Jégcirkuszi előadás premier és kiállításmegnyitó a Fővárosi Nagycirkuszban

Egy ukrán vendégtársulat és egy magyar sztárfellépő által bemutatott látványos show-műsorral, bohócokkal, kisállatokkal, jégrevüvel és az egész család számára izgalmas mesevilággal készül január 14-től a Fővárosi Nagycirkusz. A premiert követő másnap, a szakmai díszbemutató után, rendhagyó kiállításmegnyitóval várják az érdeklődőket.

A Fővárosi Nagycirkusz a legkeményebb téli hónapokban sem hagyja élmények nélkül a cirkuszrajongókat. Év elején több kulturális intézmény bezárni kényszerül a magas rezsiszámlák miatt, viszont a cirkuszművészet szolgálja ki a legszélesebb társadalmi réteget, ezért a ligeti porond folyamatosan várja a látogatókat.

Utoljára 2017-ben borult jégbe a manézs, az akkori nagy sikerre való tekintettel, valamint az intézmény bezárásának elkerülése érdekében újra egy jeges tematikájú műsorral készülnek. A Fővárosi Nagycirkusz az orosz-ukrán háború kitörése óta nem csak befogadja és teljes ellátásban részesíti az Ukrajnából menekült artistaművészeket, hanem rendszeres fellépési lehetőséget is biztosít számukra. Januártól az ukrán Corona Circus társulat lép fel Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában Jégkirályság című műsorukkal. A szünettel együtt 120 perces előadás egy varázslatos mesevilágba kalauzolja a közönséget. A bűbájos lények nem csak piruetteket és jégtánc elemeket mutatnak be a jeges porondon, hanem lenyűgöző artistaszámokat és bájos kisállatokat is. A magyar cirkuszművészetet a világhírű érdemes művészek, a Rippel Brothers képviseli emelőszámukkal.

A január 14-től látható Jégkirályság egy hangulatos, az egész család számára maradandó élményt nyújtó téli program, amelyhez a kabátban helyet foglaló közönségnek meleg teát szolgálnak fel.

 

Circus Museum Flash – 8 perces kiállítási produkció a Fővárosi Nagycirkuszban

8 perces kiállítási produkció készül a Fővárosi Nagycirkuszban – pontosan olyan hosszú, mint a cirkuszi porondon fellépő artisták 8 perces produkciói. A cirkuszi és múzeumi szempontból egyaránt újítást jelentő „Circus Museum Flash” kiállítási sorozat első produkcióját 2023. január 15-én 17:30-kor mutatják be „N.001 Tisztelgés Dr. Alain Frére úr, a magyar cirkuszkutatás támogatója előtt” címmel.

A villám-kiállítás Dr. Alain Frére francia cirkusztörténész, gyűjtő, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társ-alapítója, a Tourrette-Levens-i cirkuszművészeti múzeum vezetője előtt tiszteleg. Dr. Alain Frére a világ egyik legjelesebb cirkusztörténeti gyűjtője, akinek gazdag nemzetközi gyűjteményében sok magyar vonatkozású anyag is található. A szakember és a nagycirkusz kapcsolata a 2022. január 16-án megkötött Budapesti Nemzetközi Cirkuszmúzeumi Egyezmény óta vált szorosabbá. Személyes találkozók révén Dr. Alain Frére közelebbről is megismerte a magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum munkáját, amelyet magyar és nemzetközi műtárgy-ritkaságok: régi plakátok, műsorfüzetek, szakkönyvek és dísztálak adományozásával is támogat.

A villám-kiállítás a gyűjtőt és az általa adományozott műtárgyakat egyaránt bemutatja, azonban nem hagyományos kiállítás formájában. A kiállítástól távol lévő Dr. Alain Frére úr személyes köszöntő beszédével jelenik meg a nézők előtt a 15 négyzetméteres digitális ledfalon. A vitrinekben nehezen megfigyelhető vagy nem bemutatható műtárgyak is a ledfalon válnak jól láthatóvá és ott villantják fel minden apró részletüket. Az animációs technikának köszönhetően ezen a kiállításon a műtárgyak valóban életre kelnek, és a feliratok mellett vizuális nyelven is bemutatják magukat a nézőknek, akik számára mindez különleges közös kiállítási élményt nyújt.

A „Circus Museum Flash” kiállítási sorozat első produkcióját Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója nyitja meg. A villám-kiállítást Szakál László, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetője kíséri zongorán. A produkciót a Fővárosi Nagycirkusz élőben is közvetíti Facebook oldalán.

 

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend