MOME: cirkusz, design, művészet

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai 2024. május 10-én immár negyedik alkalommal vettek részt a Moholy-Nagy Művészet Egyetem hallgatóinak félévzáró prezentációján, ahol a MOME Cirkusz-Design-Művészet kurzusának hallgatói bemutatták cirkusz által inspirált legújabb terveiket.


Az ünnepi alkalomra a MOME kerti épületében, a Gond-űzőben került sor, ahol a hallgatók büféasztallal és cirkuszi dekorációkkal: színes lampionokkal, lufikkal, paravánokkal teremtettek karneváli hangulatot. Az eseményre nemcsak a kurzuson résztvevő hallgatók és konzulenseik, a kurzus előadásait tartó cirkuszi szakemberek – Szonday Szandra, Petró Eszter, Pál Dániel Levente, Szlávik Ágnes – hanem a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ minden munkatársa meghívást kapott. Így Fekete Péter főigazgató, dr. Borsós Beáta stratégiai igazgató, Joó Emese múzeumvezető, valamint 12 további cirkuszi szakmai munkatárs képviselte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központot. A prezentáción jelen volt az egyetem rektora, Fülöp József is.

2022 őszén indította el a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ közös Cirkusz-Design-Művészet című kurzusát, melynek keretében az egyetem mesterszakos hallgatói ismerkedhettek meg közelebbről a cirkusz világával, történetével, társadalmi funkcióival, az ott működő vagy éppen tervezés alatt álló művészeti projektek elméleti és gyakorlati hátterével. Az elmúlt 4 félév során a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban, ill. a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumban dolgozó, a cirkusz világát jól ismerő és értő szakemberek vezették be a hallgatókat kulisszák mögé. A kurzus célja, hogy a hallgatók a cirkusz szellemiségét, hagyományait alaposan megismerve készítsék el tervezői koncepcióikat, legyen szó ruhakollekcióról, használati eszközökről, játékokról vagy ajándéktárgyakról.

Idén mindjárt egy kiemelt cirkuszi eseménnyel indult a félév: az egyetemi hallgatókat és oktatóikat Szonday Szandra muzeológus vezette körbe a Csodálatos cirkuszvilág című cirkusztörténeti kiállításban a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A kurzus további alkalmain – a korábbi évekhez hasonlóan – a hallgatók megtekintették a Fővárosi Nagycirkusz aktuális műsorát, helyszíni bejárásokon és megbeszéléseken, egyetemi előadásokon vettek részt, hogy a félév folyamán elkészíthessék egyéni vagy csoportos tervezői koncepcióikat. 2024. május 10-én e munkafolyamat eredményeit láthatták az érdeklődők.

A program a tavalyi év néhány továbbfejlesztett projektének bemutatásával indult: Molnár Csaba „High-Wire Jewellery” ékszerkollekciójának újabb darabjait mutatta be.

Őt követte Balázs Dávid, Radics Márton, Szabó Viktória és Tánczos Korinna, akik „Manézs” elnevezésű közös társasjátékuk teszteléséről és továbbfejlesztéséről meséltek. Ezután következtek az idei tanév hallgatói munkái.

Szintén társasjátékot: balanszjátékot tervezett Bogyó Lilla, Molnár Csaba és Nagy Balázs csapata. A „Perdül a porond” névre keresztelt játék lényege, hogy a játékosok helyezzenek sorban játékelemeket, karikákat, papagájokat a félköríves aljú, billegő porond szélére, illetve annak közepén álló porondmester karjaira úgy, hogy a játék egyensúlyban maradjon.

Több hallgató gondolkodott papírból elkészíthető ajándéktárgyakban. Jánosi Zsófia és Mercs Mónika artistát formázó szélforgót tervezett, melynek egyik ihletője a Fővárosi Nagycirkusz „Csillagok – Égbeli tűk” című előadásának plakátján látható artista mozdulata volt.

Baksa Nóra és Bajnok Dóra kedves cirkuszi szereplőket: papír öltöztetőbabákat alkottak a gyermekeknek. A képzeletbeli artistapár, Lúcia és Larion 3-3 látványos fellépőruha és több rekvizit, smink közül válogathat.

A bohócok cirkusztörténeti eredetéről mesélnek Domonkos Sára, Meszelics Júlia és Schnell Fruzsina „Színező képeslapjai”. A kártyákon egy-egy commedia dell’arte karakter kifesthető rajza, hátoldalukon rövid leírásuk szerepel.

Ring Noémi „Pop-up cirkusz” címmel alkotott 6 cirkuszi produkciót bemutató ajándéktárgyat. Meleg színekből álló, geometrikus illusztrációin feltűnik többek közt erőművész, ló, kutya, zsonglőr és hajlékonyakrobata is.

A cirkuszok elmaradhatatlan kellékei a büfékben kapható nyalánkságok: pattogatott kukorica, perec, cukorkák. Ezen az úton indult el B. Kiss Hanga és Tóth-Meisels Bence, amikor cirkuszi karaktereket formázó édességek megtervezésébe fogtak. Így születtek meg azok az öntőformák, melyekkel légtornász-alakú nyalóka vagy csokoládé készíthető. A prezentáción – a nézők legnagyobb örömére – meg is lehetett kóstolni a finomságokat.

Textiltervező is akadt a hallgatók között: Kókai Laura „Formacirkusz” nevű projektében cirkuszi formaruhák, ajándéktárgyak mintáit álmodta meg. A prezentáción kézbe is vehettük, meg is csodálhattuk a különleges színekben pompázó, akrobatikus karika-légtornászt vagy lebbenő sátorponyvát megidéző mintás selyemkendőket.

Egy-egy prezentáció után az egyetem oktatói mellett Fekete Péter főigazgató és Joó Emese múzeumvezető, a képzési program mentora is reflektált a bemutatott tervekre, azok értékeire, illetve több cirkuszi munkatárs is hozzászólt, ötleteket adva a termékek továbbgondolására, cirkuszi hasznosítására. Az esemény zárását követően pedig még lehetőség volt további beszélgetésre, a látottak-hallottak megvitatására egy-egy pogácsa, kávé mellett. A hallgatók számára a prezentáció egyben a félév lezárását, sikeres teljesítését is jelentette, azonban a közös munka nem ér véget: remélhetőleg több hallgatói tervből is cirkuszi használati vagy ajándéktárgy válik a közeljövőben.

MOME kurzusvezetők: Antalóczy Tímea PhD, Dévényi Dalma Alma DLA

MOME konzulensek: Császár Adrienn, Dévényi Dalma, Gubicz Flóra, Grünfelder Judit, Lublóy Zoltán, Sass Viktor Tivadar

Cirkuszi oktatók: Fekete Péter, Joó Emese, Szonday Szandra, Petró Eszter, Pál Dániel Levente, Szlávik Ágnes

Technikus: Tóta András