Emberségesen és példásan eljárni – Elismerően nyilatkozott az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban látottakról

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) munkacsoportja két napot töltött a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban, hogy az intézmény oltalma alatt álló ukrán artistaképzősök és tanáraik körülményeit vizsgálják.

Az ukrán-orosz háború kitörése után a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ összefogva az INspirál Cirkuszközponttal, a Baross Imre Artistaképző Intézettel, a Recirquel Társulattal és a Balance Akrobatika & Torna Clubbal azonnal a bajbajutottak segítségére sietett, minden eszközükkel és lehetőségükkel segítik a Magyarországra érkező menekülteket: segélycsomagokkal, élelmiszerrel, szállítással, ügyintézéssel, orvosi ellátással, szállással. Mivel az artista társadalom tudja, hogy a Fővárosi Nagycirkusz mindig nyitva áll a rászoruló cirkuszművészek számára, Ukrajnából több száz artistaművész érkezett Magyarországra: gyerekek, szülők, artista tanárok és artista növendékek. A háború elől menekülők több csoportra tagoldódnak. Azok az artista családok, akik tudván, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egy stabil pont, ahol megpihenhetnek, szállást, étkezést és szükséges felszereléseket kapnak, majd csatlakoznak Nyugat-Európában élő rokonaikhoz. Azok az artistaművészek – többek között a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémiáról és a Harkivi Cirkusz Stúdióból – , akik az otthonaik elhagyására kényszerültek, és nincs hova menniük, szintén otthonra leltek Budapesten. Ők négy és fél hónapja a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ vendégszeretetét élvezik, ahol szállást, napi háromszori étkezést, munkalehetőséget, orvosi ellátást, ügyintézést, online és jelenléti oktatást, valamint különböző programlehetőséget biztosítanak számukra.

A teljes körű ellátáson és a színes programlehetőségeken kívül szakemberek is foglalkoznak az ukrán vendégekkel, többek között az ELTE pszichológusai is tartottak foglalkozásokat. Fotó: Fuszka Nikol

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ egy átfogó jelentésben tájékoztatta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságot (UNHCR) és a Magyar UNESCO Bizottságot a hónapok óta tartó menekültügyi helyzetről. A jelentés részletesen taglalta az intézménybe érkező artistaművészek, családtagjaik és oktatóik helyzetét. Ezt követően az UNHCR egy munkacsoportja személyesen is felkereste az intézményt, ahol nemcsak teljes körű tájékoztatást kaptak Fekete Péter főigazgatótól és munkatársairól, hanem beszéltek az ukrán vendégekkel is. Az UNHCR kétnapos látogatása során felmérte az étkeztetést, a szállásokat, az ügyintézési folyamatokat, a különböző oktatási-és egészségügyi ellátási programokat. Alapos vizsgálatuk után mindent rendben találtak és köszönetüket fejezték ki a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak, hogy e nehéz helyzetben saját anyagi forrásaikat nem kímélve szabályosan, emberségesen és példásan járnak el.

Szekáry Zsuzsanna

Borítókép: Horváth Tibor

További  híreket és interjúkat ide kattintva olvashatnak.

Skip to content

Send this to a friend