Fakírok önkéntes karanténban – múzeumi pályázat fiataloknak  

Összefogott a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, és karantén-pályázatot indítottak középiskolások és felsőoktatásban tanuló fiatalok számára. A cél kreatív alkotások inspirálása, amihez mi egy 1896-os valós cirkuszi történetet választottunk: két fakír önkéntes karanténjának leleplező történetét.

 Az esetről a Vasárnapi Újság 1896. július 19-i száma adott hírt. A cikk szerint

1896-ban két fakír úgy döntött, hogy önkéntes karanténba vonul, pontosabban két héten keresztül fognak egy üvegkoporsóba zárva folyamatosan aludni a közönség ámulatára. A fakírok ellenőrzésére még egy felügyelőbizottság is alakult. Egyik éjjel azonban, amikor a fakírok azt hitték, senki sem látja őket, fölkeltek cigarettázni és vacsorázni, ám végül lebuktak. A híres mutatványnak és a karanténnak így hamarabb vége szakadt. A pontos esetleírás, korabeli helyesírással, így szól:

„A leleplezett fakírok. Harmadfél hónap óta vannak nálunk Budapesten a fakírok, a kiknek az a feladatuk, hogy egy üvegkoporsóban fölváltva aludjanak egyfolytában két hétig nappal és éjszaka. Voltak mindjárt kezdetben kétkedők, a kik ezt nem akarták elhinni, de a reklám dolgozott a keletiek mellett, és senki nem ellenőrizte őket. Pár nappal ezelőtt a két fakír (Bheema Sena Prata és Ghopal Khrisna) és Ős-Budavára igazgatósága között differencziák merültek fel, az élelmes indusok kivonultak és elhelyezkedtek az Andrássy-uti panoptikumban. Ide áttéve alvási működési körüket, felügyelőbizottság alakult, melynek feladata volt ügyelni a fakírok alvása felett, mert híre járt, hogy valaki meg akarja őket álmukban mérgezni. És íme egyik éjjel, mikor már a panoptikum csöndes volt és látogató nem jött, az „alvó fakir” kimászott szekrényéből, leült a pamlagra, rágyújtott egy czigarettára és mosolygott a világ felett, melyet olyan könnyen be lehet csapni, azután társával együtt hozzáfogott a vacsorához. A felügyelő bizottság tagja, aki véletlenül nem aludt, észre vette ezt, a panoptikum titkárját hívta, majd a rendőrséget értesítették. A másik fakir azt állította, hogy ő igenis éjjelenként fölkeltette alvó kollegáját mágikus bűvészettel, de csak azért, hogy hipnotikus álmában baja ne essék, reggel aztán megint elaltatta. Éjjel egy órakor a rendőrség kihallgatta a fakirokat s miután jegyzőkönyvet vettek fel, szabadon bocsátották őket. Lakos Alfréd a helyszínén rajzolta le a két fakirt, midőn egyik az üvegszekrényben aludt s a másik mellette őrködött.”

A Magyar Cirkuszművészeti Múzeumból ezzel a történettel szeretnénk inspirálni titeket, középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalokat arra, hogy hozzatok létre bármilyen műfajban olyan saját kreatív alkotást, amellyel kifejezitek jelenlegi karantén-hangulatotokat, érzéseiteket. Lehet az alkotásotok irodalmi, képzőművészeti, zene, film stb.

 

Az alkotások beküldési címe: muzeumikaranten@gmail.com

A beküldés határideje: 2020. április 30.

A legkiemelkedőbb pályázatokat a múzeumok zsűrije pénzjutalommal díjazza.

 

A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum fakír-történte mellett még sok izgalmas múzeumi műalkotást és történetet találhatsz alkotásodhoz a pályázat Facebook oldalán:

https://www.facebook.com/karantenpalyazat/

 

Kellemes műtárgy böngészést és eredményes alkotást kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to content

Send this to a friend