Múzeumi csodaláda: minden műtárgy, ami fénylik!

Fizikai és digitális valóságként egyszerre csodálhatjuk meg az artistaművészeink által a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum számára felajánlott cirkuszművészeti emlékeket a Fővárosi Nagycirkusz aulájában.

A rendhagyó kiállítás-sorozat első részében november 12-ig 22 magyar artistaművész 25 cirkuszművészeti ereklyéje tekinthető meg egy erre a célra kihelyezett LED falon és az alatta található 5 méteres vitrinsorban. A sorozat második része november 13-tól december 7-ig, harmadik része pedig december 8-tól december 31-ig mindig más artistaművész tárgyait villantja fel. A kiállítás-sorozatban minden artistát megnevezünk, aki megtisztelte bizalmával a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumot, egyben felajánlásával gazdagította a Fővárosi Nagycirkusz muzeális gyűjteményét.

A cirkuszművészeinktől különböző korszakokból és cirkuszi évadokból származó rekvizitek és emléktárgyak között olyan kincsek is akadnak, mint például a Petruska Mihályné Váradi Diána jóvoltából adományozott, 1963-ból származó klarinét, amellyel édesapja, ifj. Weisz Nándor zenélt a porondon, a Jedlicska János által adományozott kötött sál az 1982-es Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválról, vagy Zsilák György saját készítésű, színváltós buzogányai az 1970-es évekből.

Az éppen most látható tárlaton az érdeklődők megcsodálhatják továbbá Zoboky Zoltán sárga bohóccipőit, Ifj. Simet László fehér drótos lábbelijét, amelyben az artistaművész 40 méter magasan, több mint 300 méter hosszan sétált át a Duna felett, biztosítás nélkül. Richter Dániel felhúzható játékbohóca, Donnert Márta finálé fejdísze és a Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője által felajánlott 8 mm-es film Jurij Nyikulinról, szintén a tárlat részét képezik.

Fizikai és digitális valóságként egyszerre csodálhatjuk meg az artistaművészeink által a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum számára felajánlott cirkuszművészeti emlékeket a Fővárosi Nagycirkusz aulájában.

Bemutatjuk továbbá Krajné Donnert Elvira, Könyöt David, Eötvös Krisztina, Dobos Helga, Petruska Mihály, Kraj Sándorné, Deltai István, Váradi Donnert Éva, Hrisafis Gábor, Weisz Nándorné Susek Irena, Schneller János, Richter Sándor, Czeisler Ferenc és Zboray Éva egy-egy múzeumi műtárgyát is.

A felajánlott tárgyak és dokumentumok egytől-egyig artistaművészeinek féltett kincsei. Ők mégis úgy döntöttek, hogy személyes emlékeik jobb helyen lesznek a cirkusz múzeumában, mert tudják, hogy nagy becsben tartjuk azokat, figyelünk az állaguk megóvására, és lehetőség szerint bemutatjuk azokat ország-világ előtt. Gyűjteményünk gyarapítói segítik múzeumi szakembereinket abban, hogy a cirkusztörténelmet a nagyközönséggel is megismertessék, hiszen artistáink életének és pályájának tárgyakban megőrzött emlékei és történetei múzeumba kerülve immár nemcsak számukra lesznek emlékezetesek, hanem a közönség számára is megnyílnak.

Miközben a Fővárosi Nagycirkusz Csodaláda című előadása állandó telt házzal dübörög, múzeumi csodaládánk rendre felnyílik. A Fővárosi Nagycirkusz aulájában folyamatosan elevenednek meg néhány pillanatra a lezárt vitrinekben pihenő cirkuszi műtárgyak. Repülnek, forognak és perdülnek – mintha a cirkusz porondján szerepelnének –, hogy mindenki minden oldalukról láthassa őket. Múzeumi csodaládánkat karácsonyig összesen háromszor töltjük meg, és belőle mindig más cirkusztörténeti kincseket tárunk a nagyközönség elé.

 

Hálásan köszönjük a magyar artistaművészeknek, hogy a hazai cirkuszi emlékekkel a Fővárosi Nagycirkusz nemzeti cirkusztörténeti gyűjteményét gyarapítják!

 

A Múzeumi csodaláda kiállítás-sorozat létrehozásban közreműködött:

 

Videó: Pilgermayer Henrietta és Kardos Zsolt

Rendezés: Hidvégi Petra és Nagy Árpád

Muzeológia: Joó Emese és Szonday Szandra

Fotó: Urbán Ádám

 

Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum

Budapest, 2023