Szarvasi Vízi Színház cirkuszművészeti módra: fantasztikus vacsora-performansz is terítékre kerül

Több mint két hónapon át kínál minden este programot a Szarvasi Vízi Színház. A közönség természetesen idén, a 14.évadban sem marad cirkuszi „csemegék” nélkül! Június 14. és augusztus 21. között a Békés vármegyei városban a Fővárosi Nagycirkusz, a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia előadásait élvezheti a közönség. A nézőkre egy jazzes cirkuszi show és egy cirkuszi vacsora-performansz is vár. Utóbbi egy teljesen új, köztes műfajt jelenthet a különleges színházi élmények kedvelői számára: augusztus 2-án 50 néző számára a Juhász Kata Társulat előadásában artisták szolgálják fel a színpadon helyet foglaló nézőknek a vacsorát látványos mozgásokkal egy sokszínű alkalmi műsor rendkívüli elemeként.

Részletes programok:

  1. június 14. 20:30
  • „Gulnara Jazz Cirkuszi Show” – Szarvasi Vízi Színház nyitó előadása

Jazz és cirkusz? Igen! Jazz és cirkusz! Ledér, mint az 1920-as évek Amerikája! Dekadens, mint a jazz korszak legszebb emlékei! Ez egy felejthetetlen este lesz a Jazz House-ban, ahol soha nem lehet tudni, mi van sűrű bársonyfüggönyökkel takart ablakok mögött. Szenvedélyek, titkok, szerelmek és csalódások! Luxus és intrika! A Moulin Rouge, a Cabaret és A nagy Gatsby világa és történetei elevenednek meg a színpadon: gyönyörű nők és gazdag férfiak, pezsgős mulatságok és hajnalig tartó mulatságok! És itt nem csak a jazz és burleszk világa mutatkozik meg, hanem a fantázia is szabadon szárnyal: a könnyű vérű táncosok mellett hihetetlen képességű cirkuszi artisták – légtáncosok, zsonglőrök és bűvészek – invitálják a közönséget, hogy egy estére elfelejtsék a valóságot. A fiatal tehetségekből álló előadóművészeti csapat több mint két évvel ezelőtt kényszerült elhagyni Kijevet az ukrán-orosz háború kitörése miatt és a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóságának és társulatának köszönhetően Budapesten találtak új otthonra. Kénytelenek voltak újrakezdeni mindent, többszáz kilométerre az otthonunktól, azonban a rengeteg támogatás, gondoskodás és segítő szándék, amit itt kaptak, erőt és lendületet adott a továbblépéshez, a folytatáshoz. Úgy döntöttek, hogy végre megmutatják, mire képesek, és bebizonyítják, hogy az ukrán egy tehetséges, rendíthetetlen lelkekből álló nemzet. Művészi alkotásuk – a világszínvonalú ukrán cirkuszművészek és páratlan tehetségű táncosaik kemény munkájának és erőfeszítéseinek gyümölcse. A G.A.S. ART Project csapatának „Jazz House” című előadása egy táncos cirkuszi show, amely egy különleges ház világába varázsolja a nézőket, ahol a szerelem és őszinte érzések, intrikák és csalódások történetein keresztül elmerülhetnek a zene, a tánc és a viharos érzelmek szinergiájába.

  1. június 23. 18:00
  • „Nyárindító Show” – a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia előadása

A Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia januárban megnyitotta a XV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. Három telt házas „Diótörő Diadala” című előadást mutattak be hatalmas sikerrel. Májusban ez a siker széria tovább folytatódott, hiszen a budapesti VII. kerülettel közös projektben újabb hat telt házas előadással rukkoltak elő.

Kovács Gábor Dénes főigazgató ebben az előadásban a végzős diákjainknak adta meg a lehetőséget, hogy elkápráztassák a nézőket, hiszen a vizsgaprodukciókkal léphettek a porondra növendékek, melyeket június 26-án és 27-én is bemutatnak a szakmai zsűri előtt.

A Szarvasi Víziszínpadra ebből a sikerdarabból állított össze a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia egy minden eddiginél összetettebb előadást, amelynek a Nyárindító Show nevet adták.

A magyar cirkuszművészet és a magyar cirkuszművészeti oktatás megújításának és fejlesztésének szándékával az intézmény a korábbi évekhez hasonlóan, ismét egy műfajteremtő, a gyermek és ifjúsági közönség kulturális tájékozódását célzó összművészeti produkció megvalósítására vállalkozik. A 75 esztendős múltra visszatekintő Artista- és Előadó-művészeti Akadémia olyan cirkuszművészeti produkció megteremtésére törekszik, amely ötvözi a klasszikus cirkuszművészet formanyelvét a mai társművészetek ötvözésével, valamint egész Európában egyedülálló és professzionális képzést biztosít.

  1. augusztus 2. 20:30
  • „Utolsó előtti vacsora” – különleges kulturális élmény limitált nézőszámmal

Vacsora performansz – a Juhász Kata Társulat előadása

Az Utolsó előtti vacsora eltér a színházfogyasztásnak attól a hagyományától, ahol a közönség tagjai külön-külön költik el aznapi szellemi táplálékukat, majd idegenként távoznak. Ebben a tekintetben közelebb áll a performanszhoz, mivel az itt-és-most-ban gyökerezik, és a közös élmények megélésére kíván rávilágítani nem csak színházi eszközökkel.
Az előadás egy olyan világot teremt, aminek még nincs megpecsételve a sorsa. A cirkusz műfajához közelít a tekintetben is, hogy a szabadság képzetét kelti: túlmerészkedik a célszerűségen. A képzelet burjánzásában gyökerezik, mint a lakoma, amelyet együtt fogyasztanak el az alkotók és a nézők. Az előadás asztalokhoz ültetett vacsora formájában zajlik. A performansz végén mindenkit maradásra, élmény feldolgozásra, beszélgetésre bátorít a produkció.

  1. augusztus 6. 20:30
  • A Fővárosi Nagycirkusz „Csillagok, égbeli tűk” című előadásának bemutatója

A Fővárosi Nagycirkuszban látható, nagy sikerű „Csillagok, égbeli tűk” című előadás egy napra a Szarvasi Vízi Színházba költözik.

Csillagok, égbeli tűk karcolják rá a szemünkre, baj van a földön, gond van az égen, s emberek, valamit nagyon elszúrtunk. Nem vigyáztunk a ránk bízott kincsekre, a földre, a természetre, az állatokra, a növényekre, és nem vigyáztunk egymásra sem. Az utolsó előtti percben vagyunk, és ha nem kapunk észbe, az ég ránk szakad és a föld néptelen lesz, mi pedig szomorkodhatunk, hogy miért nem szólt ránk időben senki! De még van egy percünk, most, és észbe kaphatunk, hogy megmentsük magunkat és újra megtanuljunk jól vigyázni minden értékünkre, minden kincsünkre, a földünkre, a szeretteinkre, az örökségünkre és az emberiségre!

A Fővárosi Nagycirkusz „Csillagok, égbeli tűk” című nyári műsora a bolygónkról szól, és a bolygónkért aggódó csillagokról, a minket féltő Napról és Holdról, a ránk, emberekre gondos szülőként tekintő egész univerzumról!

És közben a cirkusz is olyan utakra merészkedik, ahol eddig még nem jártunk: a műsor káprázatos és pazar szuperkoncerté alakul át, melyben az artista és táncos koreográfiák új értelmezést és dimenziókat adnak a legjobb magyar és világslágereknek! Rúzsa Magdi és a Queen, Anna and the Barbies és David Bowie, Cseh Tamás és Michael Jackson dalai talán soha nem szerepeltek még együtt, egy koncerten – kiegészülve artistákkal, táncosokkal, élő zenekarral, videoklipes videó- és fénytechnikával!

S hogy mi a közös bennük? Mi a közös bennünk? Ők mind megérezték, amit mi is: csak rajtunk múlik, hogy megóvjuk egymást és szeretett bolygónkat. És hogy nekünk, embereknek mi a felelősségünk, amikor észrevesszük Földünk arcán a lassan legördülő könnycseppet: „Vigyázz a madárra, ha a válladra repül…”

Találkozzunk idén nyáron is Szarvasi Vízi Színházban!