Magyar világsiker az I. Online Cirkuszfesztiválon!  

Magyar világsikerrel ért éget ért az I. Online Cirkuszfesztivál. A többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter II. helyezést ért el a világ minden tájáról beérkezett, összesen 685 artistaszám közül.

Ebben a nehéz időszakban világszerte kénytelenek voltak bezárni a cirkuszok, ezért az artistaművészek munka nélkül maradtak. Viszont az internetes platformoknak és a cirkuszvilág összefogásának köszönhetően új lehetőségek nyíltak meg, hogy a cirkuszbarátok a világ minden tájáról ne maradjanak cirkuszművészet nélkül. Ezért az orosz cirkuszi dinasztiából származó zsonglőr, Dmitry Chernov megálmodta az április 6-tól május 2-ig tartó I. Online Cirkuszfesztivált, amelynek hivatalos partnere a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ volt.

ifj. Richter József és Merrylu Richter  Forrás: Magyar Nemzeti Cirkusz Hivatalos oldala

Az I. Online Cirkuszfesztivál casting időszaka április 6-tól 17-ig tartott. Ez alatt a húsz zsűritag véletlenszerűen ítélte meg az internetre feltöltött számos artista produkciót, április 18-án pedig kihirdették a 100 legjobb produkciót. A zsűritagok online leadott értékelése szerint április 22-én a legjobb harminc produkció került kihirdetésre, április 25-én pedig az elődöntőbe került legjobb tíz produkció. A döntő április 29-én volt, amelyben a négy legjobb mérettetett meg és május 2-án hirdették ki az eredményeket.

A húsz főből álló nemzetiközi zsűriben három magyar szakember is értékelte a produkciókat: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, Kristóf Krisztián világhírű gentleman zsonglőr, rendező, a Recirquel társulat menedzsere, és Donnert Sándor, a Donnert Agency igazgatója, a The Magical World of Circus producere, a Groot Kerstcircus den Haag coproducere.

Az első helyezett, az orosz Chizovs Troupe lett magasdrót számukkal, akiknek győzelmét Fekete Péter hirdette ki online bejelentkezve a Fővárosi Nagycirkusz manézsából. A második helyezett a többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Richter József és Merrylu Richter lett pas de deux, magyarul balett lóháton számukkal. A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója a díj mellé járó pénzjutalom egy részét jótékony célra fordítja. A harmadik helyezést a White Birds különleges fliegende számával, a negyedik helyezést pedig a Fővárosi Nagycirkusz 2018-as téli műsorában is nagy sikert aratott orosz Sergey Nesterov kapta. Az ötödik helyezett az Above the Clouds csoport érdemelte ki hintaszámával.

ifj. Richter József és Merrylu Richter I. Online Cirkuszfesztiválon elnyert díja. Forrás: Magyar Nemzeti Cirkusz Hivatalos oldala

 

Szekáry Zsuzsanna