A Duo One Heart nyerte a Fővárosi Nagycirkusz különdíját a Salieri cirkuszfesztiválon    

A cirkuszművészet egyenrangú a színházzal, a balettel, a klasszikus zenével, az operával- hirdeti Fekete Péter évek óta, amellyel az artistaművészek társadalmi elfogadottságát kívánja a színészek, a táncművészek, a klasszikus zenészek szintjére emelni, s kimondhatjuk: jól áll az ügy. Hazánkban nagy tisztelet övezi az artistaművészeket, megújul, új fényt kap a cirkuszművészet. E folyamatra figyel a világ, s rendkívüli érték, hogy Magyarország nincs egyedül a műfajmegújító tevékenységével, a világ számos pontján folyik ehhez hasonló, újdonságkereső, a műfaj határait feszegető kísérlet.

Ilyen kísérlet a INTERNATIONAL SALIERI CIRCUS AWARD Legnagoban. Egy olasz kisváros színházában zajló klasszikus cirkuszi fesztivál és verseny, amely különlegessége, hogy egy hétre a helyi Teatro Salieri – amely egyébiránt egy gyönyörű, tradicionális, ékszerdoboz-hatású épület –színpadára költözik a cirkusz, elegánsan, ünneplőbe öltözve, és minden cirkuszi produkció klasszikus zenére, szimfonikus zenekar kíséretében kerül bemutatásra.

Antonio Salieri zeneszerző, Mozart kortársa – leginkább a Mozart című filmből ismerhetjük a nevét – e város falai között született 1750-ben, itt nőtt fel, ezért a városi színház épületét is róla nevezték el. A harmadik éve megrendezésre kerülő AWARD igazi, díszbe öltöztetett kulturális ünnep nemcsak a városban, hanem a régióban is, találkozóhelye a világ klasszikus cirkuszművészeinek.

Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója kiemelt díszvendége volt az eseménynek, hatalmas tapssal köszöntötték Graziano Lorenzetti kultúráért felelős polgármester beszédét követően a színházteremben, mindkét gálán.  Az AWARD kulturális esemény, szakmai fórum és verseny is egyben. A fődíjak mellett különdíjak kiosztására is sor került, melynek keretében a Fővárosi Nagycirkusz különdíját a Duo One Heart – Veronika Rass és Vlad Biliauer, a Moszkvai Nikulin Cirkusz művészei – lírikus zsonglőrszáma nyerte el. Az elismerést Eötvös Susy, a Fővárosi Nagycirkusz külkapcsolati vezetője és Joó Emese, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum vezetője adta át a díjazottaknak.

A fesztiválon a veronai cirkuszmúzeum – Centro Educativo di Documentazione delle Arti Circensi – számára meghívást nyújtottunk át a 2024 januárjában Budapesten megrendezésre kerülő nagyszabású cirkuszmúzeumi kiállításra. A két intézmény kapcsolta nem új keletű, Antioni Gioarola, világhírű cirkuszi rendező és szakember, a fesztivál és a múzeum igazgazója többször járt Magyarországon. Az egri Kepes Intézetben 2022 márciusában megrendezett Hopplá hopp! – A cirkusz világa művészek szemével című cirkuszművészeti kortárs tárlatot is ő nyitotta meg. A magyarországi szakmai folyamatok jó ismerője és kiváló partnere.

A fesztiválzáró gálapartin kiosztották a fő-és különdíjakat, méltatták a művészi teljesítményt, a professzionális munkát. 

 

Az International Salieri Circus Award 2023 zsűritagjai:

 

  • Alain Frère zsűrielnök, művészeti tanácsadó, Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál / Franciaország

 

  • Carmen Lupascu Rhodin művészeti vezető, Circus Brazil Jack / Svédország

 

  • Irina Naumenko casting tanácsadó, Cirque de Soleil / Kanada

 

  • Ambra Orfei cirkuszművész, a Sceniko Events alapítója / Olaszország

 

  • Livio Togni cirkuszművész, a Darix Togni-és a Florilegio Cirkusz igazgatója / Olaszország

 

  • Giampiero Garelli, a Le Cirque World’s Top Performers alapítója / Olaszország

 

  • Dominique Jando cirkuszművész és művészeti igazgató, Big Apple Circus / USA, Franciaország

 

  • Endrész László Pro Cultura Hungarica-díjas producer, rendező / Egyesült Királyság, Magyarország

 

  • Silke Pan cirkuszművész/Svájc

 

Magyarország ott van a világ cirkuszi vérkeringésében, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai csapata szinte minden kiemelt cirkuszművészeti eseményre meghívást kap. Tanulnak tőlünk, figyelnek ránk, a magyar cirkuszművészet évek óta a figyelem középpontjában van.