Jónak lenni Jó! a Fővárosi Nagycirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz elkötelezett a nemes ügyek iránt, ezért immár nyolcadik alkalommal csatlakozott a Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági kampányhoz. Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában december 18. a vak és gyengénlátó társaink esélyegyenlőségének elősegítésének jegyében telt.

A közmédia idén a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára szervezett nagyszabású adománygyűjtést a Jónak lenni jó! kampányában. A tárgyi és anyagi felajánlásokból a vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelét és esélyegyenlőségét, valamint a vakvezető kutyák kiképzését támogatják. A Fővárosi Nagycirkusz a Nemzeti Színház felajánlásához csatlakozva exkluzív kulisszabejárást – cirkuszi kellékek kipróbálása, találkozás az artistaművészekkel – és a legjobb, VIP nézőtéri helyeit ajánlotta fel büfé kiszolgálással a Melyiket a 9 közül? című darabjára egy 20 fős munkahelyi közösség, baráti társaság vagy család számára. A támogatás keretein belül a Pulai Quontrol Kft. felajánlását fogadták el, a támogatási díjat már át is utalták a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége számára.

A Fővárosi Nagycirkusz nyolcadik alkalommal csatlakozott a közmédia Jónak lenni jó! jótékonysági kampányához.

A délelőtti, audionarrált előadásra a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületétől százan érkeztek. A vendégeket az előadás előtt Fekete Péter, az intézmény igazgatója vezette körbe a kulisszák mögött. A taktilis (tapintás általi) érzékelés révén és a hozzá fűzött magyarázatnak köszönhetően vak és gyengénlátó társaink megismerkedtek a műsorban fellépő művészekkel és az általuk használt rekvizitekkel. A minden részletre kiterjedő, audio-rendszerrel történő narrálás által közvetített előadás után megkérdeztük két vendégünket, hogy milyen élményekkel gazdagodtak.

„Fantasztikus, amit a főigazgató úr csinál az audionarrált előadásokon és az azt megelőző taktilis kulisszajárás során! Számomra rengeteget ad hozzá az élményhez, hogy minden részletre kiterjedően a fülünkbe súgja, hogy mi zajlik a porondon és tudjuk, hogy épp milyen tárgyakról beszél, hiszen az előadás előtt megfogtuk őket” – mondta Mészáros Ágnes. „Nekem személy szerint nagyon sokat nyújtott a kulisszajárás és maga az audionarráció is. Mivel előzetesen megismerjük az artisták által használt rekviziteket, amikor halljuk az előadást az audio-rendszeren, könnyebb összerakni a cselekményeket is úgy, hogy van fogalmunk a tárgyak méretéről, súlyáról, formájáról. A taktilis kulisszajárás kiegészülve a narrációval olyan komplex élményt ad, ami által könnyebben össze tudjuk rakni a cselekményeket, mintha csak beülnék egy előadásra. Igazán kellemes volt az előadás, a hang minősége és a zenei aláfestés is kiváló volt” – osztotta meg élményeit a vakon született Juhos Róbert, aki legközelebb is szívesen látogatna el a Fővárosi Nagycirkuszba.

Látogatóink az audionarrációs előadás előtt taktilis érzékeléssel (tapintás által) is megismerkedtek az artistákkal ás az általuk használt rekvizitekkel
Fotó: Nagy Attila

A közönségforgalmi térben a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének szakemberei és Rozé, a vakvezető kutya várták a látogatókat különböző szemléltető eszközökkel, hogy hidat képezzenek a látók és a látássérültek között. Bukta Bence, az egyesület elnöke a laptopon és okosórán használható képernyőolvasó szoftvereket és akadálymentesített eszközöket mutatott be. A próbán intézményünk honlapja jól vizsgázott, vak és gyengénlátó társaink számára is tökéletesen használható. Forgács Szabolcs szakmai vezető és Kovács Ivett szemléletformáló szakember különböző szemlélettő eszközöket – látássérült gyermekeknek készült csörgő labdát, fából készült puzzle-t, taktilis érzékelést fejlesztő játékokat – hoztak, amelyeket bekötött szemmel bárki kipróbálhatott.

A 15 órai előadáson egy különleges vendégszereplő lépett porondra: Tóth Oszkár a Jónak lenni jó! kampány által került kapcsolatba a társulattal. Eleinte a Melyiket a 9 közül? előadáson a közönség soraiban foglalt volna helyet, ám a társulat úgy döntött, lehetőséget ad, hogy valóra válthassa az álmait. A 16 éves látássérült fiú tissue (levegő) számmal lépett porondra. Produkciója után szem nem maradt szárazon, bátorságával és elszántságával bebizonyította, hogy a látássérültek is egyenrangú társaink, akiket megillet a társadalmi megbecsülés.

A látássérült Tóth Oszkár bebizonyította, hogy a látássérültek számára sincs lehetetlen
Fotó: Urbán Ádám

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

    Skip to content

    Send this to a friend