Új élet a cirkuszművészet által – Villáminterjú a Troupe Ethiopia vezetőjével

A Troupe Ethiopia is fellép Csillagtánc című karácsonyi műsorunkban látványos szaltókkal tarkított hand voltige számukkal. Az etióp cirkuszművészet hagyományairól, e különleges művészeti ág adta kiugrási lehetőségekről és a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválhoz fűződő reményeiről beszélgettünk a csoport vezetőjével, Regasa Biniyam Zenebe-vel.

Milyen hagyománya van Etiópiában a cirkuszművészetnek?

Az etióp cirkuszművészet az európai tradíciókra épül. Bár többféle cirkuszi zsánert tanulunk, az etiópok specialitása a hand voltige, az ugródeszka és az erőemelő számok. Etiópiában több artista iskola működik, amik a legjobbak az afrikai kontinensen. Az iskolákból kikerülő artistaművészek számos nemzetközi cirkuszfesztiválon sikereket érnek el. Viszont mivel nagyon sokan érdeklődnek a cirkuszművészet iránt, sajnos időnként nincs elég rekvizit (cirkuszi kellék) az iskolákban.

A Troupe Ethiopia tagjai éveken át gyakorolták látványos szaltókkal tarkított hand voltige produkciójukat.

A Troupe Ethiopia tagjai éveken át gyakorolták látványos szaltókkal tarkított hand voltige produkciójukat.

Az etióp fiatalok számára a cirkuszművészet egy kiugrási lehetőséget jelent a nehéz körülmények közül?

Etiópia egy nagyon szép, de szegény ország, amit érezhetően súlyt a klímaváltozás, ráadásul az utóbbi évtizedekben népességrobbanás következett be. Azoknak, akiknek megadatik a lehetőség, hogy artistaművészekké váljanak, nemcsak világot látnak, hanem a keresetükből a családjukat is támogatni tudják. Mi is, ha majd hazamegyünk, meg tudjuk vásárolni a családunknak azokat a dolgokat, amikre szükségük van. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy a cirkuszművészet által több lehetőséget kaptunk, bár keményen meg is dolgoztunk a csoporttal a sikerekért. Nyolc évvel ezelőtt, Etiópia fővárosában, Addis Abebában alapítottam meg a csoportot, majd három és fél éven át éjt nappallá téve csak gyakoroltunk. Meg is lett ez eredménye, ezt követően ezüst-díjat nyertünk a Moszkvai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon.

Az etiópiából érkezett csoport a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a versenyprogramban is részt vesz.

Az etiópiából érkezett csoport a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a versenyprogramban is részt vesz.

Mit vártok a január 12. és 17. között megrendezésre kerülő Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő fellépésetektől?

Ez egy nagyon rangos, több napon át tartó fesztivál, amelyen fellépni minden artista számára presztízs értékkel bír. El szeretnénk kápráztatni a közönséget, a cirkuszi szakma képviselőit, ezért igyekszünk a legjobb formánkat hozni. Reméljük, hogy egy ezüst-díjjal térünk haza.

Hogy tetszik nektek Budapest?

Igazán szép város, már láttuk a főbb nevezetességeit. A Duna és a fölötte átívelő hidak különösen nagy hatást tettek ránk. Az időjárással viszont nem vagyunk kibékülve, a napfényes Etiópia után nehéz megszokni a hideget és a néha szürkébe boruló eget.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám

 

További híreink