ArchiCedac, a jó gyakorlat

Arianna Pianesi, a CEDAC – Cirkuszművészeti Dokumentációs és Oktatási Központ (Verona) archivista szakembere 2024. június 25-én szakmai látogatást tett a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumban, ahol bemutatta az ArchiCedac cirkuszi örökséget dokumentáló programot. A tudományos intézmények munkatársai közelebbről megismerték egymás archiválási rendszerét, digitális gyűjteménykezelési szempontjait, és egyeztettek a további együttműködésről.

A CEDAC – Cirkuszművészeti Dokumentációs és Oktatási Központ 2003 óta fejleszti vegyes cirkuszi archívuma iratkezelési és nyilvántartási rendszerét. Digitális nyilvántartásukat a nemzetközi szabványoknak megfelelő, olasz fejlesztésű Archiui programmal, egy kifejezetten a vegyes örökségek kezelésére szolgáló speciális változat használatával végzik a CEDAC-ban, amelynek elnevezése ArchiCedac. A nyilvános digitális adatbázis megfelel a CEDAC küldetésének, amelynek egyik fő célja, hogy az intézmény közhasznú szolgáltatást nyújtson mindazoknak, akiknek szükségük van a cirkusz dimenziójának bármilyen aspektusában való elmélyülésre.

Arianna Pianesi az ArchiCedac program alkalmazása és fejlesztése mellett kutatja a más tudományos cirkuszi archívumokhoz való kapcsolódás lehetőségeit is, doktori disszertációját is ebből a témából írja éppen. Ahogy ő fogalmazott, számára a budapesti látogatás legfontosabb aspektusa az volt, hogy “találtam egy olyan kulturális intézményt, amely a cirkuszi örökség tudományos kezelésének problémájával foglalkozik, “élő” és “beszélő” elemnek tekintve azt. A hasonló célokkal rendelkező intézmények közötti párbeszéd minden bizonnyal a cirkuszművészet nemzetközi dokumentációs rendszerének létrehozásához vezető modellt jelenthet.”

Arianna látogatása a mi cirkuszmúzeumunk, könyvtárunk és archívumunk adatbázisainak fejlesztése szempontjából egyaránt nagyon hasznos volt. Kerner Tünde könyvtárosunk azt emelte ki, hogy „az ArchiCedac nevű online keresőfelület egyedülálló módon teljes állományukban, a különböző dokumentum- és tárgytípusokban egyidejű keresést tesz lehetővé. Egy adott artista nevére keresve megtaláljuk a róla készült fotókat, a műsorokat, ahol szerepelt és azokat a könyveket is, amelyekben említést tesznek róla. Hasznos volt az is, hogy Arianna megosztotta velünk a CEDAC könyvgyűjtemény olvasótermi elhelyezésének szempontrendszerét. Ők a nemzetközileg használt Dewey osztályozási rendszert alkalmazzák, e szerint helyezik fel a műveket a polcokra. Egyetértettünk azonban abban, hogy a cirkuszművészet témakörében ez a rendszer túl általános, nem tartalmazza például az egyes zsánereket, ezért nálunk saját gyűjteményi rendszer kialakítása szükséges.”

Bereczky Dávid levéltárosunk szerint a CEDAC nyilvántartási rendszerének megismerése azért volt hasznos, mert „példát mutatott arra, hogy online rendszerükben integráltan lehet keresni múzeumi, levéltári és könyvtári anyagra. Az ArchiCedac kulcsszavazása nagyon jól használható, van benne személyekre, társulatokra és eseményekre vonatkozó mező. A különböző kulcsszavakra kattintva pedig hozzáférhetővé válik az adott kulcsszóhoz tartozó minden egyéb találat. Ráadásul sok kiemelt személyhez vagy társulathoz összefoglaló leírást is készítettek. Ez a kulcsszavazási rendszer az iratok esetében teljesen kiváltja a klasszikus mutatókönyveket. Igaz a rendezési segédleteket nem helyettesíti, de online keresőként nem is ez a feladata. Az ArchiCedac az online, nyilvánosan elérhető dokumentumok kezelését tökéletesen ellátja. A különböző keresési találatoknál megjelenik egy fa struktúra is, ami megmutatja az adott tárgy, fotó, könyv, dokumentum stb. helyét az intézmény rendszerében. Ez utóbbi funkció már nem csak a megjelenítést segíti, hanem a gyűjtemény logikai struktúrájába is betekintést enged.”

 

Muzeológiai szempontból kiemelhető, hogy az örökségelemek – köztük a cirkuszi emlékek – tudományos feldolgozása jelenleg új korszak előtt áll, részben a digitális anyagok sokasága, részben a hálózatos gondolkodás, valamint a nyilvánosság és közhasznúság igénye következtében. A veronai és a budapesti cirkuszi archívum egyaránt vegyes gyűjtemény, amelyek egymáshoz kapcsolódó könyveket, irattári dokumentumokat és tárgyakat tartalmaznak, amelyek számtalan külső, nemzetközi kapcsolattal is rendelkeznek. A cirkuszi örökség szövevényes kapcsolati hálójának feltárásához nélkülözhetetlenek az integrált és szabványos adatbázisok, amely területen a CEDAC már komoly, számunka példaértékű eredményeket tud felmutatni, lásd: https://archicedac.archiui.com/

A szakmai látogatás része volt a Fővárosi Nagycirkusz a „Stars – Like pins on the sky” című előadásának megtekintése, amely vendégünk és partnere számára rendkívüli élményt jelentett.

 

Joó Emese

főmuzeológus