoglalta a főiskola évtizedes tapasztalatait, amelyet a kortárs tánc oktatása területén szerzett, és bemutatta az újonnan induló cirkuszi szakokat. „A kortárs tánc szakunkon végzett diákjaink a világ minden táján dolgoznak, pedagógiai programunk sikerességét mutatja a főiskola produkcióinak és egykori növendékeinek számos Lábán-díj jelölése, elismerése. Ezt a pedagógiai tudást hagyományozzuk a cirkuszművészeti képzésünkre is, amellyel a jövő kiemelkedő cirkuszművészeit képezzük.” – mondta el Reidl Kamilla.

Reidl Kamilla, a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola megbízott rektora angol nyelven mondott köszöntő beszédet (fotó: Urbán Ádám)

A Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskolán a 2023/24-es tanévben az új kortárs tánc évfolyam mellett a Közép-Európában először induló cirkuszművészeti felsőoktatási képzéseken egy lovasakrobata és egy bohóc évfolyam is elindul.

A képzésekre a világ minden tájáról jelentkeztek hallgatók, a cirkuszművészeti szakokra a magyar diákokon kívül mexikói, német, ukrán és szlovák jelentkezők is felvételt nyertek.

A képzésekkel kapcsolatos további információk a Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola megújult honlapján találhatók.