Szűnni nem akaró ovációval fogadta a közönség a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „A” versenyprogramját

A hatályos egészségügyi szabályok szigorú betartásával rendezték meg a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „A” versenyprogramját. A világ legjobb artistaművészeinek seregszemléjén a bámulatos produkciók mellett az emberek és állatok több évezredes, harmónián és megbecsülésen alapuló kapcsolatát is megjelenítették egy megható jelenetsorban.

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál első napján január 12-én, a világ legjobb artistaművészei egy látványos hollywoodi eseményeket idéző show, a Red Carpet keretében rajongóiktól körülvéve vonultak be Közép-Európa egyetlen kőcirkuszába, majd kezdetét vette a fesztivál „A” versenyprogramja.  Az 1996-ban életre hívott, kétévente megrendezésre kerülő fesztivált a legnagyobb ilyen események között tartják számon, ezért nem meglepő, hogy a világ egy héten át Budapestre figyel. Ráadásul idén sem rendezik meg a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivált, ezáltal Budapest szerepe még inkább felértékelődik. A világ legjobb artistaművészei szállnak versenybe egymással, akik a több éven át tökéletesített, emberfeletti produkcióikat nemcsak a magyar közönségnek, hanem a számos külföldről érkezett impresszáriónak, cirkuszi szakembernek és cirkuszigazgatónak is bemutatják.

A cirkuszi és kulturális fesztivál nemcsak a cirkuszi szakma, hanem a közönség számára is egyfajta ünnep. A közönség ilyenkor a szokásosnál is izgatottabban fészkelődik a helyén és türelmetlenül várja, hogy milyen meglepetésekkel készültek a szervezők. A fesztivál történetében először online, élő adásban is közvetítették a teljes versenyprogramot, hogy azok az érdeklődők, akik nem tudtak személyesen eljönni, ne maradjanak ki a cirkuszművészet csodáiból.

A látványos parádé után Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg a világszínvonalú eseményt. A magyarul és angolul zajló versenyprogramon a közönséget Florosz Zoi nemzetközi hírű színésznő, énekesnő, rendező és Maka Gyula kalauzolták el az izgalmas produkciók között. A Fővárosi Nagycirkusz zenekara most is élőben kísérte az artista számokat, tovább emelve a frenetikus hangulatot.

A cirkuszművészet sokszínű formanyelve lehetővé teszi, hogy komplett történeteket meséljenek el az artistaművészek. A látványos és kifejező, némaságban megszólaló művészeti ág minden produkciója szimbólumokat is hordoz, mint például a Troupe Ethiopia magasan képzett társulatának izgalmas szaltókkal fűszerezett száma vagy a Sergei Eftode, Valerii Kruglov és Anastasia Sarycheva által hét méter magas perzs rúdon bemutatott lenyűgöző trükkök a csapatmunka eredményességét juttatják eszünkbe. Mihail Ermakov világhírű, generációról generációra öröklődő hihetetlenül bájos és mókás kutyaszáma pedig az ember és állat közötti feltétlen szeretetről és bizalomról mesél. A fiatal olasz tehetség, Michael Zorzan öt diabolóval bemutatott produkciója az ügyességet, míg a mexikói Duo Kyrioz golyószáma a kitartást szimbolizálja, ugyanis a szerelmespár hat éven át gyakorolta csak azt a trükköt, amikor a férfi egy golyón áll, a fején van egy másik golyó, amin a hölgy partnere egyensúlyoz. A táncművészekhez hasonlóan az artistaművészek is szavak nélkül adják át az emberi lét legmélyebb érzelmeit a közönségnek és teremtenek egy teljesen más világot és atmoszférát. Így tett Ekaterina Zapashnaya és Konstantin Rastegaev is, akik látványos trükkökkel fűszerezett gurtni produkciójukban Ekaterina álmába vittek el minket, ahol a képzelet valósággá válik. Vagy mégsem? A Duo Devilkamovs lírai kínairúd-száma által az emlékek fájdalmas tengerében mártóztunk meg, miközben a produkcióban két fontos szimbólum is felsejlett: a kapcsolatok az egymásba vetett hit és bizalom nélkül nem működhetnek. A cirkuszművészet egyik alappillére a humor, amiről az „A” versenyprogramban a világhírű nevettető, Misha Usov gondoskodott. Misha 1983 óta szórakoztatja a közönséget és tíz éven át volt a Cirque du Soleil társulatának állandó tagja. A számos szakmai elismerést kiérdemelt alkotó saját művészi nyelvet használ, mókás antré-inak árnyékában komoly mondanivaló húzódik meg. A testvéri szeretet és összhang a precíz mozdulatokon is átderengett az írországi Garcia Brothers handstand és az örményországi Vardanyan Brothers hand to hand produkcióin.

Az elképesztő cirkuszi műsorszámok között egy varázslatos, a felelős állattartásra felhívó jelenet tárult a szemünk elé. A manézsban megelevenedett az emberek és állatok között kialakult többezer éves, megható kapcsolat. A természettel harmóniában élő ember már nagyon régóta tudja, amit újra felfedezett a modern orvostudomány és a pszichológia. Egy állat közelsége gyógyító erővel bír. Erre emlékeztettek a manézsba érkező terápiás kutyák a gazdáikkal, ugyanis a megváltozott életkörülményekkel élők számára sokszor egy állat jelenti a támaszt vagy a nélkülözhetetlen segítséget. Az életünk más területein is jelen vannak az állatok, a velük való kapcsolat átszövi az emberiség történetét és a mi életünket is. Ennek felelevenítéseként hagyományőrző lovasok léptettek be büszke állataikkal korhű ruhákban, akik a magyar történelem meghatározó eseményeinek állítottak emléket. Őket a függetlenségünk elnyeréséért vívott szabadságharc büszke lovas huszárai követték, majd a jelenkor nemes segítői, a lovas katonák és rendőrök, valamint a keresőkutyák, akik nemcsak életeket mentenek, hanem a bűnözés elleni harcból is kiveszik a részüket. Az állatokkal évszázadok óta együtt dolgoznak a cirkuszban is. A csikósok, a lovas akrobaták, a lovas zsonglőrök, a lovas sportolók mind kitűnő példával szolgálnak arra, hogy milyen összhang van ember és állat között. Együtt akarják elérni a célt, neveli-trenírozza az ember az állatot, segíti-tanítja az állat az embert. Papadimitriu Athina színésznő lovon előadott szavalata után gyermekek érkeztek kiskedvenceikkel a manézsba, akiknek az évszázadok óta cirkuszművészettel foglalkozó artisták átadhatják tudásukat a felelős állattartás titkairól.

A versenyprogram zárásaként egy friss Guinness-rekorder artistaművész, Pavel Valla Bertini egykerekű számának legnehezebb trükkjét is prezentálta: több mint 9 méter magasan kerekezett körbe a manézsban a lánc nélküli, 17 egymáson surlódó kerekekből álló rekvizitjén. A versenyprogram méltó befejezése volt a szakmai kuriózumokkal tarkított magyar csapat, a többszörös cirkuszfesztivál-díjas Richter Kevin csoport deszka száma, amelyben többek között a világon egyedülálló ötös szaltót, valamint szaltót öt ember magasságban mutattak be.

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál „A” versenyprogramját január 16-án még két alkalommal, 11 és 15 órától tekinthetik meg a cirkuszművészet rajongói.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám