Magyar zsűritag az első Almati Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

Több év kitartó munkájának köszönhetően Kazahsztán legnagyobb városa idén először rendez nemzetközi cirkuszfesztivált, amelyre zsűritagként meghívást kapott Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója. Az artistaprodukciók seregszemléjére 2023. július 27-30. között kerül sor Almatiban.

Az első Almati Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijébe európai és ázsiai országok magas rangú cirkuszművészeti szakemberei kaptak meghívást, akik július 26-án érkeztek meg az eseményre, s egy kötetlen találkozó keretein belül köszöntötték egymást. Fekete Péter főigazgatót kitörő örömmel és baráti üdvözlettel fogadták a kazah cirkusz artistaművészei is, hiszen sokan közülük korábban már felléptek a Fővárosi Nagycirkusz porondján, s még évek múltán is szívesen emlékeznek vissza a nálunk eltöltött időszakra, a budapesti manézsban átélt sikerekre.

Számos közös kulturális érték köti össze a két nemzetet, megannyi hasonlóság fedezhető fel a két ország cirkuszi és történelmi hagyományaiban. Különlegesség, hogy az alma szó mindkét nyelven ugyanazt jelenti, Almati város elnevezése pedig magyarul: az almafák között nőtt. A két – az almati és az újjáépített budapesti – cirkuszt szinte egy időben, egy év különbséggel nyitották meg a nagyközönség előtt a ’70-es évek elején.

Az első Almati Nemzetközi Cirkuszfesztivál fellépői között szerepel a többszörös fesztiváldíjas Hassak Troupe, akiket a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, valamint a Fővárosi Nagycirkusz Tavaszváró – Fesztivál + című műsorában ismerhetett meg a magyar közönség. Porondra lép “Pharaoh” című magasdrótszámával a XII. „Echo of Asia” Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüstdíjasa, a Troupe Hametov Üzbegisztánból, akik 2022-ben Zánkán mutatták be díjnyertes produkciójukat a Fővárosi Nagycirkusz műsorában.

Egy cirkuszfesztivál mindig különleges alkalom, hiszen a legszínvonalasabb produkciók mérettetnek meg ilyenkor a manézsban. Az artistaművészek kitartó, fáradhatatlan munkával, időt és fáradságot nem kímélve új mutatványokkal, világszámokkal készülnek erre a próbatételre. A zsűriben részt venni a nemzetközi cirkuszművészeti szakma elismerése, ugyanakkor lehetőség is a legújabb csúcsprodukciók megismerésére. Várhatóan több olyan fellépő is szerepel majd a fesztiválon, akik meghívást kaphatnak Magyarországra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megismerhesse világszínvonalú műsorszámaikat.