A magyar cirkuszművészet idén is elemi erővel robbant be a nemzetközi cirkuszi színtérre

Úgy tűnik, lassan nincs a világon olyan cirkuszszakmai konferencia, fesztivál, verseny, ahol a magyar cirkuszművészet ne képviseltetné magát.  Budapest, Monte-Carlo, Párizs és Girona után a Dax-i fesztivál is erős magyar cirkuszművészeti jelenléttel zárult. Összefoglaló az idei három hónap nemzetközi történéseiről.

A magyar cirkuszművészet évtizedek óta a cirkuszi világ élvonalába tartozik. Ennek az alapjait azok a nagy elődök fektették le, akik tehetségükkel, szorgalmukkal és nívós produkcióikkal világszerte elismertté tették a magyar cirkuszművészetet. Ám ez a művészeti ág olyan szerencsés helyzetben van, hogy nemcsak a múlt nagy dicsőségein merenghet, hanem folyamatosan újabb sikerekkel gazdagodik. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az elmúlt három hónapban elért nemzetközi elismerések.

Fényes Porond nemzetközi gyermekcirkusz-fesztivál Budapesten

Már a január első napjai is izgalmasan teltek, a nemzetközi cirkuszvilág szeme Budapestre szegeződött. Az orosz-ukrán háború ellehetetlenítette a Yaskrava Arena Dnipra (Fényes Porond) nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivál ukrajnai megrendezését, ezért a szervezők kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban, 2023 január 2-án és 3-án került sor a fontos eseményre. A magyar artistanövendékek a tavalyi Fényes Porond fesztiválon is kimagasló sikereket arattak és ez idén sem volt másként: arany-díjat érdemelt Ádám Henrik magasdrót produkciója, valamint Buti Olivér és Jagudits András kortárs mozgásművészettel átitatott deszkaszáma. Ezüst-díjban részesítette a szakmai zsűri magyaros lovaszsonglőr produkciójukért Ádám Rudolfot, Ádám Angelinát és Ádám Szkárletet. Bronz-díjas lett Dienes Kinga lábzsonglőr, valamint Usakova Anna és Hellenpárt Levente drótszámukkal.

Az ukrán Fényes Porond nemzetközi gyermekcirkusz-fesztivál ideje alatt Budapestre figyelt a cirkuszvilág
Fotó: Urbán Ádám

Nagysikerű szakmai előadás Monte-Carloban

Világszerte óriási érdeklődés közepette, két év kihagyás után, január 20. és 29. között újra megrendezésre került a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál. A versenyprogramok mellett szakmai konferenciákat is tartottak. Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója is előadást tartott egy platformon Flavio Tognival és Ken Felddel a világ vezető cirkuszi szakemberei előtt. A főigazgató nagysikerű előadásában a Fővárosi Nagycirkusz társadalmi, oktatási és nevelési szerepvállalásáról, a felelős állattartásról és a cirkuszművészet megújítására tett úttörő kísérleteiről beszélt.

A magyar cirkuszi szakember, Fekete Péter Monte-carlói előadását nagy figyelemmel követte a cirkuszi szakma

A magyar közönség jól ismerheti a Monte-carlói díjazottak jelentős részét, hiszen korábban Budapesten éltek, dolgoztak, készültek a nagy megmérettetésre. A New Generation ifjúsági verseny arany díjazottja Ameli Bilyk lett kötél-egyensúlyozó mutatványával. Amelivel a RAIN – Esőcirkusz című előadásunkban találkozhattak a nézők. A tizenkét éves Sofiia Hrechko több különdíj mellett, ezüstöt zsebelt be. Tanárával, Svetlana Momottal több mint tíz hónapja él Budapesten, miközben szorgalmasan tanul a Fővárosi Nagycirkuszban és a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémián. Sofiia-val a Melyiket a 9 közül? című összművészeti darabunkban találkozhatott a magyar közönség. Bronz-díjat kapott többek között a Mystery of Gentlemen csapata. A mongol akrobatákat hatalmas gömbökön táncolva láthattuk pár éve a Fővárosi Nagycirkuszban. Ezüstöt kapott többek között a Secret of my Soul levegőkarika produkció. Oleksii Grigorovot és Marina Glavatskikh-ot a Csillagtánc című darabunkban láthatta a magyar közönség. A Togni család neve is ismerősen cseng Budapesten. A tradicionális olasz állattréner család többször fellépett nálunk, Monte-carlóban Bruno Tognit Ezüst Bohóc-díjjal jutalmazta a zsűri. Az Arany Bohóc-díjat René Casselly, Merrylu Casselly és Quincy Azzario nyerték el. René és Merrylu állandó vendége, barátja a Fővárosi Nagycirkusznak.

A háború kitörése óta Budapesten élő és tréningező Sofiia Hrechko több különdíj mellett, ezüstöt is nyert Monte-Carloban.

Festival Mondial du Cirque de Demain Párizsban

Monte-Carlo után január 26-án elkezdődött Párizsban a kortárs cirkuszművészet legnagyobb, nemzetközi seregszemléje, a Festival Mondial du Cirque de Demain. A magyar cirkuszművészetet Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója képviselte. A rangos nemzetközi zsűriben Közép-Európa egyetlen kőcirkuszának igazgatója is helyet foglalt, aki a próbákon történő részvétel és a produkciók értékelése mellett szakmai egyeztetéseken is részt vett.

Gironai Gold Elephant Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Március 2. és 7. között került megrendezésre Spanyolországban a 11. Gironai Gold Elephant Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelyet Genis Matabosch, a Belsaui Circusland igazgatója hívott életre. Ahogy megszoktuk, ez a fesztivál is magyar szakemberek jelenlétével zajlott. Genis Matabosch külön kiemelte és köszönetet mondott Kristóf Krisztiánnak az általa rendezett, a cirkuszművészetben eddig sosem látott, új zsáner megjelenésének, amely a levegőakrobatika és a kardnyelés tradicionális zsánereket ötvözte. Lucky Hell Magyarországon próbált és készült fel a megmérettetésre, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában üzemelő Művésztelepen. A porond rendjéről évek óta Richter Krisztián, egy tradicionális magyar cirkuszcsalád tagja gondoskodott. A záróeseményen külön tapssal jutalmazták a munkáját.

A fesztiválon a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója két Különdíjat adott át: egyet a Dmitry Chernov rendezésében létrejött izraeli Vertex csoport tagjainak, és egyúttal meghívta őket a következő Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválra. A kazahsztáni Duo Korotin hand to hand produkciója jól illeszkedik az igazgató következő, A sztyeppe illata rendezésébe, ezért a Különdíj egyúttal szerződés ajánlatot is jelentett.

Magyar zsűrielnök és cirkuszi táncos sikerek Dax-ban

A Fővárosi Nagycirkusz Balettkara nemzetközi szinten is nagy elismerésnek örvend. Ennek egyik folyományaként meghívást kaptak a március 9. és 12. között Franciaországban megrendezésre kerülő Cirque Saint Paul les Dax nemzetközi fesztiválra. A Fővárosi Nagycirkusz Balettkara nyolc teljesen különböző, levegő és cyr-wheel artista zsánerekkel fűszerezett táncos számmal lépett fel a nemzetközi megmérettetésen, ahol munkájukat Különdíjjal ismerték el a fesztivál szervezői. A zsűri elnöki tisztségét Fekete Péter töltötte be, aki a Fővárosi Nagycirkusz Különdíját Julot Cousins-nak adta át, akit a magyar nézők a 2020-as Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is láthattak hulahopp lengőrúdon produkciójával.

A Fővárosi Nagycirkusz Balettkara nagy sikert aratott a Daxi-i fesztiválon
Fotó: Vladimir Shekhter

„Nemzetközi tekintélyeknek beszélhettem arról, hogy mekkora fontossága van a cirkuszművészet által megjelenített üzeneteknek. Háborúról beszélni anélkül, hogy fegyvereket csörgetnénk, békét üzenni akár egy jelenettel vagy szimbólummal, több ezer emberhez értékes gondolatokat eljuttatni a cirkuszi produkció által megélt katarzissal úgy a Fővárosi Nagycirkuszban, mint a dax-i fesztiválsátorban újdonság, odafigyel rá a cirkuszi szakma. De ahogy Budapesten jól megférnek egymás mellett az orosz és az ukrán művészek, úgy ezen a francia fesztiválon is egymás mellett ülnek és szerepelnek a két ország művészei. Erős a hasonlóság, sok a közös gondolat. Külön büszkeség, hogy a Fővárosi Nagycirkusz balettkara nyitotta meg a fesztivált. Egy kétéves álmunk vált valóra. Kitűztük célul: a mi balettkarunkat fogják hívni Európa-szerte, ha komoly cirkuszszakmai táncos megjelenésre van szükség. Ennek az álomnak ez a meghívás és a tánckar fiatal művészeinek hangos sikere csupán az első állomása. Hallani fognak még a Fővárosi Nagycirkusz Balettkaráról szerte a világban” – nyilatkozta a fesztivál után a főigazgató.

A Richter Kevin Csoport Bayeux-ban

Idén 10. alkalommal rendezték meg a normandiai partraszállás helyszínén a francia Bayeux-i Nemzetközi Cirkuszfesztivált. Idén 38 művész van jelen 10 különböző országból. Nemcsak a dupla jubileum teszi különlegessé a 10. Bayeux-i Nemzetközi Cirkuszfesztivált, hanem az is, hogy a műsort Richter Kevin Csoportja nyitja és zárja, így adva egy keretet az előadásnak. Míg a manézsban Richter Kevin, úgy a zsűriben Fekete Péter képviseli Magyarországot, Dr. Alain Frére, Odette Bouglione és Peter Dubinsky társaságában.

Még csak három hónap telt el az idei évből, máris megannyi sikerrel büszkélkedhet a magyar cirkuszi szakma. A nemzetközi elismerések visszaigazolják, hogy nagyra becsült elődeink nyomán járva, de új utakat keresve, egy olyan ösvényre léptünk, amelyen járva világszerte tovább építhetjük a magyar cirkuszművészet megbecsülését, művészeti és társadalmi értékeit.

Szekáry Zsuzsanna

 

További híreink

 

    Send this to a friend