Környezettudatosság a Fővárosi Nagycirkuszban

Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában nem csak a nívós műsorok összeállítására és az úttörő tudományos programok életre hívására, hanem a környezettudatosságra is figyelnek. Az intézmény részlegei évekkel ezelőtt különböző óvintézkedéseket és újrafelhasználási módokat vezettek be, hogy óvják a környezetünket.

A környezettudatosság az emberiség jövőjének egyik kulcsa, amire a Fővárosi Nagycirkusz is kiemelt hangsúlyt fektet. Három részleg vezetőit kérdeztük meg, miként tesz az intézmény a környezetünk megóvásáért. „Amennyiben lovak is fellépnek egy műsorban, a kiváló minőségű takarmányukat egy magyarországi gazdaságból szerezzük be. Ezáltal is csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat, mert viszonylag közelről érkezik, így a szállítás nem ró akkora terhet a környezetre. Az ürüléket és a beszennyeződött szalmát pedig az elszállításuk után mezőgazdasági célokra használják fel. A mezőgazdasági munkák időszakától függően komposztálásra vagy beszántásra kerül, így növelve a termőföldek tápanyagtartalmát” – tájékoztatott Pánczél Lajos műszaki vezető. Egy ilyen méretű intézményben az elhasználódás miatt elektronikai hulladék is keletkezik, amelyek szintén nem végezhetik a kommunális szemét között. „A veszélyes hulladéknak minősülő elektromos és elektronikus hulladékot egy erre specializálódott gyűjtőhelyen adjuk le, ahol aztán újrahasznosításra vagy szakszerű megsemmisítésre kerülnek” – mondta a Fővárosi Nagycirkusz műszaki vezetője, aki a díszletek felhasználására is kitért. „A díszletek elemeiből a következő műsorra újakat készítünk, hogy minél kevesebb nyersanyag – fa, fém – fogyjon. Emellett a környezetünk szempontjából kiemelten fontos az energiagazdálkodás, ezért az intézmény dolgozói odafigyelnek a minél hatékonyabb energiafelhasználásra” – mondta Pánczél Lajos.

Pánczél Lajos műszaki vezető több területen is ügyel a környezettudatosságra
Fotó: Urbán Ádám

A jelmeztárban szintén fontos szempont a környezettudatosság. A kosztümök anyagválasztásakor is fontos szempont a környezetvédelem, ezért elsősorban természetes anyagokat – pamut, selyem, gyapjú, len, kender – használnak. „A kosztümöket vagy az anyagaikat többször is felhasználjuk a különböző előadásokhoz. Még a legkisebb anyagdarabokat is eltesszük, mert jó lehet pótlásra vagy mintának. Semmit sem dobunk ki, a különböző díszítőelemeket, mint például a tollakat, gyöngyöket, flittereket, strasszokat is mind elrakjuk, hogy újra felhasználhassuk őket” – osztotta meg Martonosi Attila jelmeztárvezető.

A környezettudatosság a Martonosi Attila által vezetett jelmeztárban is hangsúlyosan jelen van
Fotó: Urbán Ádám

A Fővárosi Nagycirkusz kommunális és szelektív hulladékának elszállításáról az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai gondoskodnak. A cirkusz dolgozói az udvaron található szelektív hulladékgyűjtőkbe, szétválogatva dobják be az üveg, a papír és a műanyag szemetet. Grubel Zsófia gasztronómiai vezető különösen ügyel rá, hogy a büfében keletkező kartonok, zsugorfóliák és alumínium dobozok a szelektív hulladékgyűjtőbe kerüljenek. A környezettudatosság jegyében a közönségnek újrahasznosított anyagból készült szalvétát, papírpoharat és papír szívószálat adnak, valamint műanyag fólia helyett papírzacskókat használnak. „Igyekszünk nem pazarolni az ételt, de ha valami még is megmarad, a maradékot és a használt étolajat az erre kialakított hordókban, egy erre specializálódott cég szállítja el” – mondta Grubel Zsófia, valamint azt is megosztotta, hogy a mosogatás nem folyó vízben, hanem mosogatógéppel történik.

Grubel Zsófia gasztronómiai vezető az újrahasznosított anyagokból készült tárgyak híve
Fotó: Urbán Ádám

Környezetünk megóvása, az újrahasznosítás, valamint a nyersanyagok megfelelő és takarékos felhasználása közös ügyünk. Törekedjen Ön is a környezetünk megóvására!

Szekáry Zsuzsanna

További híreink