Egy utazócirkuszos család izgalmas élete

Hogyan telnek egy utazócirkuszos család mindennapjai? Tényleg lehet egy ember ágyúgolyó? Milyen módszerekkel alakítják ki a kapcsolatot az állataikkal? Milyen hatást gyakorolt rájuk a Fővárosi Nagycirkusz új előadása? A Melyiket a 9 közül? darabunkban lovaszsonglőr számmal fellépő Ádám Rodolf juniorral, nővérével a műlovarnő Angelinával és édesanyjukkal beszélgettünk.

Egy édesanya, Ádám Rudolfné Etuka és fiatal gyermekei, Rudolf jr. és nem sokkal idősebb nővére, Angelina jöttek hozzám interjúra. Az artisták mindig pontosan érkeznek, gyermekkorukban beléjük ivódik, hogy ne várassanak meg senkit. A vendégeimnek ragyogó kék szemeik vannak, kellemes a mosolyuk és meglepően szerények. Nem vágnak fel, pedig lenne mire, ugyanis nagymúltú család az övék. Etuka elmondása szerint több mint 200 évre tudják visszavezetni a cirkuszi dinasztiájukat. Több generáció járta be a határon inneni és túli területeket az egyre modernebbé váló, saját cirkuszaikkal. A család egyik leghíresebb tagja Jovin Márton, aki Martiny művésznéven nem akármilyen zsánerrel robbant be a köztudatba: ő volt az első, és azóta is egyetlen magyar élő ágyúgolyó, akit valódi ágyúból lőttek ki a közönség legnagyobb ámulatára. Etukáék családjának is saját utazócirkuszuk van, a Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusz. Az Ádám Lajos által 18 éves korában alapított cirkuszt viszi tovább Etuka a férjével, id. Ádám Rudolffal és fiúkkal, a Porond Ifjú Csillaga-díjas Ádám Krisztiánnal. Nagy a família, ezért rajtuk kívül jelenleg még három, az Ádám dinasztiához köthető utazócirkusz viszi el a varázslatot az ország minden szegletébe. A cirkuszi dinasztiák gyermekei már az anyatejjel magukba szívják a szakma szeretetét, de a tudást rengeteg gyakorlás útján, a szüleiktől sajátítják el. „Én többféle levegőszámmal, egykerekűvel és zsonglőrszámmal léptem porondra. A férjem szintén sokoldalú artistaművész, kiváló zsonglőr volt, de fellépett gumiasztal, illúzió, késdobáló és akrobata produkciókban is. Hat gyermekünk van, nekik is megtanítottuk az alapokat, aztán mindenki olyan zsánerrel lép fel, amelyik a legközelebb áll hozzá. A legidősebb gyermekünk Krisztián, például magasdrót, halálkerék, zsonglőr és lovaszsonglőr számokban jeleskedik” – mondja büszkén Etuka.

A Porond Ifjú Csillaga-díjas Ádám Krisztián is fellépett már a Fővárosi Nagycirkuszban
Fotó: Urbán Ádám

A család évközben a saját cirkuszával utazik, de a téli szezonokban a külföldi meghívásaiknak tesznek eleget. Felléptek már olasz, holland, dán, német és bulgár közönség előtt is. „Szép emlék, amikor a bulgár Szofia Nagycirkusz új igazgatója felkért minket, hogy töltsünk el velük egy szezont és segítsünk neki beletanulni a teendőibe, ő ugyanis soha nem volt artista” – emlékszik vissza Etuka.

Utazócirkuszosnak lenni kemény munka, a fiatalok is kiveszik a részüket a sátor felépítéséből és lebontásából, a büfé üzemeltetéséből, az állatok ellátásából és a marketing tevékenységekből. „Az állatápolók mellett én és a bátyám is részt veszünk az állatok ellátásában. Korán reggel ellenőrizzük az állapotukat és segítünk a gondozásukban. Ezt követően közösen megreggelizünk és megbeszéljük az aznapi teendőinket” – mondja a 20 éves Angelina. Az étkezések fontos szerepet játszanak a család életében, nemcsak összetartó erővel bírnak, hanem teret adnak a megbeszéléseknek is. „Az előadások előtt egy állatápoló segítségével felkészítem az állatokat, ügyelve rá, hogy semmilyen testi vagy lelki sérelmet ne szenvedjenek el. Utána sminkelek és fellépőkosztümbe bújok. Amint egy állatszám véget ért, azonnal viszem vissza őket a helyükre, ismét megetetem és megitatom őket. Amennyiben velük minden rendben van, megengedek magamnak egy kis lazulást a lakókocsinkban” – avat be egy átlagos napjába Angelina. Rudolf jr. azonban este sem pihen, tanulással tölti az idejét, távoktatás által sajátítja el a közismereti tantárgyakat, szeptember óta pedig a Baross Imre Artistaképző Akadémia tanulója.

A lovaszsonglőr produkció nagy összhangot kíván ember és állatpartnere között
Fotó: Urbán Ádám

A Magyar Nemzetközi Utazó Nagycirkusznak nagy menazsériája van, lovak, pónik, tevék, lámák, kutyák, cicák és különböző háziasított állatok, akik a téli pihenőjüket egy több hektáros birtokon töltik. Angelina több zsánerben – levegőszámok, hulahopp, illúzió, zsonglőr – is jártas, de leginkább műlovarnő és állattréner, ezért őt kérdezem arról, miként alakít ki köteléket az állataival. Amint szóba kerülnek a négylábú kollégák, a fiatal lány arca teljesen megváltozik, felderül és óriási szeretettel kezd mesélni róluk. „Hosszú idő után nemrég született nálunk egy aranyos kis pónicsikó. Vele vagyunk, amióta kinyitotta a szemeit, ezért nagyon megbízik bennünk. Az első fellépésére egyhónapos korában került sor. Nem csinált semmi különöset, csak követte az anyukáját körbe a manézsban. Teljesen ellopta a show-t, nem az életét kockáztató kötéltáncos, hanem ő lett a közönség kedvence” – mondja mosolyogva Angelina, majd az állat és ember között létrejövő legfontosabb kapocsról beszél. „Kölyök és felnőtt állatok esetében is a bizalom és annak elnyerése a legelső és legfontosabb lépés. Erre rá kell szánni az időt. Úgy alakítom ki a bizalmat felém, hogy rengeteg időt töltök velük. Eleinte csak ott vagyok, ülök mellettük a földön hosszú napokon és órákon át, hogy megszokjanak. Sokat beszélek hozzájuk, ínycsiklandó jutalomfalatokat viszek és lassan alakítok ki velük közvetlen fizikai kontaktust. Ők diktálják a tempót, csak akkor adom oda kézből a jutalomfalatot vagy akkor érintem meg őket, ha készen állnak rá” – avat be a türelemjátékba Angelina, aki az állataikat jóbarátainak tekinti. Az állatpartnerek télen 20 ezer négyzetkilométeres területen vannak, de ha meghallják a hangját, bármilyen messze is legyenek, azonnal szaladnak hozzá. „Mindig az volt a célom, hogy az állat a barátom legyen, és ne azért kövessen, mert fél, hanem azért, mert ő is ezt akarja. A legjobb viszonyt az új lovammal, a Fővárosi Nagycirkuszban is fellépő Thomasszal ápolom. Vele a szabadidőmben is mindig szőrén, nyereg és kantár nélkül szoktam lovagolni a szabadban. Ha találunk füves, biztonságos helyet el szoktam engedni legelészni.”

Angelina Thomasszal a Melyiket a 9 közül? előadásban
Fotó: Urbán Ádám

Az ifjabb Rudolfhoz is nagyon közel állnak az állatok, bár számára újdonság a mozgó ló hátán, egyedül zsonglőrözni, ugyanis a családi cirkuszukban a földön, öt testvérével egy csoportos zsonglőrszámban szokott fellépni, ahol 6 buzogánnyal és 8 karikával, valamint teniszütőkkel varázsolja el a közönséget.

A labdákkal történő zsonglőrözést azelőtt kezdte el próbálni, hogy megtudta, újból lehetőséget kap a Fővárosi Nagycirkuszban. „A pandémia alatt, a Dinasztiák című műsor-sorozatban először online élő közvetítésekben, majd a nézőtéren helyet foglaló közönség előtt mutatkozhattam be a családommal először ebben a patinás cirkuszban. Óriási öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy ismét felléphetünk Közép-Európa egyetlen, egész évben nyitva tartó kőcirkuszában. Csodálatos érzés teltházas közönség előtt fellépni. Úgy érzem, hogy a Fővárosi Nagycirkusz a második otthonommá vált” – mondja mosolyogva Rudolf jr., aki eleinte komoly kihívásnak élte meg, hogy nemcsak egy produkció, hanem az egész előadás alatt a manézsban tartózkodik. „Én alakítom János mester egyik gyermekét, így a színészi kvalitásaimat is elő kellett hoznom magamból. Eleinte furcsa volt ez az új feladat, de hamar belerázódtam” – mondja Rudolf. „A Melyiket a 9 közül? egy összművészeti előadás, teljesen más műfaj, mint amihez hozzá vagyunk szokva. Viszont vitathatatlan, hogy egy fantasztikusan összerakott darab, amiben tökéletes harmóniában simul egymásba a cirkuszművészet, a színház, az ének, a zene és a tánc. Hatgyermekes anyukaként nagyon családcentrikus vagyok és átérzem a darab mondanivalóját. A társadalmunknak olyan értékek felé kellene mennie, mint amikről a darab mesél, az összefogás, a szeretet, az egymásra figyelés és az egymás tisztelete roppant fontos dolgok. Minden előadást láttam, de nem tudom megunni!” – mondja lelkesen Etuka, akinek lánya, Szkárlett is fellép a lovaszsonglőr produkcióban.

Az Ádám család tradicionális magyaros kosztümben lép fel, amely Martonosi Attila jelmeztervező munkáját dicséri
Fotó: Urbán Ádám

Az Ádám családra akkora hatással van a Melyiket a 9 közül? darab, hogy a következő szezonjukhoz ihletet merítenek belőle és egy történetmesélő előadással készülnek.

 

Szekáry Zsuzsanna

További híreink

 

    Skip to content

    Send this to a friend