Arany-díjat nyert a Richter Kevin ugródeszka csoport a Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon  

A Dinasztiák című műsorunkban fellépő Richter Kevin ugródeszka csoport Arany Elefánt-díjat nyert a Spanyolországban megrendezett Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Az artistaművészeket Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és dr. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója tegnap éjjel pezsgővel köszöntötte a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt.

A Porond Ifjú Csillaga-díjas artistaművész felidézte, hogy csoportjával részt vett a Dmitry Chernov által megálmodott II. Online Cirkuszfesztiválon, amelynek az egyik zsűritagja a Gironai Nemzetközi Fesztivál igazgatója volt, aki látva a produkciót meghívta őket a fesztiváljára. „Nagyon jó volt a fesztivál hangulata, erős volt a mezőny, kiváló artistaművészek mérettettek meg. Egyáltalán nem számítottam rá, hogy megnyerjük a fesztivált, de reménykedtünk, mert minden tudásunkat beleadtuk a produkciónkba. Hat alkalommal adtuk elő a számunkat és hála Istennek szinte mindig tökéletes volt a produkciónk. Spanyolországi tartózkodásunk alatt nem sok időnk jutott a városnézésre, mert szinte folyamatosan gyakoroltunk” – osztotta meg élményeit a csoport vezetője.

A csoport tagjai még nem tudják átadni magukat a felhőtlen örömnek, ugyanis csütörtökön Zamárdiban, a Richter Flórián Cirkuszban, pénteken, szombaton és vasárnap pedig a Fővárosi Nagycirkuszban mutatják be a díjnyertes produkciójukat. A Richter Kevin csoport augusztus 22-ig látható a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár megható szavakkal köszöntötte az ifjú artistaművészeket.

 

A Richter Kevin ugródeszka csoport rock and roll stílusú produkciójának különlegessége, hogy keveredik benne az orosz deszkaszám a magyar ugródeszka számmal. Az utóbbinál az artisták vállba forognak, az orosz deszkaszámnál pedig magasabb, több forgásos ugrásokat mutatnak be szivacsra érkezve. A produkcióban négyes szaltót és öt ember magasságban dupla szaltót is láthat a közönség. A Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon biztosítókötél nélkül hajtották végre az öt ember magas szaltót, amelyre 25 év után volt először példa.

A méltán világhírű magyar cirkuszművészet hírnevét tovább öregbíti a Richter Kevin ugródeszka csoport, amelynek tagjai önfeledten ünnepeltek a Fővárosi Nagycirkusz előtt. 

 

A világhírű Richter cirkuszi dinasztia húszéves tagját, Richter Kevint már egyévesen bevitte édesapja lóháton a manézsba. Első fellépésére ötévesen került sor, amikor a saját pónijaival hajtott fogatból a királykisasszonynak öltözött húga, Angelina integetett a közönségnek. Később, folytatva a családi hagyományt, csatlakozott a lovasakrobata csoporthoz. Édesanyja térdsérülése után egyik napról a másikra átvette a Magyar Lovas Posta számot, amit a Fővárosi Nagycirkusz közönsége is megcsodálhatott. A húsz lóval bemutatott egyedülálló produkcióval Guinness rekord született, majd egy évvel később a Richter Flórián Cirkuszban megdöntötte a saját rekordját. A lovas számok mellett követve gyermekkori álmát, csoportjával létrehozta az ugródeszka számukat is.

Szekáry Zsuzsanna

Fotó: Urbán Ádám