Tiétek a cirkusz! Így ment a cirkuszpedagógia nyári vakációra

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ munkatársai a nyári szünidőben minden korosztályt szórakoztató cirkuszpedagógiai programot vittek a Művészetek Völgyébe, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kapolcsi ArtPorta udvarába. A napfényes cirkuszi porondon a nyári fesztiválnak megfelelő oldott hangulatú, szabadidős beavató program kötetlen játékra hívta az aktív völgylakókat. A saját élmények alapozásaként cirkuszmúzeumi műtárgyjátékok, kezdőknek artista készségfejlesztés és interaktív bohócprogram, haladóknak cirkusztörténeti kvíz és cirkuszi képzőművészeti műalkotás-elemzés szerepelt a kínálatban.

A völgylakók különleges körülmények között ismerkedhettek meg a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszi készségfejlesztő programjával. A szabadtéri, mezítlábas eszközbemutatón a fesztiválozók maguk is kipróbálhatták a cirkuszművészet különböző eszközeit, rekviziteit.

Nagy népszerűségnek örvendett és egyaránt megmozgatott gyerekeket és felnőtteket a kötélenjárás, a tányérpörgetés, és a háromlabdás kaszkád.

A legkisebbek is próbálgathatták egyensúlyérzéküket az alacsony pisznin, vagy a mini rollabollán.

A gyerekek számára a legszórakoztatóbb produkciót a mókás bohócok nyújtották, akik közös játékban bámulatos bűvésztrükkökkel, vicces jelenetekkel nyűgözték le apró közönségüket.

A völgyprogram egyik újdonsága a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum rekvizit-gyűjteményének interaktív bemutatása volt. Az érdeklődők a cirkuszi műtárgyrejtvényben kézbe foghatták, alaposan megvizsgálhatták és kitalálhatták, vajon mire használják az artisták a piedesztálra állított rekviziteket.

Másik cirkuszmúzeumi újdonság a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. közös Cirkusz – Művészet – Alkotás pályázata képzőművészeti anyagának bemutatása volt. Az ArtPorta alkalmi sátor-kiállításában a cirkuszmúzeum legújabb kortárs műalkotásaiból válogatott plakátokkal, installációkkal és plasztikákkal ismerkedhetett a közönség, emellett Mózer Erzsébet maga mutatta be saját cirkuszi témájú festményeit.

A cirkuszmúzeum nyereményjátéka a cirkusztörténet nagy talányainak megfejtésére invitálta azokat, akik érdeklődtek a cirkuszi muzeológia, társadalom- és történettudomány rejtelmei iránt.

Az ArtPorta összművészeti programjáról és ezen belül a cirkuszpedagógiai beavató programról a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. készített összefoglaló videót: https://www.youtube.com/watch?v=zX-BQA1WhiM

A MANK ArtPorta cirkuszpedagógiai stábja: Sándor András projektvezetés, Simon Mimi & Mucsi Gergely bohócműsor és készségfejlesztés, Recskó Vivien készségfejlesztés, Joó Emese cirkuszmúzeumi programok, Széni Katalin műtárgyrejtvény, Szonday Szandra cirkusztörténeti kvíz, Nikol Fuszka múzeumi fotós, Mózer Márta szervezés, Mózer Erzsébet műalkotáselemzés, Nagy Árpád installáció, Vízkeleti Andrea MANK házigazda.

További képek a képgalériában láthatóak.

Joó Emese

főmuzeológus, múzeumpedagógus