Éjjel-nappal cirkusz – szakmai látogatás a besalúi Circuslandban

Magyar

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai: Szlávik Ágnes grafikus, Könyötné Schneller Ancsa artistaművész kutatási asszisztens, Juhász Éva főkönyvtáros és Joó Emese főmuzeológus 2021. augusztus 11-15 között szakmai látogatásra utaztak Spanyolországba, Besalúba. A munkatársakat a Circusland és a Circusművészeti Alapítvány vezetője Genis Matabosch és titkára Joan Mompart látta vendégül. A hivatalos látogatás célja Európa legújabb, páratlanul gazdag cirkuszmúzeumi gyűjteményének és állandó kiállításának közvetlen megismerése, valamint egy különleges éjszakai cirkuszi előadás megtekintése volt.

Circusland nonprofit magánintézmény, amely az ezeréves San Pere kolostor patinás épületegyüttesében kapott helyet. A több tízezer darabos cirkusztörténeti gyűjtemény raktárai, kutatószobái és kiállítási terei jelenleg 3 szinten, mintegy 1000 négyzetméteren helyezkednek el, de ahogy a vendéglátók elmondták, az intézmény területe a közeljövőben új, időszaki kiállításokat bemutató épületszárnnyal gyarapodik.

Circusland küldetése a világ modern, elmúlt 250 évet átfogó cirkuszművészeti örökségének kutatása és bemutatása. Ezt a Cirkuszművészeti Alapítvány, Genis Matabosch több mint 30 éves gyűjtői és cirkuszkutatói munkájának köszönhetően, a spanyol cirkusztörténet feltárása mellett világszintű állandó cirkusztörténeti gyűjtemény fejlesztésével, állandó és időszaki kiállítások rendezésével, valamint változatos cirkuszművészeti programokkal és szolgáltatásokkal valósítja meg.

A jelenlegi állandó kiállításra különleges színpadiasság és esztétika jellemző, ami méltóképpen kiemeli az egyedileg is értékes kosztümök, rekvizitek, plakátok, porcelánok, metszetek szépségét. Ezt a cirkuszelőadási stílusjegyeket képviselő bemutatási módot már az első kiállítási térben megtapasztalhattuk, ahol a függöny mögött a világ leggazdagabb cirkuszi bélyeggyűjteménye: 115 országból származó mintegy 900 bélyeg állt a jelképes múzeumi porond reflektorfényében.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai a látogatás során közvetlen tapasztalatokat szerezhettek a Cirkuszművészeti Alapítvány szakmai munkájáról. Genis Matabosch és Joan Mompart szakmai vezetésének köszönhetően megismerhették a múzeumi műtárgy és könyvtári gyűjtemény gyarapításának módját, a szakszerű látvány-raktározás körülményeit, és betekintést nyerhettek abba a magas szintű rendszerezési és szakszerű feldolgozási munkába, amely hasznosítható a hazai cirkuszi tudományos intézmények fejlesztéséhez is.

Circuslandban minden apró részletre gondosan ügyelnek, hogy a látogatók számára élményt nyújtsanak és az igényeket maximálisan kiszolgálják. Így például a circuslandi mosdók tereiben is cirkuszi hangulat uralkodik, illetve a múzeumi bolt gazdag kínálata olyan, mintha egy utazó cirkuszi karaván árukészlete lenne, amely minden korosztálynak és aktivitási igénynek megfelel, és amelyből tovább gördülés előtt mindenképpen érdemes magunknak szuvenírt választani…

A nappali cirkuszmúzeumi terepmunka éjjel a kolostorkertben, pálmafák között felállított nyitott szabadtéri cirkuszi manézsban, a Cirkuszi Éjszakák lenyűgöző előadásával folytatódott. Az egyes műsorszámok élményét tovább növelték Genis Matabosch szakszerű bevezetői, cirkusztörténeti és cirkuszmúzeumi utalásai, amelyekkel nemcsak az egyes számokat tette érdekesebbé, hanem felhívta a közönség figyelmét Circuslandra, a tudományon és műtárgyakon alapuló szórakozás lehetőségére is.

További képek a képgalériában láthatóak.

Joó Emese

főmuzeológus