Adventre hangolódni Zánkán a cirkusz- és a társművészetek segítségével

A Fővárosi Nagycirkusz télen sem hagyja magasművészetek nélkül a zánkai Erzsébet-tábor látogatóit. A repülő zongora – Karácsonyi koncert zongorára és cirkuszra című összművészeti előadás nem csak az adventi időszakra való ráhangolódást segíti elő, hanem játékos formában tanít is.

A Fővárosi Nagycirkusz évek óta visszajáró vendége a zánkai Erzsébet-tábornak. Nyáron a közel három hónapon át tartó Cirkusziskola című előadás közel 60 ezer gyermeknek és nagycsaládosnak nyújtott örömöt és felhőtlen kikapcsolódást. Hétközben magyarországi és határon túli gyerekek, hétvégén pedig családok pihennek, szórakoznak és tanulnak Zánkán. A közel egyórás, Fekete Péter rendezésében létrejött, zenekar által kísért műsorban a magyar artistacsillagok mellett orosz fellépők és a háború elől menekült, a Fővárosi Nagycirkusz oltalma alatt álló ukrán pantomim-, tánc-, és artistaművészek kápráztatják el a látogatókat. „Nekünk a Fővárosi Nagycirkusz minőségét, szakmaiságát, üzenetközvetítését kell Zánkára kihelyeznünk. A zánkai közönségnek ugyan azt a nívót kell nyújtanunk, mint a Fővárosi Nagycirkuszban. Bár jelentős különbség, hogy az Erzsébet-táborban a közönség nem körbeüli a manézst, hanem egy színházteremben frontálisan nézik az előadást, ám ez a minőségen nem változtat. A Melyiket a 9 közül? műsorunkhoz hasonlóan tele van világszámokkal, társadalmi üzenetekkel és felkészíti a lelkünket az adventi készülődésre” – mutatott rá a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

A zánkai előadásban számos izgalmas artistaszám látható
Fotó: Vámos Bence

A zene és a cirkuszművészet kapcsolatát interaktívan boncolgató előadás konferansziéja Tatár Bianka színésznő, énekesnő, aki Gulyás Leventével és zenekarával átfogó, de játékos betekintést nyújt a különböző zenei stílusokba és a műfajelméletbe. A háború kitörése óta a Fővárosi Nagycirkusz összes műsorában foglalkoztat orosz és ukrán művészeket, akik békében és harmóniában dolgoznak egymással. Ez A repülő zongora – Karácsonyi koncert zongorára és cirkuszra című előadásban is így van, sőt a zenekar az ukrán fellépők iránti tiszteletből egy ukrán nyelvű dalt is megtanult, amely a hazatérés iránti vágyról szól. „Folyamatosan keressük, kutatjuk a cirkuszművészet és a többi művészeti ág viszonyát, kapcsolódását. Karácsony környékén egy csodavilágba repítjük a gyerekeket és a családokat. A zánkai előadásunk egy gondolatébresztő, földtől való elemelkedés a cirkuszművészet és a zene szárnyán, amelyre később is jó visszagondolni és beszélgetni róla” – mondta az előadás rendezője.

A repülő zongora – Karácsonyi koncert zongorára és cirkuszra című összművészeti előadás nem csak szórakoztat, hanem játékos formában zenei ismereteket is közöl
Fotó: Vámos Bence

A december 21-ig, összesen 48 alkalommal látható előadáshoz egy a műsorhoz szervesen kapcsolódó, játékos és informatív cirkuszpedagógiai kiadványt kapnak a látogatók, amely a cirkuszművészet eszköztárának segítségével segíti a pedagógusok munkáját és a diákok tanulását.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

 

    Skip to content

    Send this to a friend