Felvételi az Artistaképző Intézetben  

A Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. fenntartásában működő Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium felvételt hirdet! 8. osztályos tanulók jelentkezését várják a következő tanév szakgimnáziumi tanulmányainak megkezdésére, valamint 5., 6. és 7. osztályos diákok jelentkezését az előkészítő évfolyamokba történő bekapcsolódásra!

Cikkünkben a felvételi vizsgáról, a szakmai követelményekről és a képzés menetéről olvashatnak.

Az aktuális járványügyi szabályozásoknak megfelelően, február 27-én, a Művésztelepen kis csoportokra osztva tartják az élő felvételi vizsgát. A gyakorlatban történő képességfelmérő felvételivel kapcsolatban Kovács Gábor Dénes, az iskola igazgatója megfogalmazta, hogy ez tulajdonképpen egy szerteágazó képesség- és tehetségkutató alkalom. Ezért a diákok kompetenciáit pusztán az általuk beküldött filmek által vagy online formában szakmaiatlan lenne elbírálni. Emellett a szakgimnáziumi képzésben a jogszabályok lehetőséget adnak rá, hogy kiscsoportos, gyakorlati oktatás is történjen. Ennek megfelelőn az artistanövendékek oktatását november 11. óta folyamatosan jelenléti oktatásban valósítják meg.  

Kovács Gábor Dénes hangsúlyozta, hogy a felvételire nem kész artistákat vagy tornászokat várnak. Azoknak érdemes jelentkezni, akiknek a mozgásigényük adott, a mozgáskultúrával való kapcsolatuk már valamilyen szinten megteremtődött. A felvételizők lehetnek akár hobbi sportolók vagy olyan gyermekek, akik valamilyen előadó-művészeti egyesületbe járnak. Az a fontos, hogy a felvételizők fizikai, valamint mentális képességei lehetőséget adjanak rá, hogy elkezdjék a professzionális artista képzést.

A felvételiztető artista oktató szakemberek elsősorban képességterületeket mérnek fel: az erőt, az állóképességet, a ruganyosságot, az ügyességet, az egyensúlyt, az akrobatikus ügyességet, a gyorsaságot és a ritmusérzéket. Ezeket a kompetenciákat felmérve állapítják meg, hogy egy formálódó test és lélek milyen eséllyel kezdheti el az intenzíven fejlesztő és ekképpen fokozott igénybevételt jelentő artista képzést.

Az Artistaképző különlegessége, hogy párhuzamos szakmai oktatást valósít meg, ami azt jelenti, hogy a felvételt nyert diákok egyszerre tanulják a közismereti (magyar, matematika, idegen nyelv, stb.) valamint a cirkuszszakmai tantárgyakat (akrobatika, ügyesség, egyensúly, levegő, stb.). A szakgimnáziumi oktatási rendszernek köszönhetően az érettségi évében a diákok érettségi vizsgát tesznek, majd a következő éveben artista szakmai vizsgára készülnek fel. 

Az 5.-től a 8. évfolyamon tanulók az „előkészítő” foglalkozásokon, alapozó képzésben, a 9. évfolyamtól pedig felzárkóztató oktatásban vesznek részt. Később az általános tantárgyak mellett a választott szakterületükön, magas óraszámban, célirányos felkészítésben részesülnek.

Az iskola növendékei a szakma elvárásainak megfelelően egyéb előadó-művészeti oktatásban is részesülnek, táncos és színész kifejezési formát is tanulnak. Az oktatás részét képezi a színvonalas szakmai gyakorlati fellépések sora. A szakmai gyakorlati képzés fontos mozzanata a nemzetközi fesztiválokon, főként a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő bemutatkozás. 

Jelentkezés a felvételi vizsgára, valamint további információk a: https://circuschool.hu/ oldalon olvashatók.

A felvételi tájékoztatók az iskola honlapján, a  https://circuschool.hu/2021/01/20/felveteli-tajekoztato/ oldalon tekinthetők meg.

    Skip to content

    Send this to a friend