Siessen, aki nem szeretne lemaradni: már csak néhány alkalommal látható A sztyeppe illata című előadás a Fővárosi Nagycirkuszban!

A Fővárosi Nagycirkusz A sztyeppe illata című műsora, amely a vadregényes keleti sztyeppék mondákkal és gazdag történelmi hagyományokkal átitatott, egzotikus világába kalauzolja a nézőket, folyamatosan teltházzal dübörög. Türkmén, üzbég, mongol, azeri, magyar és ukrán artistaművészek egyszerre mutatják be saját kulturális gyökereik szépségét és a közös múltunkat.

Az előadásnak megannyi csúcspontja van. A kazahsztáni Duo Korotin páros, az Echo of Asia cirkuszfesztivál Arany-díjasainak Hand to hand száma szinte rácáfol a fizika törvényeire.

Az előadás ezután Mongólia mesés világa felé kalauzolja a nézőt, mégpedig a Les Étoiles de Mongolie extrém hajlékony lánycsapat lábbal nyilazó produkciójának segítségével.

Kassai Benjamin és Buti Gordon kínai rúd attrakciója káprázatos mozgásszínházi elemeket is tartalmaz. A Baross Imre Artistaképző Akadémia növendékei 2022 novemberétől a Le Cirque World Top Performers csapatával bejárták Olaszországot.

Ezután az Azerbajdzsánból érkezett Samir Abbasov kristályegyensúlyozó művész ejti ámulatba a közönséget, amikor egy kés élére helyezett léggömbre helyezi a többágú gyertyatartót, majd a lufit kipukkasztva is megtartja azt.

 

A többszörös cirkuszfesztivál-díjas kazah zsonglőrvirtuóz-csoport buzogányokkal és fémtálakkal játszik a gravitációval. Az előadás talán legtöbbször állótapssal jutalmazott műsorszáma az üzbég házaspár, a Sky Angels produkciója. Ők az egyetlen olyan duó, akik védőháló vagy londzs nélkül mutatják be az egyik legnehezebb mutatványt, a fogakon lógást. A 2017-es, 41. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál légtornász győztesei 2020-ban kis híján tragikus balesetet szenvedtek. Az orvosok szerint esélytelen volt, hogy Kristina újra járjon, ő azonban nem adta fel, sőt, egyenesen kijelentette, hogy nemcsak járni, de ismét repülni fog férjével. Így is lett.

A megható pillanatok után érkeznek az Echo of Asia Grand Prix-díjasai, a kazah Barys lovasakrobata csoport. A Chingiz Urmanbetov által vezetett csapat egy dzsigit számot mutat be. A rendkívül dinamikus műsorszámban a néző csak kapkodja a fejét, hiszen az akrobaták vagy háttal ülnek a száguldó lovakon vagy húzatják magukat az állatokkal.

A felnőttek artistaszámai között az ukrán artistanövendékek is bemutatják légtornász és zsonglőr tehetségüket.

Az előadás célja a szórakoztatáson túl az is, hogy a cirkuszművészet eszközeivel hidat építsen a kultúrák között, meg- és felerősítse a magyarságban azt a tudatot, hogy gyökerei Belső-Ázsiához kötik, ezen a tájon volt az őshazája, honfoglaló elődeink innen indultak el, és érkeztek meg a Kárpát-medencébe.

A publikum tagjainak tehát nem csak a szemét kápráztatják el az artistaművészek, hanem a szívükre, a lelkükre és az elméjükre is hatnak, emlékeztetve a múltra, az összefogás szükségességére és az egymás iránti bizalom építésének fontosságára.

Az előadás szeptember 17-ig látható a Fővárosi Nagycirkuszban.