„Egyetlen cél volt: ők legyenek a legjobbak a világon” – Interjú a Troupe Skokov vezetőivel  

Tündértánc – Nővarázs című műsorunkban egy igazi kuriózum, a többszörös cirkuszfesztivál-díjas orosz Troupe Skokov is fellép egy női hintaszámmal. A légies és bámulatos produkció létrejöttéről, célokról, sikerekről és könnyekről, valamint budapesti élményeikről kérdeztük a csoport vezetőjét Skokov Aleksandrt és jobbkezét, Koroleva Ekaterinát.

Hogyan jött létre ez a különleges hintaszám?

Skokov Aleksandr: Először sportiskolába jártam, majd katona lett belőlem, és 21 évesen kezdődött a cirkuszi karrierem. Egy férfitagokból álló hintaszámban léptem fel 15 éven át forgóként. Abban az időben összesen öt ilyen hintaszám volt a világon, ebből kettő a Cirque du Soleil társulatnál. Amíg artistaként dolgoztam, folyamatosan ott motoszkált bennem a gondolat, hogy létre kellene hozni egy csak nőkből álló hintaszámot. Miután befejeztem az aktív artista pályafutásomat, nem tágítottam ettől a gondolattól, pedig senki sem hitte el az érdemes- és kitüntetett artistaművészek közül, hogy egy ilyen számban lányok tudnának röpködni, és lányok lennének a hajtók.  

Kiírtam egy az egész Oroszországra kiterjedő castingot, ami egy éven át tartott. Majd a kiválasztott tagokkal hét hónapon keresztül próbáltunk minden nap 7-8 órán át. Mivel minden lány a sportból érkezett, ezért egy kicsit robotszerű volt a mozgásuk. Az artisztika mellett foglakozott velük koreográfus, többféle táncot oktató tanár és színművészetet is tanultak.

Nem trükk-előadóművészeket kerestünk, hanem elsősorban egy csapatot szerettünk volna létrehozni körülbelül úgy, mint a katonaságban egy különleges osztagot. Komoly pszichológiai munka is zajlott annak érdekében, hogy egy csapattá kovácsolódjanak össze. Arra készítettük fel a lányokat, hogy ha összehozzák a számot, akkor az robbanásszerű lesz a világ porondjain. Minden tag pontosan tudta és értette, hogy az egyetlen cél: ők legyenek a legjobbak a világon, akiket az egész cirkuszvilág figyel.

Nagyon nehéz időszak volt, amíg összeállt a csapat, talán a legnehezebb a cirkuszi karrierem alatt. A próbaidőszak rengeteg könnyel és pálfordulással járt. Voltak, akik maguktól mentek el, másokat én küldtem el. Végül a Bolshoi Cirkuszban volt a szám premierje az Idol Fesztiválon, 2014 szeptemberében. Azóta bejártuk a világot, és az összes nemzetközi cirkuszfesztiválon felléptünk, amikről díjakkal távoztunk.

A tagok kiválasztása egy éven át tartott, amit egy intenzív, hét hónapos próbaidőszak követett, napi 7-8 órán át. 

 

Elégedett azzal, amit létrehozott? Teljesültek az álmai?

Skokov Aleksandr: Folyamatosan új célokat és a feladatokat tűzök ki, de a legfontosabb célt még nem értem el, mégpedig azt, hogy segítség nélkül, egy teljesen női produkcióvá váljon ez a szám.

A csoport mindig fiatal hölgyekből áll, akiket felkészítünk a számban betöltendő különböző pozíciókra. Majd meglátnak valakit, szerelembe esnek, és kilépnek a csoportból. Aztán ugyanezt eljátssza valaki más. Körülbelül 4-5 évig maradnak csoportban a lányok, ellenben a srácokkal, akik 10-15 évig maradnak. Tehát ha úgy vesszük, folyamatosan zajlik a csapat felépítése.

Mostanra két társulatot hoztam létre, az egyik jelenleg a Fővárosi Nagycirkuszban lép fel, a másik pedig a Cirque du Soleilnél. Egyedül erre nem lettem volna képes, a jobbkezemnek, Ekaterinanak köszönhetem, hogy mindez létrejöhetett.

Minden tag pontosan tudta és értette, hogy az egyetlen cél: ők legyenek a legjobbak a világon, akiket az egész cirkuszvilág figyel. 

 

Mivel segíti Ekaterina a munkáját?

Skokov Aleksandr: Mindenben. Én intézem a szerződéseket, a tárgyalásokat és a trükkök tervezését. Minden más ügyintézést, a kosztümök tervezését és legyártását, a koreográfiát és a csapat jó hangulatának megőrzését is átvette tőlem. Mi egyszemélyben szülők, trénerek, jelmez- és díszlettervezők, rendezők vagyunk a lányoknak.

Hogyan hatott önökre a pandémia szülte kényszerszünet?

Skokov Aleksandr: 43 év alatt ez volt számomra a legborzasztóbb időszak.

Koroleva Ekaterina: Egy kicsi halálhoz tudnám hasonlítani, mert hozzá voltunk szokva egy tempósabb életmódhoz, aztán hirtelen mindegyikünknek otthon kellett ülnünk. Mivel nem egy helyen lakunk Oroszországban, fizikailag lehetetlenné vált a próba. De szerencsére a Fővárosi Nagycirkuszban rendszeresen kapunk próbalehetőséget, így nagyon hamar vissza tudtuk hozni magunkat az elvárt szintre.

A Troupe Skokov előtt nem létezett csak női tagokból álló hintaszám. 

 

Hogy érzik magukat a társulatban?

Skokov Aleksandr: A társulat nagyon profi, mindenben számíthatunk rájuk a szervezéstől kezdve a háttérszakmák képviselőin át. Nagy öröm számunkra, hogy ismét felléphetünk ebben a patinás intézményben. Személy szerint teljesen odavagyok Budapestért! Hatalmas élvezetet nyújt felfedezni a várost. Gyönyörű az építészete, tisztaság van, nyugodtak az emberek és a város tempója is. Világlátott emberként, ha megkérdezik tőlem, hogy hol élnék legszívesebben, mindig azt válaszolom, hogy Budapesten.

Mi a véleményük a Tündértánc – Nővarázs című műsorról?

Koroleva Ekaterina: Nagyon tetszik maga az ötlet, hogy különböző művészetek találkoznak a cirkuszban, és úgy látom, hogy a közönség körében is sikert arat. Kiváló a rendezés, a fény- és hangtechnika, a díszletek és a fellépő produkciók. Igyekszünk mindig a legjobbat kihozni magunkból, hogy elkápráztassuk a Fővárosi Nagycirkusz közönségét.

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

Skip to content

Send this to a friend