Megérkezett a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál első fellépője

Megérkezett a Fővárosi Nagycirkuszba a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál első fellépője, a handstand zsánerrel porondra lépő Nirio Rodriguez Tejeda. A világot járt artistaművésszel a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválról, magyarországi élményeiről és távolabbi céljairól beszélgettünk.

Nirio Rodriguez Tejeda egy 33 éves, mosolygós fiatalember, akivel a Fővárosi Nagycirkusz külügyi részlegén beszélgettünk, ugyanis három nyelven folyt a társalgás. Ez megszokott a cirkusz világában, az emberek így vagy úgy, de mindig megértik és segítik egymást. A cirkuszi társadalom egy nagy család, ahol mindenki egy közös célért dolgozik: olyan műsorok és produkciók összeállításán, amelyek elvarázsolják a közönséget. A tornászból lett artistaművész Nirio is ezért érkezett Budapestre. Elmondása szerint a Kristóf István által 1996-ban életre hívott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált világszerte a legnívósabbak között tartják számon. Megannyi artistaművészhez hasonlóan neki is egy régi álma vált valóra azáltal, hogy megmérettetheti magát Budapesten. „A világ legjobb artistáinak találkozója és versenye a budapesti fesztivál. Az itteni fellépéseknek komoly presztízsértékük van, ugyanis számos cirkuszigazgató, cirkuszi szakember és impresszárió látja a fellépők produkcióit. Ezért a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő fellépéssel komoly áttörést várok a karrieremben. De még ennél is fontosabb számomra, hogy a fesztiválon és az azt megelőző Csillagtánc című karácsonyi műsorban örömet okozzak a közönségnek. Mindent meg fogok tenni ezért, szívemet-lelkemet beleadom” – vallja izgatottan a Kubai Nemzeti Cirkusziskola kézegyensúlyozó szakán végzett művész.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ legjobb artistaművészeinek találkozóhelye és versenye.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a világ legjobb artistaművészeinek találkozóhelye és versenye.

Nirio tizenhárom éves cirkuszi pályafutása alatt bejárta a világot, számos varietében és cirkuszban lépett fel. Kérdésünkre, hogy érzi magát Budapesten megosztotta, hogy azonnal otthon érezte magát a Fővárosi Nagycirkusz társulatában, ahol kifejezetten családias a légkör. A város nevezetességei pedig lenyűgözték.

Nirio Rodriguez Tejeda számára egy álom válik valóra a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő fellépéssel.

Nirio Rodriguez Tejeda számára egy álom válik valóra a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon történő fellépéssel.

Az I. Online Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst-díjasának és az olaszországi Salieri Circus Award Bronz-díjasának különböző hosszúságú pálcákkal bemutatott produkcióját október 29-től futó Csillagtánc című műsorunkban, majd a január 12. és 17. között tartó Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon csodálhatja meg a közönség.

Szekáry Zsuzsanna