Gervai Imréné artistaművészre emlékezünk

A Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúzik Gervai Imréné artistaművésztől.

Gervai Imréné, született Engl Éva Törökbálinton látta meg a napvilágot 1932. március 8-án. Fiatalon balettozni tanult, majd az Artista Szakszervezeti Iskolában ismerte meg férjét, Gervai Imrét, akivel először akrobata-, később bicikliszámban, majd 1972-től 1984-ig rúdszámmal léptek fel. Férje alapította az Artista Szakszervezetet. Először 1953-ban jártak külföldön, majd bejárták a Szovjetunió tagállamait, Európa országait, Japánt, Kínát, Vietnamot és Dél-Amerikát. Lányuk, Gervai Zsuzsanna szintén az artistapályát választotta.

A 4 Nánási bicikliszámban Nánási Ottó, Nánási Ottóné, Gervai Imre és Gervai Imréné léptek fel
Forrás: Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel, 4. kötet

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában működő Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum múzeumi gyűjteményének alapját a Gervai Imre artistaművész által létrehozott, körülbelül az ötvenes évektől a kilencvenes évek közepéig tartó időszakot összefoglaló, tízezer tételes gyűjtemény adja.

Az 5 Gervai rúddobó szám is nagy nemzetközi sikereket hozott a tagoknak
Forrás: Cirkuszi Csodaemberek – Életútinterjúk cirkuszművészekkel, 4. kötet

Egy sokoldalú artistaművész távozott közülünk, akinek emlékét örökre megőrizzük. Őszinte részvétünket, együttérzésünket fejezzük ki a család, a barátok és a pályatársak felé!

 

Nemzeti Cirkuszművészeti Központ