Díjeső a 19. Kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

Véget ért a 19. Kínai Wuqiao Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A sajtótájékoztatón bejelentették a zsűri döntése alapján kialakult sorrendet. A három Arany Oroszlán-díjból kettőt a várakozásoknak megfelelően két kínai csúcsszám kapott: egy a lélegzetelállító handstand szám, valamint a 20 fiatal artistát megmozgató, virtuóz vázazsonglőr csoport. A harmadik Arany Oroszlán-díj nyertese a Moszkvai Nagycirkusz ugródeszka produkciója lett.

Fekete Péter főigazgató a Fővárosi Nagycirkusz különdíját a Moszkvai Nikulin Cirkusz zsonglőrcsoportjának adta át, az izraeli Adar Yahav CYR wheel produkcióját pedig meghívta a januárban megrendezésre kerülő XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

A nagyszabású verseny záróeseményén jelentős sajtójelenlét előtt köszönték meg a nemzetközi zsűri munkáját. A tartomány kulturális minisztériumának helyettes vezetője – aki egyben a verseny elnöke is volt – nagy tisztelettel beszélt a zsűri szakmai munkájáról, megköszönte a szakemberek befektetett energiáját, dicsérte szaktudásukat. A zsűridöntés érdekessége, hogy – ellentétben más fesztiválokkal, melyeken pontozás után még van vitára lehetőség – itt a leadott pontok alapján alakul ki a sorrend. A díjazottak bejelentésével lezárult a fesztivál első szakasza, a résztvevők most továbbutaznak Wuqiao városába, ahol további gálák bemutatására kerül sor.

Fekete Péter a mai napon még tárgyalásokat folytat Magyarország pekingi nagykövetével, ezt követően utazik haza.

Pekingben a Kínai Nemzeti Artista Szövetség meghívására még egy lenyűgöző előadást tekinthetett meg a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója meg a repülőgépe felszállása előtt. “Igazi csodákat láthattam és ezt szeretném a Fővárosi Nagycirkusz rajongóival is megosztani. Hát igen, ez Kína!” – fogalmazott Fekete Péter.