Függő vagyok, nem tudok az előadások okozta adrenalin nélkül élni! – Interjú Szlavkovszki Zsolt artistaművésszel

SZLAVKOVSZKI ZSOLT gurtni

Többszörösen válogatott sportoló, a Baross Imre Artistaképző Akadémia volt hallgatója, légtorna és kézenállásra szakosodott artista, sportedző. 16 éves korától kezdve aktívan lép fel TV műsorokban, koncerteken és show műsorokban, Magyarországon és külföldön is.

Hamarosan porondra lépsz a Fővárosi Nagycirkuszban, a „Stars- Like Pins on the Sky” című előadásban. Milyen produkciót láthat tőled a közönség?

Gurtni számmal lépek a porondra augusztus 7-től a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol legutóbb a II. Légtorna Fesztivál gála előadásán már találkozhatott velem a közönség. 2016-ban a „Lúdas Matyi” című előadásban, 2020-ban pedig a 13. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon mutatkozhattam be Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában. 7 éves koromban kezdtem el foglalkozni sportakrobatikával. Hiperaktív gyerek voltam, édesanyám vitt el az első edzésemre, Gödöllőn. A családunkban én vagyok az egyetlen, aki ezt a pályát választotta.

Légtorna és kézenállásra szakosodott artista vagy. Utóbbi miért vált fontossá számodra?

A gurtni és a kézenállás nem kapcsolódik kifejezetten egymáshoz, de az izomerő, a mozgáskultúra és mozgáskoordináció fejlesztése révén hasznosan hatnak egymásra ezek a különböző szakirányok, és ez segít magasabb minőségű mozgásminták létrehozásában. Valamint én beillesztettem egy kézenállásban végrehajtott trükköt is a gurtni számomba. A cirkuszi élet olyan emelkedett, adrenalin-fröccsel megtámogatott, magasabb szintű létezést jelent, ami teljesen függővé tudja tenni az embert. Minden alkalommal izgulok a porondra lépés előtt! Szerencsére nem izzad a tenyerem, de kisebb fajta gyomorgörcsöm mindig van. Ez hamar elillan, amint kilépek a porondra. Bár ott egyedül vagyok, ez egy igazi csapatmunka. Légtorna szakirányon Vincze Tündétől tanultam, aki egészen fiatalon meglátta bennem a tehetséget. Hozzáteszem, hogy valószínűleg érezte rajtam a pályához elengedhetetlenül fontos szorgalmat, elszántságot és kitartást is. Tündéhez a mai napig bátran és bizalommal fordulhatok. Szintén fontos a családom támogatása, a szerelmem segítsége.

Mennyi időt töltesz naponta felkészüléssel?

Törekszem a heti 4-5 edzésre. Ezt nagyban befolyásolja a fellépések száma. Ha csak egy előadásom van egy nap, akkor még nagy valószínűséggel beillesztek egy edzést is. Ha kettő van, akkor aznap már nincs gyakorlás. Azokon a napokon pedig mikor nem lépek fel, igyekszem több órát is edzeni, valamint kiegészíteni a szakmai gyakorlást, súlyzós és kardió edzésekkel is.

Színházi előadásokban, televíziós műsorokban, külföldi és magyar showk-ban és varietékban is láthatott téged a közönség. Mindeközben edzőként is tevékenykedsz. Hogyan férnek ezek össze az életedben?

A tanulás számomra hobbi. Nem tartom kizártnak azt sem, hogy a későbbiekben valamilyen segítő szakmában helyezkedek el, de addig még számos álmom van, amit szeretnék a porondon valóra váltani!