Felhívás cirkusztörténeti kiállítás létrehozására

Tisztelt Magyar Artistaművész Közösség!

Csodálatos cirkuszvilág – Budapesti nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás címmel nagyszabású cirkusztörténeti kiállítást rendezünk 2024. január 11 – február 29. között a Vajdahunyadvárban, a budapesti Városligetben. Ünnepélyes kiállítás megnyitónkra 2024. január 11-én 12:00 órakor a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál kiemelt eseményeként kerül sor.

Felhívjuk magyar artistaművészeinket, hogy vegyenek részt cirkusztörténeti kiállításunk létrehozásában!

A Csodálatos cirkuszvilág – Budapesti nemzetközi cirkusztörténeti kiállítás létrehozásával célunk a cirkuszvilág sokszínűségének bemutatása, amelynek érdekében egymás mellett mutatjuk be magyar artistaművészeink és nemzeti cirkuszi dinasztiáink emlékeit más nemzetek cirkusztörténeti emlékeivel. Terveink szerint a kiállításon régi és jelenkori cirkuszi tárgyak, rekvizitek, kosztümök, plakátok, fotók, filmek, dokumentumok és azokhoz kapcsolódó személyes történetek, érdekességek és cirkuszi „legek”, sőt még képzőművészeti alkotások is szerepelnek majd. A bemutatásra kerülő páratlan cirkuszi relikviákkal szeretnénk feltárni a nagyközönség számára a cirkuszvilág csodáit, a cirkuszi előadóművészet látható és láthatatlan értékeit, a porondon és a porondon túli bámulatos valóságokat – mindezek történeti múltját, változását és fejlődését a régmúlttól egészen napjainkig.

A kiállítás nemzetközi résztvevői jeles külföldi gyűjtők és elismert múzeumi szakemberek, akik gazdag cirkuszi gyűjteményeikből válogatnak és szemléltetik majd saját nemzetük cirkusztörténetét. A résztvevő nemzetek saját cirkusztörténeti kincseiből rajzolódik ki a sokszínű nemzetközi cirkusztörténet: az a csodálatos cirkuszvilág, amelyben a magyar nemzet cirkuszművészete rendkívüli értéket képvisel és ezért kiemelkedő helyet foglal el.

A jelentőségéhez méltó magyar nemzeti cirkusztörténeti anyag összeállításához és bemutatásához közösségi összefogásra van szükség. Kérjük magyar artistaművészeinket, a magyar artista családokat és dinasztiákat, hogy féltve őrzött cirkuszi örökségeikkel vegyenek részt a kiállításon, mutatkozzanak be, mutassák be páratlan cirkuszi kultúránkat a hazai és nemzetközi közönségnek!

A kiállítást a Fővárosi Nagycirkusz és a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum munkatársai készítik. Levélben fordulnak minden magyar artistaművészhez, hogy saját emléktárgyaik és gyűjteményeik kölcsönzésével méltó nemzeti cirkusztörténeti kiállítást hozhassunk létre mindannyiunk büszkeségére és örömére.

Kérem, hogy adják tovább ennek a páratlan múzeumi bemutatkozási lehetőségnek a hírét, és vegyék fel a kapcsolatot munkatársainkkal: museum@circus.hu

 

Tisztelettel,

Fekete Péter     

a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója

Joó Emese      

a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum vezetője

 

A pdf dokumentum ide kattintva letölthető