Szombaton magyar cirkusztörténelmi pillanat születik!

A Cirkuszi világnapon, Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódva, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitóünnepségén április 15-én, 15:30-tól a Fővárosi Nagycirkusz történelmi jelentőségű artistaprodukcióval ünnepel: ifj. Simet László érdemes művész magyar artista drótkötélen kel át a Duna fölött. Az április 12-én tartott újabb sajtótájékoztatón további érdekességeket árultak el a szervezők és a produkció főszereplője.

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia egy európai viszonylatban is egyedülálló produkcióval veszi kezdetét. A Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, Fekete Péter rendezésében létrejövő ÁTMENTEM produkció során a többszörös cirkuszfesztivál-díjas, érdemes művész ifj. Simet László a Duna fölött 300 métert tesz meg 30 méteres magasságban egy 22 milliméter vastagságú drótkötélen. A folyó két partján álló 100 tonnás daruk közé feszítik ki a drótkötelet, a vízen lévő 3 uszályon pedig 20 ember összehangolt munkájával, kézi erővel feszítik meg a drótot, megakadályozva a túlzott kilengést.

„A cirkuszművészet egyik alapvető üzenete, hogy merjünk álmodni és tenni az álmaink megvalósításáért, hiszen a csoda a mi kezünkben van. Ha összefogunk, segítjük egymás munkáját és merünk nagyot álmodni, és teszünk érte, ahogyan ifj. Simet László, akkor meg fog valósulni a csoda” – mondta el a sajtótájékoztatót moderáló Szabó László kérdésére a projekt ötletgazdája és rendezője, Fekete Péter. A főigazgató azt is megosztotta, hogy hónapok óta készülnek az eseményre, melynek napján leállítják a teljes hajóforgalmat és a rakparti autós forgalmat. A Mahart PassNave közreműködése nélkül nem valósulhatna meg az átkelés, amelyhez olyan komoly hajós munkára és tapasztalatra is szükség van, amelyeket a Fővárosi Nagycirkusz dolgozói nem tudtak volna megoldani. A 300 méter hosszúságú kötelet a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia 20 diákja cavalettikkel tartja majd az uszályokon, amelyekkel stabilizálják a kilengését. „Az ÁTMENTEM esemény a cirkuszművészet segítségével azokra az őseinktől kapott kulturális értékeinkre mutat rá, amiket át kell mentenünk az utókornak” – mutatott rá Fekete Péter az esemény legfontosabb üzenetére.

Fekete Péter, az ÁTMENTEM ötletgazdája és rendezője ifj. Simet László artistaművésszel
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

Ifj. Simet László az esemény rendezőjével a sajtótájékoztató előtt motorcsónakkal mérte fel a vízen uralkodó időjárási viszonyokat, majd egy a szárazföldön felállított feszesdróton sétálva mérte fel a szél erősségét és válaszolt Szabó László kérdéseire. „Természetesen izgulok, de hatalmas várakozással nézek elébe és már várom, hogy átmehessek a folyó fölött. Magyarországon rajtam kívül senki nem űzi a skyhook zsánert, amikor nagy magasságban történik a kötéltánc. Bár nagy tapasztalatom van ebben, hiszen jónéhány skyhook produkciót csináltam a világ minden pontján, de úgy érzem, hogy a budapesti lesz a legfontosabb, a karrierem csúcspontja” – mondta el az érdemes művész artista, aki elsősorban mentálisan készül fel a produkcióra, hiszen artisztikai szempontból a tudása megvan hozzá.

A nagytudású ifj. Simet László édesapjától, id. Simet Lászlótól tanulta a szakma fortélyait
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz

A rögtönzött szárazföldi kötéltánc bemutatót követően, Dr. habil. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem pszichológia és sportpszichológia tanszék vezetője avatta be a jelenlévő újságírókat a mentális felkészülés folyamataiba. „Meg kell teremteni azt a bizonyos mentális hátteret, aminek a segítségével valakiben megjelenik az ismerősségi hatás, hogy meg tudja csinálni és képes rá. Valamint fejben le kell modellezni, vizualizálni a különböző helyzeteket, hogy azokban mi minden várható és ennek megfelelően felkészülni rájuk. Ezen kívül kiemelten fontos a higgadtság megőrzése és a gyors reagálás képessége.”

Dr. habil. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem pszichológia és sportpszichológia tanszék vezetője többek között a mentáltréning fontosságáról beszélt
Fotó: Fővárosi Nagycirkusz[/caption]

A szervezők a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart között zajló eseményre és az Erzsébet hídra is várják az érdeklődőket. Aki pedig be szeretne nézni a kulisszák mögé, megnézné a magyar sztárokkal élőben készült interjúkat és átélné az artista szemszögéből is az átkelést, az online közvetítésre ide kattintva válthat jegyet.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink