Kezdetét vette az első bolgár nemzetközi cirkuszfesztivál, a Golden Horse 

Tegnap kezdetét vette Szófiában az első bolgár nemzetközi cirkuszfesztivál, a Golden Horse, amelyre a világ számos pontjáról érkeztek cirkuszművészeti szaktekintélyek, hogy zsűriként részt vegyenek a seregszemlén. Köztük van többek között Dr. Alain Frère, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társalapítója, valamint Maxim Nikulin, a világhírű Nikulin Cirkusz főigazgatója és művészeti vezetője. A zsűri tagjai között foglal helyet Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója is. A Golden Horse Nemzetközi Cirkuszfesztivál az A és a B műsorok után a díjátadó gálával ér véget vasárnap. A Vanetta Stefanova nemzetközileg elismert cirkuszi menedzser, művészeti és ügyvezető igazgató, Lachezar Stefanov alapító igazgató, valamint Lazar Gakev társalapító által megálmodott rangos cirkuszi seregszemlének a Nemzeti Kultúrpalota ad otthont.

A Golden Horse az egyetlen nemzetközi cirkuszfesztivál Délkelet-Európában.

A Szófiai Állami Cirkusz fennállásának 125.évfordulója alkalmából megrendezett fesztiválon öt kontinens artistaművészei mérettetnek meg.

A fesztivál fellépői között vannak a kazahsztáni zsonglőr-virtuózok. A többszörös cirkuszfesztivál-díjas csoport történetmesélő produkciójukban a minden felett uralkodó idő hatalmát helyezik a középpontba, miközben izgalmas összedobásokat végeznek buzogányokkal a talajon és a levegőben szárnyalva. A magyar közönség a Fővárosi Nagycirkusz A sztyeppe illata című előadásában láthatta őket. A porondra lép a tányérpörgető Liviu Tudor Romániából, akit a Fővárosi Nagycirkusz Lúdas Matyi című előadásában láthatott a nagyérdemű. A Fővárosi Nagycirkusz A sztyeppe illata című előadásából ismert Les Étoiles de Mongolie extrém hajlékony lánycsapat lábbal nyilazó produkciója is látható lesz az első bolgár nemzetközi cirkuszfesztiválon.

A Golden Horse Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűritagjai:

 • Neshka Robeva, a világ legsikeresebb ritmikus gimnasztika edzője (Bulgária)
 • Alain Frère, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál társalapítója, a Frѐre Múzeum igazgatója (Monaco)
 • Jasmine Straga, az Ausztrál Nemzetközi Cirkuszfesztivál alapítója és vezetője(Ausztrália)
 • Maksim Nikulin, a Moszkvai Nikulin Cirkusz igazgatója (Oroszország)
 • Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója (Magyarország)
 • Brigitte Scherrer, a Cirque du Soleil casting csoportjának főtanácsadója (Kanada)
 • Antonio Giarola, a Nemzetközi Salieri Cirkuszfesztivál és a Fieracavalli alapítója, a FEDEC alapító-igazgatója (Olaszország)
 • Genís Matabosch, a Golden Elephant Nemzetközi Cirkuszfesztivál vezetője, a Circusland Múzeum igazgatója (Spanyolország)
 • Carre Harvey porondmester (Franciaország)

Mindeközben különös évfordulóra emlékezik most a bolgár cirkuszvilág. Negyven évvel ezelőtt, 1983.szeptember 25-én égett le a Szófiai Állami Cirkusz épülete. Ennek tiszteletére a Szófiai Regionális Történelmi Múzeumban Dragomir Draganov rendezésében egy kiállítást mutatnak be, amelynek célja, hogy felidézze azoknak a szerzőknek a nevét és munkásságát, akik az 1970-es években ezt az emblematikus épületet Szófia számára létrehozták. Az épület speciálisan elkészített makettje lesz a kiállítás fénypontja, ezzel is tisztelegve Eroslav Stankov és Kostadinka Stankova-Mutafova építészekre. Az „Ó, az a cirkusz!” című kiállítás október 1-ig tekinthető meg.

  Send this to a friend