A Richter Kevin Csoport új produkciókat próbál a Művésztelepen – Világszámok gyakorlótere a Művésztelep

A budapesti és a gironai nemzetközi cirkuszfesztiválok arany-díjasai, a Richter Kevin Csoport új trükkökkel és produkciókkal készül az idei szezonra és a cirkuszfesztiválokra a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában álló Művésztelepen.

A Hungária körúti Művésztelep évtizedek óta egy olyan közösségi tér, ahol egymást segítve, egymástól tanulva csodák születnek. Ahol a világklasszis produkciók mellett életre szóló barátságok és szakmai kötelékek létesülnek. Egy olyan helyszín, ahol támogató légkörben, biztonságos keretek között lehet tökéletesíteni a trükköket, és ahol bizton számíthatnak az artisták a kollégáink segítségére. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában álló Művésztelep az artisták szolgálatában áll azért, hogy a világhírű magyar cirkuszművészet továbbra is a világ élvonalában maradjon és világszámok szülessenek. Az európai léptékkel is komoly alkotószíntéren fegyelmezett munka folyik, amelyhez szívesen csatlakoznak a külföldi artistaművészek is. A Richter Kevin Csoport is a Művésztelepet választotta a produkcióik továbbfejlesztéséhez.

A Richter Kevin Csoport a Művésztelepen a deszka produkciójuk közben
Fotó: Urbán Ádám

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Richter Kevin öt évvel ezelőtt hozta létre a csoportját. Gyermekkori álma volt egy saját deszkaszám, amit a nemzetközi tagokból álló, elsősorban a tornasportból verbúvált tagokból állított össze. A deszkaszám első próbáit még a Fővárosi Nagycirkuszban kezdték el, amikor lovasakrobata számmal léptek fel. A kezdetekkor sokat segített nekik több évtizedes tapasztalatával Graeser József cirkuszszakmai vezető. Az áttörést később az hozta meg, hogy 2021-ben a Fővárosi Nagycirkuszon kívül minden cirkusz bezárt Európában, és csak Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában voltak műsorok, amiben a csoport is fellépett. Ekkor rengeteg idejük volt gyakorolni, aminek köszönhetően egy magasabb szintre tudtuk emelni a számot, így meghívást kaptak a Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválra, ahonnan elhozták az Arany Elefánt-díjat, majd pár hónap múlva a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál Arany Pierrot-díját.

A Richter Kevin Csoport azonban nem elégszik meg az eddig elért sikerekkel, még tovább fejlesztik a produkciójukat. Február eleje óta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Művésztelepén heti öt napot töltenek kemény gyakorlással. A gyakorlótér nyújtotta belmagasság, a fényviszonyok, a felszerelés és hőmérséklet ideális terep az új trükkök begyakorlásához. A több év alatt összecsiszolódott 11 tagú csoporton belül átrendezések történtek, jelenleg két fő tartóemberük és három forgójuk van. Az új trükkök közé tartozik például a dupla szaltó 4 élő ember magasságban, amit Európában 10 éve senki nem mutatott be a porondon. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy három ember áll egymás vállán és a negyedik ember dupla szaltóval érkezik a koloné (emberoszlop) tetejére. Az új produkció első trükkje is különlegesnek számít, ugyanis a tripla szaltó auerbachban kunszt során a forgó hátulról tripla szaltót ugrik előre, ami ritkaságszáma megy a klasszikus európai ugródeszkán.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ fenntartásában álló Művésztelep világszámok gyakorlótere
Fotó: Urbán Ádám

Az artistaművészek az idei szezonra a hintaszámukat is átalakítják, ezentúl nem szivacsba, hanem egy ponyvacsúszdába érkeznek a szaltók után. A gumiasztal produkció is teljesen új színt ölt, ugyanis a két asztalt egy átlátszó fal választja el egymástól, ami további izgalmas kunsztokra ad lehetőséget.

A közönség ezeket az új trükköket is megtekintheti a márciustól induló Richter Flórián Cirkuszban, majd 6 hónapon át a németországi Mannheim Palazzo színpadán. A csoport idén két cirkuszfesztiválra kapott meghívást, márciusban Franciaországba utaznak a Bayeux-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválra és amennyiben a körülmények engedik, eleget tesznek a moszkvai Idol Fesztiválos fellépésüknek, amelyet a tavalyi Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különdíjaként kaptak.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend